Odměny za práci v době krize covid-19 obdrží zřejmě všichni zdravotníci bez ohledu na přítomnost infekce v jejich zařízení. Dnes [7.7.] se na tom dohodl s odbory předseda vlády Andrej Babiš [ANO] a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Náklady jsou odhadovány na deset miliard korun.

Odměny za práci v době krize covid-19 by dle nové dohody měli dostat všichni zdravotníci, kteří v době epidemie koronaviru pracovali na plný úvazek. Nikoliv pouze ti, jež se přímo starali o covid pozitivní pacienty. Odměny za tuto práci by mělo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vyplatit prostřednictvím dotací přímo ze státního rozpočtu. Dotační program by měl být přitom podle ministra zdravotnictví připraven ideálně do konce července.

„Jednali jsme se zástupci odborů. A skrze dotační titul ze státního rozpočtu vyčleníme peníze na odměny pro zdravotníky, kteří v době epidemie koronaviru pracovali, ale nebyli v přímém kontaktu s pacienty,“ potvrdil ministr.

Dodal, že i tito pracovníci byli v riziku nákazy a za to, že byli v té době aktivní, musí být odměněni. Přesný počet pracovníků, kterých se to má týkat MZ ČR zatím zjišťuje.

„Stát to vyjde odhadem na deset miliard korun,“ dodal s tím, že o přesných podmínkách budou ještě jednat s ministryní financí Alenou Schillerovou [za ANO].

Nové odměny již nepůjdou do nemocnic

Ministr dále upozornil, že nově vyjednané odměny se netýkají nemocnic, kde už byli pracovníci odměněni prostřednictvím kompenzační vyhlášky. Ta mimo odměny pracovníkům v přímém kontaktu s covid pacienty navýšila i letošní úhrady zdravotních pojišťoven poskytovatelům zdravotní péče.

Kompenzační vyhláška zamířila do Sbírky zákonů

Ministerstvo zdravotnictví očekává, že nenaplněná produkce za všechny segmenty zdravotní péče v důsledku koronaviru bude ve výši cca 30,8 miliardy korun. Vyhláška pokrývá tento výpadek způsobený částečně poklesem poptávky, částečně vládními opatřeními a částečně opatřeními samotných poskytovatelů na ochranu personálu. Na výdajové straně vyhláška přitom počítá s 354 miliardami korun.

Odměny za práci ve výši 40, 30 a 10 tisíc korun

Podle předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP ČR] Dagmar Žitníkové by zdravotníci, kteří pečovali o pacienty s onemocněním covid-19, měli dostat mimořádné odměny ve výši 40 tisíc korun. Zaměstnanci, kteří ošetřovali pacienty, aniž by věděli, zda jsou nebo nejsou nakažení, by měli mít nárok na odměnu maximálně 30 tisíc korun. Ostatní by pak měli obdržet nejvýše deset tisíc korun.

„Všechno bude záležet na tom, kolik hodin zaměstnanci v jednotlivých nemocnicích odpracovali. Dotační titul se bude skládat z toho, jak skutečně péči v nemocnicích poskytovali. Zda zabezpečovali jednotlivé provozy v nemocnicích,” upřesnila Dagmar Žitníková s dovětkem, že s odměnami je počítáno pro zdravotníky i provozní personál.

„Všichni, kteří v té době pracovali v nemocnicích, něco dostanou,“ okomentoval výsledky dnešního jednání předseda Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů [LOK-SČL] Martin Engel.

Navýšení odměn v navýšeném rozpočtu

Ministr Vojtěch zároveň zmínil, že ve Sněmovně je připraven pozměňovací návrh KSČM k vládní rozpočtové novele. Ten navrhuje uvolnit z rozpočtové rezervy 500 milionů korun na odměny zdravotníků v sociálních službách a 1,25 miliardy pro zdravotníky v nemocnicích.

„Ta částka by se tedy tím pádem musela zvýšit tak, jak jsme se dnes dohodli. Tedy, aby šla napříč všemi zdravotníky, kteří byli v té době v nemocnicích a pracovali,” uvedl.

Návrh počítá, že by odměny za práci pracovníci získali z krajských úřadů. Tam by o ně žádali poskytovatelé zdravotních a sociálních služeb. Více níže v rozhovoru deníku ZdraveZpravy.cz s předkladatelkou návrhu poslankyní KSČM Hanou Aulickou Jírovcovou.

PODCAST: Poslanci řešili odměny pro zdravotníky

Inspirace dotacemi v sociálních službách

Podle premiéra Andreje Babiše jde v případě návrhu na odměny ve zdravotnictví o obdobu dotačního programu pro pracovníky v sociálních službách. Těm vláda s výjimkou zdravotních sester v sociálních službách schválila odměny za práci v době epidemie v květnu. Podle druhu činnosti a rizika nákazy by měli dostat 40 tisíc, 20 tisíc a 10 tisíc korun za měsíc. Celkem na jejich odměny vláda vyčlenila 5,2 miliardy korun.

Vláda uvolnila 5,2 miliardy korun pro sociální pracovníky

Pro mimořádné odměny všem zaměstnancům v sociálních službách byl dotační program už vypsán. Poskytovatelé sociálních služeb už v něm mohou o podporu žádat a také žádají. To, co je ale v této věci limituje, je ale podle prezidenta Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR [APSS ČR] Jiřího Horeckého podmínka desetiprocentní variace.

„Když to uvedu na příkladu měsíční odměny ve výši deseti tisíc korun, tak nikdo nesmí dostat méně než devět tisíc a více než jedenáct tisíc korun. Ale ti ředitelé přitom vědí, že někdo chodil na oddělení, kde byl covid-19, ale jiný tam nechodil. To znamená, že bychom tuto podporu potřebovali více diferencovat. Toto nás trápí, ale je to v podmínkách programu,” uvedl v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy. Jiří Horecký.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here