Ameriku zaskočil rekordní nárůst sebevražd

1
750
sebevrazd
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ve Spojených státech loni spáchalo sebevraždu bezmála 50 000 lidí. To je nejvíce za posledních 80 let. Ve své nové analýze to uvádí americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC].

„Prozatímní počet sebevražd pro rok 2022 [49 449] je o tři procenta vyšší než konečný počet pro rok 2021 [48 183] a je tím nejvyšším, jaký byl kdy ve Spojených státech zaznamenám,” stojí ve zprávě CDC.

Počet sebevražd v USA neustále rostl od počátku roku 2000 až do roku 2018, kdy míra sebevražd dosáhla nejvyšší úrovně od roku 1941. V tomto roce si život vzalo 48 300 Američanů. To je 14,2 zesnulých na 100 000 Američanů. Míra sebevražd pak mírně klesla v roce 2019. Znovu klesla i v roce 2020, v době prvního roku pandemie covidu-19. Někteří odborníci to spojovali s jevem, který byl pozorován v raných fázích válek a přírodních katastrof, kdy lidé táhnou za jeden provaz a vzájemně se podporují. V roce 2021 počet sebevražd ale vzrostl o čtyři procenta. Loni podle nových údajů CDC počet vyskočil o více než 1 000 zesnulých na zmíněných 49 449 sebevražd [13 %]. V relativním vyjádření podle dat CDC loňský rok přinesl nárůst na 14,3 případu na 100 000 obyvatel.

Na život si podle Střediska v loňském roce téměř čtyřikrát častěji sahali muži [zejména bílí muži, pozn. red.] než ženy. Úmrtnost pak vzrostla téměř o sedm procent u lidí ve věku 45 až 64 let a o více než osm procent u lidí ve věku 65 let a starších. Velké rozdíly ukazuje také roztřídění podle etnika sebevrahů. Nejvyšší úmrtnost, a to 26,7 případu na 100 000 obyvatel, je mezi potomky původních obyvatel Severní Ameriky a nejnižší mezi Američany s asijskými kořeny, konkrétně sedm sebevražd na 100 000 osob.

Zbraně v USA hrají u sebevražd nemalou roli

„Něco je špatně. Počet sebevražd by se neměl zvyšovat,“ říká v článku “U.S. suicides hit an all-time high last year, the CDC reports” Los Angeles Times [LAT] 45letá Christina Wilburová z Floridy.

Její 21letý syn se loni zastřelil. Jeho sebevraždě předcházela sebevražda jeho strýce a jeho dvou přátel. Cale Willbur se potýkal s depresemi.

„Toho hrozného rána jsme se pohádali. Konfrontovala jsem ho s jeho užíváním drog. Odešla jsem z jeho ložnice a když jsem se vrátila, měl u sebe zbraň. Prosila jsem ho, aby to nedělal a uklidnil se. Vypadalo to, že se na vteřinu uvolnil, ale pak se zabil,” popisuje Cristina Wilburová.

Svůj život popisuje jako skok do prázdnoty a smutku.

„Všechno mi ho připomíná, chybí mi,” dodává s tím, že se i obrátila na podpůrné skupiny, včetně organizace s názvem Alliance of Hope for Suicide Loss Survivors, která provozuje 24/7 online fórum.

„Není nic jako být s lidmi, kteří to pochopí,” vysvětluje.

Fentanyl zabíjí už i v Česku. V USA zabije desítky tisíc lidí ročně

Odborníci tvrdí, že nárůst sebevražd za poslední roky vysvětluje mnoho faktorů, včetně vyšší míry deprese a omezené dostupnosti zdravotní péče v oblasti psychiatrie.

„Ale hlavní hybnou silou je rostoucí dostupnost zbraní,“ tvrdí Jill Harkavy-Friedmanová, viceprezidentka pro výzkum Americké nadace pro prevenci sebevražd.

Podle ní sebevražedné pokusy se zbraněmi končí smrtí mnohem častěji než ty provedené jinými prostředky. A prodej zbraní v USA podle ní jenom roste. Její názor potvrzuje nedávná analýza Univerzity Johnse Hopkinse. Podle ní celkový počet sebevražd střelnou zbraní v zemi loni vzrostl na historické maximum. Vědci mimo jiné zjistili, že míra sebevražd se zbraní vůbec poprvé u černošských dospívajících překonala míru sebevražd mezi bílými dospívajícími.

„Nevím, jestli můžete mluvit o sebevraždě, aniž byste mluvili o střelných zbraních,” dodává Jill Harkavy-Friedmanová.

Co říkají autority CDC

Podle hlavní lékařky CDC Deby Houryové má mnoho lidí středního a staršího věku v USA problémy, jako je ztráta zaměstnání nebo ztráta manžela, a je důležité snížit stigma a další překážky, které jim brání získat pomoc.

„Sebevraždy u dospělých ve věku 25 až 44 let vzrostly o 1 procent. Nová data ukazují, že sebevraždy se v roce 2022 staly druhou nejčastější příčinou úmrtí v této věkové skupině. Ještě v roce 2021 stály na čtvrtém místě,“ říká.

Deprese děti přivádí i k sebevraždě, chybí pomoc

Navzdory ponurým statistikám zmiňuje i pozitivní opatření. Loni v USA spustili národní krizovou linku. Kdokoli v USA může vytočit číslo 988 a dostane se ke specialistům na duševní zdraví. CDC rozšiřuje i preventivní programy s cílem předcházet sebevraždám v různých komunitách. Jedním z výsledků je to, že v kategorii od deseti do 14 let CDC sleduje meziroční pokles míry sebevražd o 18 procent, u osob mezi 15 až 24 lety pak devítiprocentní snížení.

Válečná traumata pronásledují vojáky USA i 20 let od invaze do Iráku

Přesto je počet sebevražd ve Spojených státech vyšší než například v České republice, kde se v posledních letech podle dat Českého statistického úřadu držel pod úrovní 12 případů na 100 000 žijících osob.

–DNA–

1 komentář

  1. O čem je řeč ? Vždyť o tomto jejich sebevraždění se ví už od konce války ve Vietmanu, kde USA dostala na frak … Žoldáci kteří se vrátili z Vietmanu, Afganistánu, Afriky, jižní Ameriky, Sýrie, Iráku … všude kde museli šířit USA demokracii s bodáky od krvi domorodců … (Irán s Réza Páhlaví to byl ekonomický zájem USA, proto ho odstranili .. lumpo.. z USA si prosadili Chomejního =fanatického muslima a co je z Iránu dnes ? To vše vinou USA, která má furt málo zisku z vykořisťovaných států) .. Jsou dnes na podpoře, ale hlavně na drogách, psychicky nemocní po ústavech, žijí na ulici v papundeklu, … Prostě neunesli kolik dětí-dospělých, nevinných museli zabít pro pofiderní slávu i zisky USA … Z důstojníků je mezi takovými … chudáky max 1%, proč asi ? Pro amislouhy .. jen z dokumentů na zahr. placených kanálech, časem to bude i na Zoom …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here