Senátoři navrhují mírnější podmínky pro zubaře z třetích zemí

0
950
senatori
Foto: Pixabay.com

Skupina senátorů navrhuje změnu zákona, díky níž by v ČR zubaři z třetích zemí pracovali bez složení odborných zkoušek. Ovšem jen pod dohledem jiného zubaře a nejdéle tři roky. Šéf České stomatologické komory Roman Šmucler se změnou nesouhlasí, hovoří o jejím soudním napadení.

Návrh legislativní změny dnes [17.10.] představili místopředsedkyně Senátu ČR Jitka Seitlová [KDU-ČSL] a senátor Ladislav Václavec [za ANO].

„Novela by měla napomoci dostupnosti zubní lékařské péče. Zatím se v ČR nedaří, aby se zubaři, kteří přicházejí ze třetích zemí, mohli plynule zapojovat do poskytování zdravotní péče,” zdůvodnila návrh místopředsedkyně Seitlová.

Mnoho zubních lékařů, kteří do Česka přišli po ruské invazi na Ukrajině, podle ní vykonává zubní praxe nelegálně. V současné době podle Seitlové žádá o aprobační zkoušku asi 74 lékařů. Senátor Václavec tvrdí, že v Česku je asi tři stovky ukrajinských zubařů.

„Podobné řešení už před několika lety přijali v Polsku a na Slovensku,” dodala místopředsedkyně Senátu.

Ministerstvo zdravotnictví k navrhovaným změnám nemá žádné zásadnější připomínky, dodala Seitlová. Na rozdíl od ministerstva se proti navrhovaným změnám ohradila Česká stomatologická komora [ČSK]. Podle jejího prezidenta Romana Šmuclera jde o snahu obejít zákony ČR a EU, kterou chce napadnout i soudně.

„Pod líbivým ‘zlevněním a zdostupněním stomatologů’ se skrývá, že v ordinacích bude pracovat prakticky kdokoli, bez ověření jeho znalostí v ČR,” reagoval na návrh Šmucler.

Kontrolu lékařského diplomu nepovažuje za dostatečnou, protože je pouze formální. Vyjádřil rovněž pochybnosti o tom, zda bude mít lékař v ordinaci čas na svého kolegu-cizince dohlížet.

„A víceméně odpadne jazyková zkouška, tedy pacient jim nebude rozumět,” dodal.

Podle návrhu sedmi senátorů by zubaři přicházející ze zemí mimo EU mohli v Česku pracovat pod dohledem jiného stomatologa. Na doplnění aprobační zkoušky by měli tři roky. Změna by mohla platit už příští rok.

Senátoři navrhují volnější podmínky pro zubaře mimo EU

Novela upravuje zákon o podmínkách získávání a uznávání odborné způsobilosti a specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání lékaře, zubního lékaře a farmaceuta. Podle ní lékaři ze zemí mimo EU, nejčastěji z Ukrajiny, musí získat uznání svého diplomu, složit zkoušku z českého jazyka a odbornou aprobační zkoušku. Od nového roku nahradí zkoušku z českého jazyka u jmenovaných zdravotnických profesí aprobační zkouška.

Češtinu cizí lékaři, lékárníci a zubaři doloží aprobační zkouškou

Problém podle Seitlové je, že úspěšnost aprobačních zkoušek je kolem deseti procent. Legislativní změna by tak umožnila, aby si zubař s minimálně pětiletou praxí a uzavřenými smlouvami s alespoň třemi zdravotními pojišťovnami do ordinace přibral zubaře z ciziny bez vykonané aprobační zkoušky. Ten by pracoval pod jeho dohledem, uvedl senátor Václavec.

Obdobně zákon nyní dovoluje přijmout na akreditované pracoviště pro vzdělávání lékaře – cizince až na dobu šesti měsíců s tím, že na něm získá odbornou praxi.

„Během tří let si osvojí češtinu tak, aby nebyla jenom na komunikační úrovni,” dodal Václavec.

Počet praktických zubních lékařů podle krajů
Kraj Počet zubních lékařů Počet obyvatel na jednoho
Praha 1780 750
Jihočeský 430 1497
Jihomoravský 1068 1119
Karlovarský 159 1845
Královéhradecký 408 1350
Liberecký 275 1609
Moravskoslezský 803 1485
Olomoucký 585 1078
Pardubický 301 1737
Plzeňský 506 1168
Středočeský 638 2191
Ústecký 459 1780
Vysočina 308 1652
Zlínský 432 1343

[Zdroj: Ročenka ČSK]

Podle Václavce je bez registrovaného zubaře v Česku 1,5 až 1,8 milionu obyvatel. S tím ale nesouhlasí ČSK. Podle dat Komory k letošnímu lednu je bez zubního lékaře asi 600 tisíc lidí. Více než 80 procent obyvatel má podle dat Komory zubního lékaře pracujícího na pojišťovnu a chodí na preventivní prohlídky. Další dvě procenta k zubaři chodí jen s akutními potížemi. Zhruba desetina lidí si zubní péči hradí sama.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here