Lékárny [ne]uspěly u zvýšení úhrady za přijetí receptu

0
532
lekarny
Foto: ČLnK

Včerejší [17. 6.] dohodovací jednání v závěrečné fázi o podobě úhrad pro rok 2020 v segmentu lékárnické a klinicko-farmaceutické péče skončilo nedohodou. Lékárny si neprosadily zvýšení úhrady na 18 korun, ale ani na 15 korun za přijetí receptu. ZdraveZpravy.cz byly u toho.

Aktualizace: 19. 6. Marek Hampel oznamuje v médiích, že se lékárny uzavřely dohodu se zdravotními pojišťovnami a to na 15 korun za přijetí receptu ovšem s limitací, u níž bude referenční rok 2018.

Jednání začalo zpožděním koordinátora segmentu předsedy Grémia majitelů lékáren [GMO] Marka Hampla. Ten má vůbec nejvíce mandátů k vyjednávání za lékárny.

Co se vyjednává

Hlavními body dohodovacího řízení v závěrečné fázi mezi poskytovateli lékárenské péče a zdravotními pojišťovnami je výše úhrady za signální výkon č. 09552 [přijetí receptu], bonifikace pohotovostních lékáren [otevřeno 24 hodin sedm dní v týdnu] v celkových nákladech deseti milionů korun, bonifikace odlehlých lékáren a úprava cenového předpisu u taxy laborum.

Třecí plochou bylo a stále zůstává nastavení úhrady signálního výkonu. Tu zástupci pojišťoven navrhli nejdříve na 12 korun. Pak ji zvýšili na letošních 14 korun. Lékárníci to ovšem odmítli, že to pro ně znamená “zcela nulový nárůst”.

Kompromisním řešením byl na jednání podaný společný návrh zástupců Asociace provozovatelů lékárenských sítí [APLS] a Poskytovatele lékárenské péče [POLP] úhrady ve výši na 15 korun při zrušení limitace [to je při zrušení maximální úhrady v podobě osmnáctiapůlnásobku počtu uhrazených výkonů v roce 2014] za každý poskytovatelem vykázaný a zdravotní pojišťovnou uznaný výkon č. 09552.

Lékárny a začátek nedohody

Tento návrh ovšem smetl ze stolu koordinátor segmentu Marek Hampel z Grémia majitelů lékáren.

„Chceme 18 až 19 korun za výkon,“ požadoval.

Argumentoval finančními možnostmi zdravotních pojišťoven poté, kdy byly poníženy odhady nákladů na úhradu léčebného konopí v příštím roce. Anebo každoroční úsporou až 1,4 miliardy korun díky nedávno ukončené zkrácené revize Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] ve skupině imunosupresiv v centrové léčbě.

Zároveň ostře vystoupil proti částce 10 000 000 korun, kterou by měly dostat lékárny s pohotovostním režimem. To se týká zejména nemocničních, ale i některých specializovaných síťových lékáren.

Když zástupci pojišťoven odmítli jeho návrhy jako nereálné, Marek Hampel navrhl úhradu signálního výkonu ve výši 17 korun. I tu však pojišťovny odmítly. Zástupci zaměstnaneckých pojišťoven uvedli, že k přijetí takového zvýšení nemají mandát. Odmítávě se k návrhu postavil i náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny David Šmehlík.

„Snažíme se dobře alokovat prostředky. A i tak překračujeme dané 4% tempo růstu v mnoha segmentech. To znamená, že nekoukáme jenom striktně na peníze, ale jdeme po podstatě, po řešení problémů. Což je vidět třeba u stomatologů. Ovšem naším cílem ale není řešit lékárenské prostředí,“ uvedl s narážkou na nekoordinovaný postup zástupců lékáren.

Dodal, že pojišťovny se vrací k původnímu návrhu 12 až 14 korun za signální výkon. Upřesnil, že každá koruna navýšení tohoto výkonu stojí zdravotní pojišťovny cca 86 miliónů korun.

„V případě 15 korun, na které jsme ochotni jít, je to už 408 milionů korun. Což je samo o sobě ne 4% nárůst, ale oproti 4 % mnohonásobný nárůst. A podstatně větší nárůst oproti jiným segmentům,“ upřesnil.

Na to koordinátor segmentu Marek Hampel reagoval snížením požadavku na úhradu ze 17 na 16 korun. Řekl, že v případě souhlasu, by pak jako s ústupkem ze své strany souhlasil s podporou pohotovostních lékáren, kterou jinak odmítá.

Lékárny i lékárníci v sobě

Zástupci zdravotních pojišťoven si vyžádali přestávku bez účasti zástupců lékáren. V ní Marek Hampl reagoval na kritiku zástupců APLS a POLP v tom smyslu, že ničí průchodnou dohodu a jeho odmítavý postoj k 15 korun za výkon při zrušení limitace, bude nahrazen ze strany pojišťoven ještě méně výhodnými podmínkami.

„No a co jako?!“ Reagoval na to Marek Hampel.

Krátce na to jednání pokračovalo. Náměstek VZP David Šmehlík odmítl návrh Marka Hampla na 16 korun za signální výkon.

„Opravdu více než za 15 korun už jsme nebyli schopni jít. Vzhledem k tomu, že jsme se nedohodli, vy nechcete 15 korun za výkon bez limitace, tak mi jdeme na 12 korun,“ řekl.

Na to reagoval Marek Hampel poslední nabídkou ve výši 15,50 Kč za výkon s tím, že v případě jeho přijetí jednání skončí dohodou. Tento návrh ovšem už nebyl ze strany pojišťoven ani nijak diskutován.

Výsledkem je nedohoda

Následovalo hlasování, kdy se ukázalo, že není žádný společný návrh, o němž by se dalo hlasovat. Jednání tak skončilo konstatováním nedohody. Podle dostupných informací se další jednání uskuteční již tuto středu na půdě Ministerstva zdravotnictví ČR. Nedohoda v rámci dohodovacího řízení prozatím je i v segmentu akutní lůžkové péče, následné péče a domácí péče.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here