Ostrava v září otevře novou protialkoholní záchytnou stanici

0
1721
stanici
Do budovy bývalé ubytovny zdravotních sester Městské nemocnice Ostrava se po rekonstrukci letos v září přestěhuje protialkoholní záchytná stanice. / Foto: MNO

Městská nemocnice Ostrava v září otevře protialkoholní stanici v nové budově. Záchytka bude větší, modernější a součástí areálu nemocnice. Stávající objekt poslouží Centru duševního zdraví. Náklady na přestavbu přesahují 31 mil. korun.

Dosud funguje ostravská protialkoholní záchytná stanice mimo prostory nemocnice v Kafkově ulici. Od září se má záchytka přestěhovat do nevyužívané budovy v Hornopolní ulici, která dříve sloužila jako ubytovna zdravotních sester.

„Dělníci nyní dokončují fasádu, pracuje se rovněž na opravě venkovní kanalizace. Zároveň se kompletuje zdravotnická technika nebo se dokončují montáže dveří do boxů,“ přiblížil stavební práce technický náměstek Městské nemocnice Ostrava Petr Hýža.

Pak už přijde na řadu malování a konečná pokládka podlah. S montáží nábytku začne firma v druhé polovině srpna a od září začne protialkoholní stanice fungovat v nových prostorách v Hornopolní ulici.

Podle mluvčí nemocnice Andrey Vojkovské bude mít záchytná stanice deset lůžek. To je o dvě více než současné oddělení. Vedení nemocnice se rozhodlo novou protialkoholní stanici postavit, respektive zrekonstruovat nevyužívanou budovu především proto, že původní prostory již neodpovídají platné legislativě. A nedostačuje ani jejich kapacita.

Náklady na vybudování nového zázemí protialkoholní stanice přesahují 31 milionů korun. Nemocnice je uhradí z dotací kraje a města.

K záchytné stanici přibyde Centrum pro rodinu

Do zrekonstruované budovy se spolu s protialkoholní záchytnou stanicí přemístí také Centrum pro rodinu a sociální péči. Nezisková organizace se v regionu zaměřuje na podporu rodin, manželské a mezilidské vztahy, děti a mladé lidi se zdravotním postižením a pečující osoby. Centrum je až do konce roku 2024 v nájmu v budově, která je v areálu Lékařské fakulty Ostravské univerzity. V budoucnu se ale počítá s likvidací tohoto objektu.

„Centrum pro rodinu a sociální péči, které bude obývat další patra objektu, aktuálně soutěží zhotovitele stavby. Začít by měli s realizací nejspíš na podzim,” řekla Vojkovská.

Prostory původní protialkoholní stanice mají být podle stávajících plánů v budoucnu upraveny pro potřeby Centra duševního zdraví. Část objektu centrum využívá již nyní.

Alkohol nepijte vůbec, nebo ho pijte méně, budete žít déle

Protialkoholní záchytná stanice v Ostravě ve všední dny funguje v omezeném provozu. To vždy od 16:00 do 07:00 hodin. O víkendech a ve státní svátky pak nepřetržitě. Mimo provozní dobu klienty policie a zdravotnická služba odesílá do okolních protialkoholních stanic v Karviné, Frýdku-Místku nebo Opavě. V případě ohrožení zdraví zůstávají na urgentním příjmu městské nemocnice.

V roce 2020 ostravská protialkoholní stanice eviduje 1 324 záchytů. O rok později, v roce 2021, jich bylo 1 377 a v roce 2022 šlo o 1 251 ošetřených. Roční náklady na provoz záchytky loni dosáhly 14,75 milionu korun, předloni 13,3 milionu korun. Poplatek za noc strávenou na ostravské protialkoholní stanici aktuálně činí 2 000 korun. Stejně jako na jiných záchytných stanicích ho ale zaplatí sotva pětina klientů.

O délce pobytu na záchytce rozhoduje lékař

Protialkoholní a protitoxikomanické záchytné stanice poskytují péči lidem pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky, kdy nekontrolují své chování, čímž ohrožují sebe nebo jiné osoby. Dále i veřejný pořádek či majetek. Anebo jsou ve stavu, kdy vzbuzují veřejné pohoršení. O přijetí a propuštění stejně jako délce pobytu na záchytné stanici rozhoduje vždy lékař.

Poslanci řešili, kdo má platit pobyt na záchytné stanici

Zřizovateli záchytných stanic jsou u nás kraje či města. Ceny za pobyt a služby na ZS nejsou jednotné. Například záchytná stanice Ústeckého kraje si za pobyt a ošetření účtuje tři tisíce korun. Za služby v českobudějovické záchytné stanici, jejíž zřizovatelem je Jihočeský kraj a je jediné takové zařízení v kraji, zaplatí klient 1 200 korun.

Vůbec první záchytnou stanici u nás zřídil psychiatr a odborník na léčbu alkoholismu a jiných závislostí Jaroslav Skála 15. května roku 1951 v Praze u Apolináře. Jejím prvním klientem měl být už tři dny po jejím otevření ruský námořní inženýr.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here