Praktici nově předepíší i léky na ředění krve nebo kožní nemoci

0
8794
praktici
Foto: Freepik.com

Praktickým lékařům se rozšíří kompetence v přímém předepisování některých pojišťovnami hrazených léků. To hlavně těch, jejichž předepisování na ně deleguje specialista a teprve poté je pacientovi předepisují i samotní praktici.

Portfolio léků s možností předepsání i praktickým lékařem rozšiřuje návrh vyhlášky o veřejném zdravotním pojištění Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Konkrétně má jít například o léky na ředění krve, kožní onemocnění nebo o některé nové léky na diabetes. Změnu ministerstvo zdůvodňuje tím, že nyní musí pacienti pro recept nejprve ke specialistovi a objednací doby k nim jsou dlouhé. Navíc zdravotní výkony vykázané specialistou bývají dražší i pro samotné zdravotní pojišťovny.

„V praxi však podle vyjádření odborné veřejnosti mohou nastat situace, kdy tato úprava není dostačující,” píše v důvodové zprávě MZ ČR.

Například po ukončení hospitalizace může být obtížné pro pacienta vzhledem k dlouhým objednacím lhůtám specialistů si zajistit recept na potřebné léky. Do obtížných situací to dostává i praktiky těchto pacientů.

I ambulantních specialistů ubývá a pacientů přibývá

Rozšířením preskripčních pravomocí praktických lékařů pro dospělé ušetří podle dřívějších vyjádření zástupců praktiků i náklady zdravotních pojišťoven. A změna uleví i samotným pacientům, kteří dostanou předpis na daný lék hned v ordinaci svého praktika.

„Jedinými limity v poskytování primární péče by měly být odborné možnosti praktického lékaře či lékaře pro děti a dorost nebo pediatra. Nikoli administrativní překážky,” ví MZ ČR.

Dlouhé objednací lhůty do ambulancí specialistů potvrzují i samotní specialisté. Podle průzkumu Sdružení ambulantních specialistů z letošního března čekají lidé na objednání u některých odborností až 14 týdnů. Nejhorší je situace v alergologii, diabetologii, kardiologii a u rehabilitace.

„Alarmující stav je ale také v oboru oftalmologie, kde je plná kapacita a péče je nedostupná ve více krajích. Naopak ORL je jeden z oborů, který funguje takřka bez objednání. A to platí ve všech krajích,“ uvedl k výsledkům průzkumu předseda Sdružení Zorjan Jojko.

Praktici začnou starší pacienty nově vyšetřovat i na osteoporózu

Příznivou situaci co do čekacích lhůt v oboru ORL Jojko vysvětluje tím, že tato odbornost pečuje o akutní případy. Což značí, že pacienti nečekají týdny na termín vyšetření, ale dochází na pohotovosti. Tam ale už stráví v čekárně i několik hodin, než na ně přijde řada.

Předseda Sdružení zhoršující dostupnost ambulantních specialistů vysvětluje i vysokým průměrným věkem lékařů v segmentu. Podle něj je dnes až 43 procent specialistů v důchodovém věku. A odhaduje, že do šesti let systém ztratí zhruba čtvrtinu specialistů.

Praktici chtějí větší kompetence v předepisování léků

Tlak na ambulantní specialisty tak má zmírnit rozšíření preskripcí směrem k praktickým lékařům. Změna se má podle navrhované vyhlášky týkat léků, které Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL] označuje příznakem L a které nyní může předepisovat praktický lékař až poté, co léčbu u pacienta zahájí specialista. A na praktického lékaři ji následně deleguje.

Výjimkou budou případy, kdy je u těchto léků uvedená ještě další podmínka přímo v souhrnu údajů o přípravku, který SÚKL schvaluje.

NAPO čeká vládní návrh na zásilkový výdej léků na předpis

Jako příklady léků, které praktici ani po změně předepisovat samostatně nebudou, jmenuje ministerstvo v důvodové zprávě například léky sabril na epilepsii. Anebo léky s látkou methotrexrát na léčbu některých onkologických nemocí.

Méně preskripčních omezení žádali praktičtí lékaři už při svém protestu v roce 2016, kdy hrozili jednodenním uzavřením svých ordinací. Některá omezení se ruší postupně, například v roce 2020 pro některé léky na léčbu cukrovky.

Podle databáze na webu SÚKL je na českém trhu zhruba 5 700 léků na lékařský předpis. Praktici jich mohou předepisovat méně než polovinu. Což je podle jejich dřívějších vyjádření výrazně méně než v jiných zemích Evropy.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here