Na domácí dýchací masku čekají pacienti i půl roku, chybí centra

0
1279
dychaci
Foto: Archiv Zdravé Zprávy

Domácí dýchací masky léčí pacienty s apnoe, chronickou obstrukční plicní nemocí i hyperkapnií. Přístroj lékař předepíše po vyšetří pacienta ve ventilačním centru. Ta v některých regionech ale nejsou a tam, kde jsou, se na termín čeká i půl roku.

Neinvazivní plicní ventilaci, která pomáhá pacientům s dýcháním obvykle ve spánku, ale i přes den, v domácím prostředí, hradí zdravotní pojišťovny. Systém nyní ale naráží na překážku v jejich dostupnosti. Potvrzují to dlouhé čekací doby na jejich předepsání, respektive vyšetření ve speciálním ventilačním centru. Plicní lékaři totiž mohou tyto dýchací masky pacientům předepsat vždy jen po vyšetření v těchto centrech.

„Nemocní bohužel v současné době čekají na vyšetření i půl roku. Dlouhé objednací lhůty s sebou navíc nesou vyšší rizika jiných onemocnění, například infarktu,“ upozorňuje na rizika spojená s dlouhými čekacími termíny na vyšetření přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy Fakultní nemocnice v Brně doc. Milan Sova.

Upozorňuje že někteří z pacientů v krajním případě zemřou ještě dříve, než se k léčbě vůbec dostanou. Domácí dýchací přístroj pomáhá pacientům například s apnoe, při níž dochází ve spánku k opakovaným zástavám dechu. A nutností se často stává i pro pacienty s CHOPN a hyperkapnií, kteří mají v krvi významně vyšší koncentrace oxidu uhličitého. A v současné době může podle pneumologů vyšetření ve ventilačním centru vyžadovat zdravotní stav tisíce pacientů.

K čemu slouží maska a proč je důležitá

Přístroj s dýchací maskou využívají nemocní především v době spánku, kdy jim pomáhá zajišťovat výměnu plynů a snižovat obsah oxidu uhličitého v krvi. Používat jej ale mohou také ve dne. Léčbu hradí pacientům zdravotní pojišťovna. Ovšem vždy jen po doporučení pneumologa, který zhodnotí, jestli je terapie pro pacienta prospěšná.

„Na specializovaná centra se ale obrací také nemocní s amyotrofickou laterální sklerózou, kteří se kvůli ztrátě nervových buněk postupně přestávají hýbat a mají problémy s dýcháním,“ dodává doc. Sova.

Pacienty s CHOPN ve FTN nově léčí elektrickými pulzy

Všem jmenovaným pacientům podle přednosty zlepšuje kvalitu života i prodlužuje jeho délku právě neinvazivní plicní ventilace. Tu pacienti ale dostanou domů jen po vyšetření ve ventilačním centru a následné indikaci lékařem.

Hyperkapnie se objevuje více u pacientů s CHOPN

Avšak s chronickou obstrukční plicní nemocí se v Česku léčí přibližně 250 tisíc lidí. Podle lékařů dalších zhruba 450 tisíc lidí o nemoci neví a neléčí se. K nemoci se často přidává i další zdravotní problém, kterým je hyperkapnie neboli vyšší koncentrace oxidu uhličitého v krvi. A nemoc odhalí až vyšetření ve speciálním ventilačním centru a opět se léčí pomocí neinvazivní plicní ventilace.

„Hyperkapnie je hodně zrádná, protože má různé příznaky. Někteří lidé mohou mít spojivky podlité krví a trpí nadměrnou únavou, případně usínáním ve dne, nebo naopak neklidem. Mnoho nemocných naopak nemusí příznaky nadbytku oxidu uhličitého v krvi vůbec zpozorovat,“ říká k nemoci předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP profesorka Martina Koziar Vašáková s tím, že vliv hyperkapnie na organismus pacienta je zásadní.

Lidé s CHOPN často trpí i špatnou výměnou plynů

„Pokud se u pacientů hyperkapnie potvrdí, mělo by se uvažovat o neinvazivní ventilační léčbě. Lidé se přístroje nemusí bát, protože jim do krku nevedou vůbec žádné trubičky,“ dodává pak Jaroslav Lněnička, vedoucí lékař chronických ambulancí Fakultní nemocnice Bulovka.

„Výsledky studie dokládají, že neinvazivní plicní ventilace je metoda, která má velmi účinný preventivní potenciál. O to větší je škoda, že není využívaná tak, jak by měla,“ dodává.

V některých regionech se podle něj tento druh léčby k pacientům nedostává vůbec. Jinde pacienti zase na vyšetření, a tedy i předepsání dýchací masky, čekají i déle než půl roku. Což zvyšuje riziko dalších zdravotních problémů i zhoršení celkového zdraví pacientů.

–RED–

Dostupnost ventilačních center i to, jak důležitou roli v léčbě pacientů s dýchacími problémy sehrává neinvazivní plicní ventilace [NIV], pneumologové blíže proberou na 23. kongresu České a Slovenské pneumologické a ftizeologické společnosti. Na setkání ve dnech 21.–23. září se specialisté seznámí i s výsledky studie, z níž vyplývá, že u nemocných, kteří dostali NIV včas, dochází až k trojnásobnému snížení počtu hospitalizací a úmrtí.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here