Jurečkův návrh příspěvku na péči se musí upravit, tvrdí rada postižených

12
18547
Rada_postizenych
Foto: NRZP

Rada postižených kritizuje návrh na zvýšení příspěvků na péči. Nesouhlasí s tím, že by se první stupeň dávky neměl valorizovat vůbec a druhý stupeň by se měl od července zvýšit jen o stokoruny. S poslanci chce proto jednat o úpravě částek.

Ministerstvem práce a sociálních věcí [MPSV] aktuálně představený návrh na růst příspěvků na péči od letošního července kritizuje Národní rada osob se zdravotním postižením [NRZP]. Její předseda Václav Krása schvaluje navýšení příspěvků u 4. stupně závislosti pro osoby v domácí péči na 27 tisíc korun. Nesouhlasí ale s tím, že se příspěvky v 1. stupni pro děti ani pro dospělé nezvýší vůbec a v 2. stupni porostou jen o stokoruny. Podle Krásy by při nedostatku financí mělo být přidání rovnoměrné a nemělo by upřednostňovat žádnou skupinu příjemců.

„Nesouhlasíme s tím, aby první stupeň příspěvku nebyl vůbec valorizován a druhý se upravil jen o 500 korun. Rozdíl mezi druhým a třetím stupněm příspěvku tak činí skoro 10 000 korun, v péči ale zas tak obrovský rozdíl není,“ vysvětlil důvody svého nesouhlasu Václav Krása.

Na úpravu tak podle jeho slov doplatí nevidomí, neslyšící i někteří paraplegici. Zástupci NRZP chtějí nyní podle Krásy jednat s poslanci opozice i koalice o úpravě Jurečkova návrhu.

„Budeme zřejmě bojovat dál. Nezvýšení prvního stupně a nízké navýšení druhého stupně je pro nás nepřijatelné,” řekl Krása.

Rada postižených chce o úpravách příspěvku jednat

Zástupce ředitele společnosti Asistence Štěpán Lohr označil výraznější navýšení čtvrtého stupně příspěvku pro lidi v domácím prostředí za “velký a důležitý krok správným směrem”, aby si lidé mohli opatřit potřebnou asistenci. A nemuseli odcházet do ústavů. Štěpán Lohr řekl, že ani červencové přidání na příspěvku na dostatečný počet asistenčních hodin řadě handicapovaných ale stačit nebude.

„Ale samozřejmě každá změna k lepšímu je vítaná,” uvedl Lohr.

Se zdravotně postiženými se na českém trhu práce vesele kšeftuje

Míní, že by změny v nastavení podpory měly pokračovat. Nedostatek peněz na asistenci ministerstvo práce nyní řeší zvláštními dotacemi. Už delší dobu se jedná o takzvaném pátém stupni dávky, který by výdaje na asistenci lépe pokryl podle potřeb jednotlivých klientů. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky [KDU-ČSL] jeho úřad na dalších změnách pracuje.

Jurečka: Testy majetku nejsou na pořadu dne

Podle Jurečky se koalice tento týden shodla na tom, že by se od letošního července měly zvednout tři vyšší příspěvky na péči pro děti a dospělé. Růst by měly podle závislosti na pomoci o 11 až 41 procent. Nejvíc se zvedne nejvyšší dávka lidem v domácím prostředí. Naopak nejnižší 1. stupeň příspěvku se nezmění, pro děti zůstane na částce 3 300 korun a pro dospělé 880 korun. Další dva stupně se mají dětem zvednout z 6 600 a 13 900 korun a na 7 400 a 16 100 korun. Dospělým pak z 4 400 a 12 800 korun na 4 900 a 14 800 korun. Děti i dospělí, kteří se bez pomoci neobejdou vůbec a jsou ve 4. stupni závislosti, pobírají teď měsíčně 19 200 korun. Nově by to mělo být 23 000 korun v pobytových zařízeních a 27 000 korun v domácí péči.

Příspěvek na péči bude až 27 000 korun. Testy majetku ale chybí

Rada postižených už loni prosazovala zvýšení všech částek o deset procent a nejnižšího příspěvku pro dospělé pak z 880 na 2 000 korun. Návrh podali poslanci hnutí ANO. Sněmovna ho ale neprojednala.

Rozpočtové dopady činí sedm mld. Kč ročně

Výdaje státu se navýšením příspěvků na péči podle Jurečky zvýší zhruba o sedm miliard korun ročně. Nejvíce pak u příspěvku ve 4. stupni, kde dojde k nejvyššímu nárůstu, se výdaje navýší zhruba o 40 procent.

Přesto, že příspěvek na péči podle dat MPSV k loňskému září pobíralo 373 500 dětí a dospělých a roční výdaje státu na jejich výplatu přesahují 37 miliard korun, se resort nechystá zavést majetkové testování příjemců této dávky a jejich blízkých. Jako je tomu v sousedních státech. Navíc počty příjemců příspěvku na péči kvůli stárnutí populace každoročně rostou. A společně s tím i výdaje státu na jejich výplatu.

„To jsou věci [majetkové testy, pozn. red.], které nejsou na pořadu dne,“ odpověděl ministr na otázku, zda se v souvislosti s čerpáním příspěvku na péči především u lidí v pobytových zařízení chystá sledování jejich majetkových poměrů.

V praxi totiž dochází k tomu, že stát vyplácí příspěvky na péči i lidem s více než slušným majetkovým zázemím. Respektive lidem, jejichž blízká rodina se vzdala odpovědnosti za jejich péči. Přitom si ale přebrala jejich majetky. V zemích západní Evropy, ale třeba i na sousedním Slovensku, se majetkové poměry lidí čerpajících tento příspěvek například za dobu posledních deset let [nahlédnutím do katastru nemovitostí, pozn. red.] zohledňují.

–ČTK/RED–

12 KOMENTÁŘE

  1. Vždyť lidé, kteří výši dávek stanovují, nemají ani páru o tom, co to obnáší. A milý pan ministr, kdyby o někoho musel pečovat, by neměl mít narok vůbec. Ale žádal by. Proto nebude hrát prozatím roli výše majetku, jak píšete, že se ve vedlejších zemích zohledňuje.A přeji mnoho sil a též zdraví panu Krásovi, který je ohledně tématu kompetentni nejvíce.

    • Máte pravdu já se starala o mamku dva roky a mnela 800 měsíčně kde sice se mamka sama najedla ale protože být byl do patra tak všechno jídlo nákupy ji musela nosit .a taky to byla celodenní práce.nemohla zůstat v bytě sama je to hruza

  2. Je to strasne co vymysleli prvni stupen nedaji nic ? To memysli vazne !? A to same druhy stupen !Mate pridat kazdemu stejne a ne delat rozdili ! To jsi udelejte sami mezi sebou !!!!!!!!!

  3. Zlodejove ja se staram o maminku ma 3.stupen a pecuji o ni 24 hod .denne doma ,uz 9 roku a ceny prispevku jsou na stejnym miste . Je to k placi .

  4. Na plný úvazek pečuji už dlouhých 18 let o svoji těžce hendikepovanou sestřičku. Sestřička je zařazena do 3. stupně závislosti. Je ležící pacient se stále se zhoršujícím zdravotním stavem (těžké poranění mozku, těžká porucha příjmu potravy, masivní otoky, akutní chronické bolesti, organický psychosyndrom, těžké poruchy dechu atd., atd). Minulý rok jsem žádala o zařazení do 4. stupně závislosti. Sama sociální pracovnice doporučovala přeřazení do vyššího stupně. Jak vše dopadlo? Žádost RL zamítl. Odvolala jsem se. Ale jako zázrakem podle revizního lékaře se moje sestřička umí po 18 letech sama najíst, dokáže vykonat fyziologickou potřebu… Jednoduše si pohráli s životními potřebami, jen aby nemuseli dát 4. stupeň. Nemusím snad ani vyprávět o tom, jak potupné tohle všechno je. Někomu stále dokola dokazovat, že váš blízký je na tom tak katastrofálně zle (viz lékařské zprávy, které se zasílají při žádosti PnP) a vy musíte stále bojovat, jako by nestačilo to, jak neskutečně extrémní život nás potkal….
    Nelze vůbec komentovat to, co ministr Jurečka vyplodil za nápady ohledně PnP. Je tak strašně moc vidět, jak některým lidem neskutečně chybí znalost v dané problematice. A takoví lidé rozhodují o tom, jak my pečující a hendikepovaní budeme žít!!!!

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here