Nizozemský expremiér podstoupil se svou ženou eutanazii

0
11556
eutanazii
Někdejší nizozemský premiér Dries van Agt. / Foto: The Rights Forum

Bývalý nizozemský premiér Dries van Agt zemřel při eutanazii ruku v ruce se svou manželkou Eugenií van Agtovou-Krekelbergovou. Oběma bylo 93 let. Nizozemsko je jednou z mála zemí, kde je legální usmrcení pacienta na jeho vlastní žádost. 

Informaci o odchodu van Agta přinesla organizace na ochranu lidských práv The Rights Forum, kterou ministerský předseda z let 1977 až 1982 založil. Manželé zemřeli v pondělí [5.2.]. Oba měli už delší dobu podlomené zdraví. Van Agt v roce 2019 utrpěl krvácení do mozku a nikdy se z úrazu plně nezotavil.

„Zemřel ruku v ruce se svou milovanou ženou, která mu byla oporou, s níž byl více než 70 let a o které stále mluvil jako o ‘svém děvčeti’,” uvedla nezisková organizace v prohlášení.

Pohřbeni budou manželé při soukromém obřadu ve východonizozemském městě Nijmegen.

Někdejší premiér byl známý pro četné archaické odkazy a celkově velkolepé vyjadřování, stejně jako vášní pro cyklistiku. S tímto koníčkem skončil po vážném pádu v roce 2019.

„Svým květnatým a jedinečným jazykem, jasným přesvědčením a úderným vystupováním dodal Dries van Agt nizozemské politice barvu a obsah v době polarizace a obnovy stran,” ocenil politika v prohlášení současný nizozemský premiér Mark Rutte.

Eutanazii povolují zákony jen v některých zemích

Eutanazii povolují zákony jen v několika státech světa, kromě Nizozemska například v Belgii, Lucembursku, Kolumbii nebo Kanadě. Další země včetně Rakouska, Švýcarska či Švédska dovolují asistovanou sebevraždu. V případě asistované sebevraždy si pacient podává smrtící přípravek sám. Lékař mu jej poskytne, zajistí, případně mu jej připraví k použití. V Česku eutanazie ani asistovaná sebevražda nejsou legální.

Smrt není prohra, říká sekretář ČBK Stanislav Přibyl

Nizozemský expremiér Van Agt byl křesťanský demokrat, po odchodu z politiky ale zastával čím dál víc progresivní pozici, píše agentura AP. Z domovské strany odešel v roce 2017 kvůli ideologickým neshodám, zejména co se týkalo přístupu k Izraeli a Palestině. Van Agt podporoval Palestince dlouhodobě, i skrze svou organizaci The Rights Forum.

V dobrém nyní na van Agta vzpomíná také nizozemská královská rodina.

„Převzal odpovědnost v bouřlivé době a dokázal inspirovat mnohé svou výraznou osobností a barvitým stylem,” uvedli ve společném prohlášení král Willem-Alexander, jeho matka princezna Beatrix a jeho choť královna Máxima.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here