Plné dovozy léků na závratě se obnoví příští rok, chybí i jinde v EU

0
536
zavrate
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dodávky léků s účinnou látkou betahistin, kterými se léčí závratě, dosahují 50 až 60 procent obvyklých závozů. V některých lékárnách tak chybí. Odborná společnost proto doporučuje lék předepisovat jen v nejnutnějších případech. 

Za sníženými objemy dovozů léků s betahistinem mohou podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka problémy na straně výrobce. Výpadky léků s touto látkou už hlásí více než patnáct zemí Evropské unie.

„Ta situace je dlouhodobě komplikovaná, dodávky do Česka pokrývají asi 60 procent aktuální potřeby,“ uvedl po jednání pracovní skupiny pro dostupnost léků na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR] náměstek s tím, že problémy v dodávkách léků s betahistinem potrvají ještě několik měsíců.

K obnovení plných dovozů dojde podle jeho odhadu až druhém čtvrtletí příštího roku. Nyní proto ministerstvo zdravotnictví vydalo zákaz distribuce léků s obsahem betahistinu do zahraničí. To proto, aby se jejich nedostupnost ještě více nezhoršila.

„Další dodávky některých léčivých přípravků s účinnou látkou betahistin jsou plánovány na prosinec. Obnovení dodávek dalších přípravků pak na rok 2024,“ dodal Jakub Dvořáček.

Jelikož se výpadek týká i dalších unijních zemí, nemůže resort zajistit jejich mimořádné dovozy z jiných evropských zemích. Jako tomu bylo nedávno třeba u antibiotik.

Lék na závratě je jen těžko nahraditelný

Léky s obsahem betahistinu se používají hlavně na léčbu závratě. A závratě jsou velice důležitými projevy mnoha závažných onemocnění, upozornil na tiskové konferenci zástupce České neurologické společnosti ČLS JEP doc. Jaroslav Jeřábek.

„Mohou se vyskytovat náhle a mohou se vyskytovat záchvatovitě,“ uvedl docent s tím, že léky s betahistinem se jen těžko nahrazují jinými léky.

„My jsme schopni z odborného hlediska vytipovat pacienty, kteří mohou z léčby betahistinem profitovat maximálně. A to je velice důležitá věc,“ dodal.

Hrozí výpadky antidepresiv, antipsychotik i léků proti demenci

Jinak řečeno, odborná společnost se zaměří a vydá doporučení pro lékaře, aby tento lék předepisovali jen pacientům, u nichž by vysazení nebo přerušení léčby mohlo vést ke zhoršení jejich zdravotního stavu. Lék s obsahem betahistinu totiž specialisté často předepisovali i pacientům, pro které nebyl jeho léčebný účinek zásadní. Tím se zajistí jeho dostupnost pro ty pacienty, které se bez něj jen těžko obejdou.

„Betahistin na druhé straně představoval v rámci ORL specialistů široce předepisované léčivo i u pacientů, u nichž není jeho léčebný přínos zásadní a ani oni sami subjektivně zásadní efekt nepociťovali. V rámci naší odborné společnosti proto vytváříme doporučení pro předepisující lékaře tak, aby lék byl dostupný nemocným, pro jejichž stabilní zdravotní stav je důležitý a nenahraditelný,“ potvrdila Pavla Urbánková, zástupkyně přednosty Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Pro ostatní pacienty, u kterých byl a je efekt léku minimální, například části nemocných s tinnitem nebo určitou poruchou sluchu, lékaři zvolí léky z dalších možných lékových skupin. To se zohledněním individuálních potřeb každého nemocného, dodává doktorka Urbánková.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here