ČČK se zapojil do pomoci Slovinsku a vyhlásil sbírku

0
688
slovinsko
Podle slovinského premiéra Roberta Goloba zasáhly bleskové povodně dvě třetiny země. Stovky rodin pobývají v nouzovém ubytování. V zasažených oblastech hrozí sesuvy půdy. Do pomoci se zapojil i Český červený kříž. / Foto: ČČK

Na pomoc povodněmi zasaženému Slovinsku otevřel sbírku Český červený kříž [ČČK]. V zaplavených oblastech země chybí pitná voda, hygienické prostředky i potraviny. V nouzovém ubytování pobývají stovky domácností.

Slovinský premiér Robert Golob na sobotní [5.8.] mimořádné tiskové konferenci po zasedání Národní bezpečnostní rady uvedl, že země čelí největší přírodní katastrově ve své novodobé historii.

„Povodně zasáhly dvě třetiny země a škody budou velké,“ uvedl slovinský předseda vlády.

K povodním došlo v důsledku nepřetržitých dešťů z pátku [4.8.] na sobotu [5.8.], kdy podle Goloba v zemi napršelo tolik srážek, jako běžně spadne za měsíc. Několik velkých i menších toků se vylilo ze svých koryt a zaplavily vesnice i města, bořily domy, mosty i silnice. Škody premiér vyčíslil zatím na zhruba půl miliardy eur [cca 12 mld. Kč]. Záchranáři potvrdili šest obětí na životech.

I ve Slovinsku vrcholí v této době sezona letních dovolených, podle českého Ministerstva zahraničních věcí ČR [MZV ČR] nejsou žádní z českých turistů v ohrožení. Jen někteří z nich zůstali v ubytovacích zařízeních kvůli neprůjezdným komunikacím o den, dva déle. Většina jich ale pobývá v přímořských letoviscích na jihu země, které povodně nezasáhly.

„V pátek dopoledne začaly deště, bouřky, které odpoledne zesílily a pršelo celou noc i sobotní ráno, kdy už všechna slovinská média informovala o zaplavených oblastech. Uzavřena byla i hlavní dálnice na Lublaň,” popisuje situaci jeden z českých turistů pobývající ve slovinské Izole.

Jejich ani dalších přímořských letovisek se záplavy nijak nedotkly, nicméně jen několik desítek kilometrů směrem do vnitrozemí už se s problémy vesnice a města potýkaly.

„Zrušili jsme veškeré výlety a nikam o víkendu ani nyní nevyjíždíme tak, jak vláda doporučila. Nyní varuje i před rizikem sesuvu půdy,” dodává český dovolenkář.

Slovinsku pomáhá i Česká republika

Do pomoci povodněmi zasaženého Slovinska se zapojila většina evropských zemí včetně České republiky. České červený kříž [ČČK] ve spolupráci se Slovinským červeným křížem již vyhlásil finanční sbírku.

„Pomoc Červeného kříže v místě lze podpořit i prostřednictvím sbírkového účtu Českého červeného kříže,“ informuje prezident ČČK Marek Jukl.

Dárci mohou peníze zasílat na následující číslo účtu ČČK: číslo účtu: 333999/2700 – v. s. 2302. Přispět mohou dárci i online formou, a to na následujícím odkazu ČČK.

V zasažených oblastech podle Marka Jukla stále chybí pitná voda, hygienické potřeby a lidé se ze zasažených oblastí stále evakuují do náhradního ubytování.

„Na místa katastrofy vyrazily týmy Slovinského červeného kříže, které zasaženým lidem distribuují humanitární pomoc,“ dodává Jukl.

Na pomoc Turecku a Sýrii Češi zaslali miliony korun

Slovinský červený kříž spolupracuje také se slovinskou civilní obranou na evakuaci lidí ze zasažených míst a zajišťuje pro ně nouzové ubytování.

Do pomoci Slovinsku se v těchto dnech zapojila i humanitární organizace ADRA. Ve spolupráci s místní kanceláří pomáhá s odstraňováním následků povodních v regionu severně od Lublaně. Rozváží vysoušeče a dobrovolníci se zapojují do úklidových prací.

Vzhledem k rozsahu katastrofy, která je největší v historii země, a nedostatku zkušeností s povodněmi, je koordinace na místě hodně náročná.

„Do pomoci se mohou zapojit i čeští dárci prostřednictvím veřejné sbírky SOS ADRA povodně Slovinsko,” říká koordinátor humanitární pomoci z ADRA ČR Josef Koláček.

Dárci mohou peníze zasílat na následující číslo účtu: Veřejná sbírka SOS ADRA povodně Slovinsko: 66888866/0300, variabilní symbol 512 

Česko nabízí Slovinsku tři těžké mostní soupravy

Pomoc slovinské straně nabízí česká strana i prostřednictvím ministerstva vnitra. Podle ministra Víta Rakušana [STAN] Slovinsko konkrétně požádalo o těžké mostové soupravy, které se dají postavit jako náhrada za stržené nebo poškozené mosty.

„Reagujeme na žádost povodněmi zasaženého Slovinska a nabízíme pomoc v podobě tří těžkých mostových souprav… Jejich přepravu by zajistil Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru ČR,” napsal Rakušan na sociální síti.

Do Turecka a Sýrie s týmem USAR letí i lékaři ÚN

Česko nyní čeká, jestli Slovinsko nabídku přijme. Hasičský záchranný sbor podle Rakušana již pracuje na tom, aby bylo vše připravené a pomoc vyrazila do zasažených regionů Slovinska v co nejkratší době po potvrzení přijetí pomoci.

Těžká mostová souprava je příhradová, rozebíratelná konstrukce vyvinutá v Československu v 50. letech 20. století. Příhrada je dlouhá tři metry. Konstrukce umožňuje postavit most o délce přes 250 metrů. Mostovka je široká čtyři metry a součástí soupravy jsou oboustranné chodníky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here