I Nemocnice Na Homolce snižuje spotřebu formou EPC projektu

0
184
Nemocnice_na_homolce
Foto: Nemocnice Na Homolce

Od května má Nemocnice Na Homolce fungovat s o 40 procent nižší spotřebou elektřiny, plynu a vody. V nemocnici probíhá modernizace formou projektu EPC, kdy energetické úspory garantuje jejich dodavatel, společnost ENESA z ČEZ ESCO.

Po pražské Fakultní Thomayerově nemocnici se do velké rekonstrukce se zaměřením na snížení spotřeby energií a produkce oxidu uhličitého pustila další z fakultních nemocnic. Je to Nemocnice Na Homolce.

Jsem velmi rád, že se tento dlouho a pečlivě připravovaný energeticky úsporný projekt podařilo dotáhnout do fáze realizace. Práce ještě neskončily, ale pokud budou pokračovat jako dosud, bez větších komplikací a v nasazeném tempu, poběží naše nemocnice od května již ve standardním provozu s novým kabátem a v úsporném energeticky efektivním režimu,“ uvedl k projektu za více než jednu miliardu korun ředitel nemocnice Petr Polouček.

Modernizace podle jeho slov přinese vysoké finanční úspory na energiích a současně zlepší kvalitu prostředí venku i uvnitř nemocnice.

„Renovace proběhne díky dvěma projektům. První z nich pokryje částečné zateplení obvodových stěn, výměnu kotlů nebo například nový systém měření a regulace. Druhý pomůže s instalací fotovoltaické elektrárny a částečnou výměnu vzduchotechnických jednotek. Celková výše podpory z OP Životní prostředí a programu Nová zelená úsporám přesahuje 747 milionů korun,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík [KDU-ČSL].

Projekt Nemocnice Na Homolce vyjde na miliardu korun

Modernizace Nemocnice Na Homolce bude dokončena v první polovině roku 2024. Úspory má nemocnice od poskytovatele garantovány do konce roku 2033. Zateplení, projektová příprava a inženýring si vyžádají 680 milionů korun. Investice do modernizace technologií budov dosahuje 420 milionů korun.

Náklady na výměnu dosluhujících zařízení a celkovou modernizaci nemocnice částečně pokryjí  dotace Evropské unie ve výši 720 mil Kč [OP Životní prostředí a OP Nová zelená úsporám]. Zbývající investice hradí nemocnice z vlastních prostředků. Nemocnice předpokládá úsporu nákladů na energie ve výši 300 milionů korun v následujících deseti letech s ohledem na předpokládaný budoucí vývoj cen energií.

„EPC projekty jsou pro zdravotnická zařízení ideálním řešením, jak efektivně snižovat náklady na energie i uhlíkovou stopu. Jedná se o energeticky velmi náročné provozy, navíc fungující v nepřetržitém režimu. Součástí projektu je i energetický management, který si nemocnice nejsou schopny samy zajistit. Jeho úkolem bude zejména sledovat, zda vše běží optimálně a také vytipovat další možné úspory,“ řekl k projektu generální ředitel ČEZ ESCO Kamil Čermák.

Vedení nemocnice se rozhodlo provést modernizaci zařízení a energetického hospodářství formou EPC. Jde o způsob zajištění změn, kdy jejich dodavatel zajišťuje měřitelné výsledky a kdy dodavatel ručí přímo ve smlouvě za úspory. V opačném případě se zavazuje uhradit nemocnici rozdíl.

Thomayerka dokončila náročný energetický EPC projekt

Dodavatel, kterým je u Nemocnice Na Homolce společnost ENESA z ČEZ ESCO, garantuje minimální roční úsporu 4 200 MWh elektřiny a 8 700 MWh plynu. To při nynějších cenách značí úsporu více než 30 milionů korun ročně. Investice přinese i snížení produkce oxidu uhličitého, to o 5 823 tun. Dodavatel technologií se zaručil vyměnit i více než 10 500 svítidel za úsporná LED osvětlení. V konečné fázi projektu pak dojde na instalaci solární elektrárny pomocí fotovoltaika na střeše pěti objektů o výkonu 303 kWp.

Energeticky úsporná opatření

Spolu s osvětlením patří podle autorů projektu k největším zdrojům úspor vzduchotechnika. Díky projektu dojde ke zvýšení účinnosti zpětného získávání tepla. Proměnou projde i nynější centrální výroba páry v parní kotelně, tu nově nahradí lokální elektrické vyvíječe páry. Vyměněny budou i páteřní rozvody tepla.

Od poloviny letošního roku budou areál vytápět nové plynové kondenzační kotle. Teplotu ve více než 1 100 místnostech bude regulovat systém IRC [Individual Room Control], který umožní každou z nich vytápět podle jejich účelu a využití. V prostorách, kde není celodenní provoz, jako jsou ambulance či kanceláře, tak bude možno mimo pracovní dobu teplotu prostředí snížit. Informace o aktuálních teplotách budou nepřetržitě proudit do centrálního dispečinku, jenž bude moci v případě potřeby zasáhnout. Zároveň většina objektů v areálu nemocnice dostane nová okna a novou střešní hydroizolaci včetně zateplení.

Philips spolupracuje s vybranými nemocnicemi na ESG auditech

Projekt přispěje i ke zlepšení životního prostředí. Snížení spotřeby energie znamená i snížení emisí CO2, v tomto případě o 5 823 tun ročně. Díky nově nainstalovaným perlátorům a zařízení WC klesne spotřeba vody o 15 000 m3 vody ročně, tedy o pětinu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here