Interny a pediatrie v nemocnicích zčásti přejdou na denní stacionáře

0
939
denni_stacionare
Ilustrační foto: Freepik.com

Oddělením s obsazeností lůžek do 30 % nabídne Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR [VZP ČR] přechod na denní stacionáře. Nyní má jít o dětská a interní oddělení. Nemocnice se ale obávají ztráty akreditace pro vzdělávání lékařů.

Změna je součástí transformace nemocniční sítě v Česku. Zdravotní pojišťovny se snaží redukovat počty smluv v akutní péči a vyšetřené kapacity využít ve prospěch dlouhodobé a následné péče. Po těchto segmentech je a bude větší poptávka. Dalším důvodem přeměny je snížení výdajů na hrazenou zdravotní péči.

Nyní vedení VZP ČR jedná s nemocnicemi i o převedení části akutní lůžkové péče dětských a interních oddělení na takzvané denní stacionáře.

„Je to alternativou pro oddělení, která mají obložnost do 30 procent,” řekl v pondělí [29.4.] na tiskové konferenci ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek.

Oproti lůžkovému oddělení bude mít podle něj denní stacionář nižší personální, a tedy i finanční nároky. Pokud by se zdravotní stav pacienta zhoršil a žádal si nepřetržitou péči i přes noc, přeloží ho zdravotníci do jiné nemocnice, vysvětlil Kabátek.

Lůžková oddělení pomalu nahradí denní stacionáře

Pojišťovna aktuálně dojednává smlouvy s nemocnicemi na další pětileté období s platností od ledna 2025. Společně s tím některým zařízením nabízí od letošního května přechod na denní stacionáře interní a pediatrické péče, to namísto zmiňovaných interních a dětských lůžkových oddělení. Konkrétně dětská oddělení totiž patří k těm nejméně využívaným. Jejich obsazenost lůžek se pohybuje v průměru mezi 10-15 procenty.

Denní stacionář je služba na pomezí ambulantního ošetření a hospitalizace. Pacient stráví na lůžku omezený počet hodin, během nichž může být například sledován po lehčím úrazu, může mu být podána infuze, nebo zajištěn jiný typ nenáročného výkonu, který nevyžaduje pobyt přes noc,“ vysvětlil, co je denní stacionář, náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči Jan Bodnár.

VZP mění strukturu nemocničních lůžek. Reaguje na stárnutí lidí

Provozní doba stacionáře by měla být optimálně sedm dní v týdnu, 12 hodin denně, dodal. Poskytovatel takové péče musí splňovat rovněž stanovená kritéria co do personálního a technického vybavení. I když s nižšími nároky oproti lůžkovému oddělení.

Při uzavírání takových smluv přihlédne pojišťovna k pokrytí dalších doplňkových zdravotních služeb. Například rentgenu, CT či magnetické rezonance nebo laboratorních analýz.

S přeměnou některých interních a pediatrických oddělení na denní stacionáře mají problémy někteří poskytovatelé. Ti upozorňují, že přechod na stacionář by znamenal ztrátu akreditace pro vzdělávání lékařů. Mnohá zařízení se proto takové možnosti vyhýbají. Předseda správní rady VZP ČR Tom Philipp uvedl, že se takové podmínky a případné změny musí vyjasnit s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR].

„Obava souvisí s tím, že se bojí o akreditaci pro postgraduální vzdělávání a nebudou pro své pracoviště dobře získávat mladé lékaře,” uvedl Philipp.

Lůžková interna a pediatrie jako denní pokoje

Denní internistické stacionáře jsou podle Bodnára ideální pro pacienty s méně závažnou diagnózou, která nevyžaduje klasickou hospitalizaci. Ale je třeba pacienta například jen několik hodin sledovat. Pro představu může jít například o dehydratace, respirační infekty nebo střevní koliky. Využít je budou moci poskytovatelé pro krátkodobé pozorování pacienta například po lehkém úrazu hlavy bez ztráty vědomí. Dále i k podání infuze nebo po některých plánovaných výkonech. Což už se dnes v některých odbornostech, například v gynekologii, stává běžnou praxí.

Systém pediatrické péče skončí, varuje za dětské praktiky Šebková

Dětský stacionář podle zástupců pojišťovny využijí nemocnice třeba k diagnostice akutních stavů, u kterých nestačí ambulantní péče. Ale zároveň není nutná ani několikadenní hospitalizace na lůžku. Může jít například záněty dýchacích cest, některé střevní potíže s rizikem dehydratace. Dále by na denním pediatrickém stacionáři pobyly děti po lehkých úrazech hlavy, s rizikovými bolestmi břicha nebo stejně jako na interně kvůli podání infuze.

Nemocniční dětské stacionáře by rovněž zajišťovaly zdravotní péči pro děti a mládež bez registrovaného praktického lékaře pro děti a dorost kvůli jeho nedostupnosti v regionu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here