Kuchař ze STAN dál prosazuje prodej volných léků v automatech

0
289
automatech
Poslanec Jan Kuchař prosazoval zavedení prodeje volně dostupných léků i pomocí automatů již v minulé lékové novele, která zaváděla opatření snižující výpadky některých léků. / Foto: STAN

Úpravu umožňující prodej volně dostupných léků v automatech vložil do novely o léčivech poslanec Jan Kuchař [STAN]. Vládní novela především navyšuje tresty za chybnou evidenci léků v lékárnách.

Ustanovení o prodeji na lékařský předpis nevázaných léků v automatech do novely o léčivech navrhl poslanec Kuchař v jejím druhém čtení [12.12.]. O podobě vládní předlohy budou poslanci hlasovat zřejmě na lednové schůzi.

Poslanec Kuchař prosazoval zavedení prodeje volně dostupných léků i pomocí automatů již v minulé lékové novele, která zaváděla opatření snižující výpadky některých léků. Návrh na rozšíření prodejních kanálů volně prodejných léků o automaty má podle Kuchaře zvýšit dostupnost běžných léků v regionech, kde není lékárna. Například v malých obcích s několika stovkami obyvateli.

První návrh poslance Sněmovna zamítla i s tím, že jde o chybně zpracovanou legislativní úpravu. Nyní při druhém pokusu o změnu zákona nechal návrh znění Kuchař opravit.

Novela zvyšuje tresty za chybějící evidenci léků

V Poslanecké sněmovně projednávaná novela o léčivech zvyšuje především finanční tresty pro lékárny, které nezapíší přijaté léky do svých skladových zásob. Za porušení této povinnosti jim po nabytí účinnosti novely budou hrozit finanční tresty až ve výši 20 milionů korun. Nyní je horní hranice trestu maximálně dva miliony korun. Za nezavedením přijatých léků do skladových zásob stojí ve většině případů jejich reexport, tedy vývoz z Česka do zahraničí, kde za ně lékárny inkasují více peněz.

Novelu zákona o léčivech na návrh Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] letos v květnu schválila vláda. Za nesprávnou evidenci léků pak může nově dojít až k zákazu lékárenské činnosti.

„Zpřísnění trestů za činnost, která je fakticky nelegálním vývozem léčiv, je nezbytným krokem k ochraně zdraví občanů,“ řekl tehdy k legislativní změně ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Vláda zpřísnila tresty lékárnám za neevidenci přijatých léků

Podle důvodové zprávy k novele dosavadní výše sankce nemá dostatečný preventivní ani výchovný efekt, neboť v některých případech představuje pouze zlomek ceny “ztracených” léčivých přípravků, stojí ve zdůvodnění.

Systematické úmyslné nezavádění léků do evidence lékárny a jejich vyvedení z oficiálního distribučního řetězce je podle důvodové zprávy trendem poslední doby. I když počet případů není významný.

„K zjištění tohoto trendu sice dochází jen v desítkách lékáren ročně, nicméně jedna taková lékárna je schopna za relativně krátké období ‘ztratit’ i několik desítek tisíc balení registrovaných léčivých přípravků v ceně desítek milionů korun, v součtu takto mizí statisíce balení registrovaných léčivých přípravků ročně,” píše se ve zdůvodnění.

S přísnějšími tresty lékárníci souhlasí

S tvrdšími postihy za nelegální vývozy léků do zahraničí souhlasí Česká lékárnická komora [ČLnK]. Ta Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] dlouhodobě nabízela v jejich řešení součinnost. Komora například prosazuje disciplinární řízení s těmi členy, kteří se na nelegální činnosti podílejí.

„V takto vážných případech bychom obviněné i vyloučili z Komory. Čímž by přišli o možnost vykonávat své povolání,“ uvedla ČLnK.

Již letos v lednu lékárníci uvedli, že reexporty jsou v Česku mnohaletý problém. Řešení spatřují právě v účinné změně zákona o léčivech. Dále v lepším využití dat o distribuci léčivých přípravků v ČR. A rovněž ve zlepšení kontrolní činnosti ze strany SÚKL. K čemuž je nezbytná užší spolupráce mezi SÚKL a ČLnK při odhalování a trestání těchto deliktů.

Prodeje nelegálních léků se rozjíždí i v Sapě, varuje SÚKL

Stejná vládní novela dále přizpůsobí český právní řád evropskému nařízení, které v reakci na epidemii covidu-19 posiluje roli Evropské agentury pro léčivé přípravky [EMA] v připravenosti na krize ohledně léků a zdravotnických prostředků. Nařízení předpokládá mimo jiné vznik jednotného unijního systému sledování nedostatku léků a zdravotnických prostředků.

Dále předloha upravuje podmínky pro funkci kvalifikované osoby zařízení transfuzní stanice. A také povinnosti výdejce při zásilkovém výdeji zdravotnických prostředků ohledně započítávání dopravného nebo zpřesňuje klinické zkoušky.

RED/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here