Brazílie, která je po celém světě známá svými fotbalovými kluby, monstrózními stadiony a špičkovými fotbalisty, začala měnit fotbalové stadiony v polní nemocnice pro nakažené infekcí covid-19. Tamější zdravotnická zařízení začala totiž pod náporem nemocných v posledních dnech doslova kolabovat.

V jihoamerické Brazílii s více než 210 miliony obyvateli v těchto dnech vrcholí pandemie koronaviru SARS-CoV-2. Země prozatím potvrdila bezmála 180 tisíc nakažených, z nichž 12 400 nemoci covid-19 podlehlo. Podle některých odborníků i tamních politiků jsou však vydávané statistiky velmi podhodnocené a reálná čísla budou podstatně vyšší.

První případ koronaviru v Brazílii byl úředně potvrzen již 26. února, šlo o navrátilce z Itálie. Nová studie z brazilského výzkumného ústavu Fiocruz ale uvedla, že koronavirus se v zemi začal šířit už počátkem února. Tedy v období velkolepých karnevalů a oslav, kdy se do ulic velkých i menších měst vydávají miliony Brazilců i turistů z celého světa. A to šíření infekce v zemi umocnilo.

Nejvíce zasažené jsou státy Rio de Janeiro a Sao Paulo. Sao Paulo, v němž žije 42 milionů obyvatel, má aktuálně více než 50 tisíc potvrzených případů nákazy covid-19. Oficiálně potvrzená úmrtí se blíží pěti tisícům. Stát Rio de Janeiro má téměř 20 tisíc nakažených a dva tisíce mrtvých. Je paradoxní, že právě tyto státy začaly v Brazílii zavádět preventivní opatření jako první. A to již na začátku března.

Polní nemocnice místo fotbalových stadionů

Brazílie na situaci reaguje po svém. V posledních dnech začala měnit své fotbalové stadiony v polní nemocnice. Důvod je, že veřejná zdravotnická zařízení jsou přeplněná a ta soukromá hlásí 90% obsazenost. Proto se i legendární fotbalový stadion Maracaná v Riu de Janeiru [postaven pro Mistrovství světa ve fotbale v roce 1950] proměnil v polní nemocnici [viz video]. Ta má zajistit lůžka minimálně pro 400 potřebných, 50 a více lůžek pro pacienty vyžadující intenzivní péči. V nemocnici na slavném fotbalovém stadionu funguje dokonce i tomograf, rentgen a dialýza. Pacienti se z ní mohou spojit prostřednictvím videokonferencí i se svými příbuznými a přáteli. V Riu de Janeiru otevřeli ještě další dvě polní nemocnice pro několik stovek nemocných.

Denní přírůstky nakažených i nemocných v zemi ale prozatím nijak výrazně neklesají a jednotlivé brazilské státy zvažují zavést plošná omezení pohybu v celé zemi. Přitom ale narážejí na odpor brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, který nemoc covid-19 opakovaně označuje za běžnou “chřipčičku”. Ekonomické ztráty, které by přijatá restriktivní opatření způsobila, budou mít podle jeho slov horší dopady než samotná pandemie koronaviru. Názorové neshody vedly v minulém měsíci dokonce k odvolání tamního ministra zdravotnictví Luize Henrique Mandetta. Ten vyzýval občany Brazílie k omezení pohybu a dodržování bezpečné vzdálenosti.

Postižena není jen Brazílie

Problémy v regionu nemá ale pouze Brazílie. Virovému útoku covid-19 čelí celá Jižní Amerika. Mezi další zasažené země patří Peru s 30 miliony obyvateli. Počet nakažených v zemi se blíží 70 tisícům. Oficiální statistiky hlásí dva tisíce úmrtí. I Peru řeší v současné době nedostatek lůžek, především těch s intenzivní péčí a zřizuje polní nemocnice. Mexiko má zhruba 40 tisíc nakažených a 3 500 zemřelých. Ekvádor má více než 30 tisíc infikovaných a více než dva tisíce úmrtí. Výjimkou není ani Chile s 30 tisíci nakaženými a více než 300 zemřelými.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here