Epidemiologická situace v ČR je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO] dobrá. K masivnímu šíření nemoci podle něj nedochází a prudký nárůst pozitivních případů je způsoben plošným testováním v karvinských dolech. Z nich se ostatně rekrutuje 70 procent všech nových pozitivních covid pacientů v Česku. 

Prudký nárůst covid pozitivních případů v Česku před několika dny vyvolal obavy ve společnosti, je-li u nás epidemie koronaviru skutečně pod kontrolou. Obavy umocnilo i rozhodnutí Slovinska, Estonska, Lotyšska a Kypru vyjmout Česko kvůli nárůstu nemocných ze seznamu bezpečných zemí. Slovinsko přitom dnes ČR na seznam s výjimkou Moravskoslezského kraje znovu zařadilo.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je i přes strmý nárůst pozitivních případů v posledních dnech v Česku situace stále pod kontrolou. Většina okresů je bez nárůstu covid pozitivních případů. V zemi jsou dle jeho slov pouze tři ohniska nákazy covid-19 [Karviná, Církvice u Kutné Hory, Větrný Jeníkov na Vysočině].

„Je pravda, že v posledních dnech byla ta čísla vyšší, to je pravda. Šlo o tři až čtyři dny, kdy počty narostly, což bylo kvůli plošnému testování v dolech OKD. K masivnímu komunitnímu šíření nemoci ale nedochází,“ říká ministr.

[Zdroj: MZ ČR]

Zároveň ale nevyloučil možnost dalšího výraznějšího nárůstu pozitivních případů. A to především z důvodu plánovaného retestování horníků a jejich kontaktů na Karvinsku. Tam v posledních dnech místní starostové veřejně projevili nespokojenost s přístupem Vlády ČR, MZ ČR a Krajské hygienické stanice [KHS] v Ostravě. Chytrá karanténa podle nich nefunguje, lidé se výsledky testování dozvídají pozdě, protože KHS nezvládá jejich organizaci. Starostové proto žádají vládu o přípravu programu na podporu Karvinska a opatření, která povedou k rychlému trasování nakažených. Po vládě dále požadují, aby připravila speciální program na podporu Karvinska. Ten by měl dle jejich slov řešit budoucnost OKD, kompenzace nákladů obcím, městům i podnikatelům.

Většina případů zůstává v Moravskoslezském kraji

Ministrovo tvrzení potvrzuje i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek. Podle něj je 70 procent všech nových záchytů covid pozitivních pacientů v Moravskoslezském kraji. A zhruba 50 procent z nich přitom připadá na Karvinou. Liberecké ohnisko, ve kterém se infekce v minulém týdnu šířila v několika tamních firmách především mezi agenturními pracovníky, bylo v posledních dnech podchyceno. Čímž došlo podle Ladislava Duška k zastavení šíření infekce ve městě.

„V porovnání s evropskými čísly je v České republice velmi dobrá epidemiologická situace,“ hodnotí situaci v Česku Ladislav Dušek.

Podle něj je navíc u nás i minimum případů covid pozitivních pacientů s těžkým průběhem nemoci. V nemocnicích je hospitalizováno kolem 132 pacientů [25 z nich je v těžkém zdravotním stavu] a i ti jsou většinou přijati z jiných zdravotních důvodů.

„A to je opravdu pozitivní zpráva, kterou vysíláme po celou dobu. Za celé období máme dvanáct procent hospitalizovaných,“ upřesňuje.

Dodává, že i nadále platí, že infekce nijak výrazně nezasáhla tuzemskou seniorní populaci ve věku 65+. A ani počet nakažených ve věkové skupině 70+ nepřekročil za celou dobu epidemie deset procent. Podle statistických dat navíc stále přibývá počet vyléčených a mortalitní skóre nepřekročilo tři procenta. Infekce je podle něj jen zřídka potvrzena u seniorů v Moravskoslezském kraji.

Jaká je situace v Moravskoslezském kraji

Aktuálně jsou v Česku podle hygieniků tři lokální ohniska nákazy. Prvním z nich je oblast Karvinska v Moravskoslezském kraji, kde se nakazilo zhruba 500 pracovníků z těžební společnosti OKD, včetně jejich rodinných příslušníků. Hygienici tam stále testují pracovníky dolů a jejich kontakty. Vedení společnosti OKD vyhlásilo od 3. 7. odstávku provozu všech dolů. Což by se mělo časem projevit na poklesu počtu nově infikovaných osob.

OKD kvůli covidu-19 zavře doly na šest týdnů

Bohužel ne vše jde v Moravskoslezském kraji hladce. V minulém týdnu si stěžovali tamější testování na dlouhou dobu čekání na výsledky testů. V některých případech je dostali až za devět dnů. To bylo podle hlavní hygieničky ČR Jarmily Rážové způsobeno nedostatkem personálu a pomalým přenosem informací mezi laboratořemi a hygienickými stanicemi. Jakkoli jsou podle informací deníku ZdraveZpravy.cz tamějším hygienikům nápomocni hygienici i z ostatních krajů republiky. Ladislav Dušek dal aktuální problémy pak do souvislosti s pomalou elektronizací zdravotnictví v Česku. Podle něj jenom legislativa má v této věci 15 let zpoždění.

Jaká je situace v Církvici a Větrném Jeníkově

Druhým ohniskem v Česku je obec Církvice u Kutné Hory ve Středočeském kraji. V ní hygienici k 6.7. potvrdili 15 případů. Hygienici přitom ale ještě musí vyšetřit zhruba 100 osob. Výsledky by měly být známy dnes večer. Ve městě jsou proto v pobytových zařízeních omezeny návštěvy.

Třetím ohniskem je městys Větrný Jeníkov na Vysočině. Tam se nemoc rozšířila zřejmě na hromadné akci při otevírání místního muzea. Infekce se ale dostala i mimo Větrný Jeníkov. V současné době ve městě a jeho okolí platí povinnost nosit roušky, dodržovat sociální rozestupy a k dispozici musí být na veřejných místech i dezinfekce.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here