Ve švýcarské části Bodamského jezera se rozhodli využít loď, která v zimě není v pravidelném provozu, k očkování proti covidu-19. Švýcaři z regionu se tak budou moci nechat očkovat na palubě výletní lodi MS Thurgau. Padesát metrů dlouhá motorová loď pochází z roku 1932 a má kapacitu 500 pasažérů.

Plavidlo bude od 2. února kotvit střídavě v obcích Romanshorn, Kreuzlingen a Arbon, v březnu bude pokračovat s druhou dávkou očkovací látky. Thomas Walliser z úřadu regionální vlády kantonu Thurgau uvedl, že šlo o nápad místního štábu pro pandemii.

„Geniální na systému je, že člověk může s jednou infrastrukturou obsloužit více míst,” řekl.

Poptávka po termínech očkování na výletní lodi je prý velká. Zda se budou organizovat očkovací plavby i po podání druhých dávek závisí na dostupnosti očkovacích látek. Vakcíny je totiž nedostatek i ve Švýcarsku, aktuálně se tam proti covidu očkují pouze osoby starší 75 let a chronicky nemocní pacienti. Aktuálně řeší švýcarská vláda problémy s ponížením závozů od americké firmy Moderna.

Švýcaři zavedli přísná opatření

Švýcarsko v polovině ledna rozhodlo o zpřísnění opatření proti šíření koronaviru. V celé zemi uzavřelo restaurace, sportovní, kulturní zařízení a některé obchody. Od počátku epidemie se ve Švýcarsku, které má 8,5 milionu obyvatel, a sousedním Lichtenštejnsku, které má zhruba 39 tisíc obyvatel, nákaza prokázala u více než 515 000 lidí. S covidem-19 v těchto zemích zemřelo 8 487 nakažených. Většina případů ze společně vedené statistiky připadá právě na Švýcarsko.

Ve středisku zimních sportů Arosa platí kvůli výskytu mutací povinnost nosit roušky na celém osídleném území obce. Lyžařská oblast zůstává otevřená, ale místní lyžařské školy jsou uzavřeny. Podle úřadů se zmutovaný virus potvrdil u nejméně 14 osob v místní základní škole. Školy a školky se proto v Arose zavřely minimálně do 6. února. Švýcarsko už na začátku minulého týdne potvrdilo více než 520 případů takzvané britské mutace viru.

Britská mutace viru byla v Česku zachycena již v prosinci

Jaká jsou pravidla pro cesty do Švýcarska

Čeští občané musejí při příjezdu do Švýcarska s platností od 8. února povinně předložit negativní test na koronavirus. Od stejného data musejí po překročení hranice úřadům ohlásit kontaktní údaje a nastoupit do karantény. Nově ji mohou ukončit po sedmi dnech, pokud bude jejich test na koronavirus negativní.

Negativní testy na koronavirus požadují Švýcaři po přijíždějících z dalších 22 států, například Velké Británie, Nizozemska a Spojených států. Dokonce i z vybraných německých a rakouských spolkových zemí [Sasko a Durynsko], dále italských a francouzských regionů.

Česko se po měsíční přestávce na švýcarský seznam rizikových zemí vrátilo 15. ledna. Slovensko je na něm s platností od 1. února.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here