Mladší ženy v USA trpí rakovinou plic více než muži

0
644
plic
Foto: Pixabay.com

Pacientů se zhoubným nádorem plic v USA přibývá více mezi ženami než muži. Až 20 procent žen s karcinomem plic ale nikdy nekouřilo. Jasné příčiny trendu vědci neznají. Hovoří o zvýšené citlivosti žen na znečištěné ovzduší či pasivní kouření.

Za několik posledních desetiletí tempo nárůstu případů rakoviny plic ve Spojených státech zpomalilo. V roce 1992 připadalo v USA na 100 000 lidí 65 nových případů rakoviny plic. V roce 2019 toto číslo kleslo na 42 nových případů na 100 tisíc obyvatel. I přes klesající trend v počtu nově diagnostikovaných pacientů se zhoubným nádorem na plicích se ale prohlubuje rozdíl v počtech pacientů mezi pohlavími. Tématu se v článku Younger Women Are Getting Lung Cancer at Higher Rates Than Men věnuje list The New York Times [NYT].

Upozorňuje na to, že u žen mezi 35. a 45. rokem věku statistická data ukazují na vyšší přírůstek případů rakoviny plic než u mužů ve stejné věkové skupině. Odvolává se na vědce z American Cancer Society. I když podle nich jde o docela malý rozdíl, jeden nebo dva případy na každých 100 000 žen, tak se ale jedná o významný signál a důvod pro podrobnější vědecký výzkum. Navíc důkazů ukazující na zvýšené riziko rozvoje rakoviny plic u žen podle vědců z American Cancer Society přibývá.

Obecně pak stejně jako v České republice zůstává zhoubný nádor plic i ve Spojených státech hlavní příčinou úmrtí na rakovinu. Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí [Centers for Disease Control and Prevention, CDC] odhaduje, že v celonárodním měřítku lékaři rakovinu plic každý rok objeví u 197 000 lidí žijících ve Spojených státech.

Nádory na plicích u mladých žen jsou častější než u mužů

Především u široké veřejnosti panuje obecný názor, že se rakovina plic vyskytuje pouze nebo převážně u starších mužů, kteří desítky let kouřili. Podle lékařky se specializací na onkologická onemocnění v oblasti hrudníku z Dana-Farber Cancer Institute Narjusty Florezové ale jde o mylnou domněnku. Každý den ve Spojených státech podle ní na rakovinu plic umírají stovky žen, často celoživotní nekuřačky.

Vědci se proto snaží dopátrat, proč počet případů rakoviny plic stoupá rychleji u mladších žen než u stejně starých mužů. A chtějí zjistit důvody tohoto faktu, aby se ženy vyhnuly faktorům, které u nich zvyšují riziko rozvoje rakoviny na plicích. Odpověď zatím ale neznají.

Pravda podle lékařů je, že rakovina plic je nejrozšířenější u starších pacientů. To i přes protikuřácké kampaně, dodávají. Ženy se závislosti na tabáku a nikotinu se pak podle nich zbavují ve srovnání s muži pomaleji. Lékaři zároveň ale upozorňují, že 15 až 20 procent případů rakoviny plic se vyskytuje u žen, které nikdy nekouřily. To potvrzuje i Ahmedin Jemal z American Cancer Society, který stojí za výsledky nové studie zabývající se rakovinou u žen a mužů.

Po chemoterapii se mi dost ulevilo, říká pacientka Lucie

Vědci hovoří o možnosti, že ženy bývají častěji vystavovány pasivnímu kouření. Nebo, že přeměňují karcinogeny jiným způsobem než muži. To ostatně připouští i doktor Jyoti Patel, ředitel hrudní onkologie v Lurie Cancer Center.

Významnou roli ale může hrát i vliv prostředí. S rakovinou plic se spojuje znečištěné ovzduší a je možné, že ženy jsou na něj mnohem citlivější. Konkrétní důvody se vědci opět snaží objasnit. Mimo zmíněná rizika vědci uvažují i o vlivu radonu, neviditelného plynu vyskytujícího se v přírodě. Radon se ale může vyskytovat i v některých domech. Vědci hovoří o tom, že radon je druhou hlavní příčinou výskytu zhoubného nádoru plic.

Podle Humberta Choi, onkologa, není žádné jasné vysvětlení, proč mezi novými pacienty s rakovinou plic přibývá více žen než mužů. Je to úkol pro budoucí výzkumy, konstatuje.

Preventivní screening plic pacienty moc neoslovuje

V roce 2021 americká Preventive Services Task Force doporučila rozšíření preventivních vyšetření karcinomu plic. Každý pojištěnec ve věku 50 až 80 let, který v posledních 20 letech kouřil balíček a více cigaret denně a kouří dále, nebo kdo v posledních 15 letech s kouřením takového množství cigaret přestal, by měl každý rok podstoupit CT vyšetření. Zdravotní pojišťovny v USA výkon této vybrané skupině pacientů plně zaplatí [obdobný screening plic funguje i v ČR, pozn. red.].

Prevence rakoviny plic se nabízí druhý rok, ale využívá ji hrstka lidí

Podle zdravotních úřadů se ale nechala vyšetřit zatím jen necelá polovina lidí, kterých se týká tato výzva. Zřejmě kvůli obavě z případného nálezu nebo stigmatu spojovaného s rakovinou plic. U žen, zvlášť pak barevných, uvádí NYT, sehrává v absenci vyšetření i to, že se s rakovinou plic spojují více muži než ženy. A ženám – pacientkám – pak lékaři takové vyšetření ani nenabídnou, upozorňuje doktorka Florezová.

„Znám případy žen, které přicházejí s bolestí na hrudníku a odcházejí s Xanaxem [antidepresivum],“ říká lékařka s tím, že teprve až tyto pacientky začnou kašlat krev, tak se jim někdo začne skutečně věnovat.

I kvůli tomuto nepoměru lékaři ženy upozorňují, aby si nechaly na CT plíce vyšetřit. Pokud se v blízké rodině objevila rakovina plic u nekuřáků, měly by i se svým doktorem promluvit o možném riziku, uvádí NYT.

Zdraví se zlepší už 20 minut od poslední cigarety

Každý by pak měl znát příznaky, které ukazují na možný výskyt nádoru na plicích. Pacienti je totiž často opomíjejí. Rakovinu jim pak lékaři diagnostikují až v pozdním, a tedy hůře léčitelném stadiu. Dalším důvodem pozdní léčby je rovněž zanedbávání screeningových vyšetření, které pacienty nijak finančně nezatěžují. V plné výši je totiž v USA [i v ČR, pozn. red.] hradí určité skupině pacientů zdravotní pojišťovny.

Na karcinom plic pacienty upozorní neustupující a horšící se kašel trvající déle než šest týdnů a dušnost. Dále bolesti v horní části zad, dýchavičnost a nápadný úbytek na váze. Někteří lidé začnou chraptět a ve vážných případech vykašlávají krev.

„Jsme svědky demografické změny,“ uvedl doktor Patel s tím, že lidé by neměli opomíjet příznaky a preventivní vyšetření, které dokáží nádor objevit ještě v jeho léčitelném stadiu.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here