Fakultní Thomayerova nemocnice [FTN] v Praze upravila za 1,4 milionu korun čtyři porodní pokoje tak, aby tam rodička a její doprovod měli více soukromí. Krčská nemocnice plánuje i novou budovu porodnice. V Thomayerově nemocnici rodí průměrně sedm žen za den.

Zkultivovat prostředí porodnic se v Česku snaží stále více nemocnic. Podobné prostory jako nyní FTN za poslední rok otevřely Fakultní nemocnice Bulovka a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Modernizaci za zhruba miliardu korun připravuje také porodnice U Apolináře. Tam má vzniknout i centrum porodní asistence [CPA] a neonatologie specializované na předčasně narozené děti.

Dostavba porodnice U Apolináře vyjde na dvě miliardy

Změna prostředí a změna tradičních postupů při porodech je součástí trendu, jenž klade důraz na to, aby se rodička cítila – pokud možno – i v porodnici jako doma.

Porod v pohodě může být v pohodě i v nemocnici

Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení FTN Petra Kolka může být i v porodnici porod, do kterého není nijak zasahováno.

„Ženy mají tendenci k tomu rodit doma, protože je to podle nich jediné přirozené. Ale i za zdmi porodnice může proběhnout fyziologický porod, do kterého není zasahováno, s minimální přítomností personálu,” řekl.

Cílem je dle jeho slov najít rovnováhu mezi odborností a bezpečností pro rodičku. Aby se rodička cítila dobře a spolu s ní případně i partner, který jí doprovází. V nově upravených porodních pokojích tak mají ženy vlastní sociální zařízení a zázemí pro doprovod včetně kuchyňského koutu. K dispozici mají ale například i gymnastické míče, led nebo ohřívací polštářky k úlevě od bolesti. Přímo na pokoji je k dispozici rajský plyn či epidurální anestezie. Porodní pokoje i většinou jednolůžkové pokoje na poporodním oddělení jsou standard, tedy bez další úhrady.

„Na jednu stranu se snažíme, aby ženy rodily přirozeně nebo spontánně, ale na druhou stranu, pokud se ukáže, že porod je pro ženu náročnější, než čekala, nebo vyčerpávající, tak máme prostředky, které jí mohou od porodu ulevit,” říká vrchní sestra Lenka Cejpková.

Lékař přichází hlavně při komplikacích

Podle odborníků nemocniční zařízení úpravou prostředí a postupů reagují na stále větší zájem o domácí a alternativní porody. Ve FTN tak podle Kolka již nyní vedou porody především porodní asistentky. Lékaři přicházejí jen v případě komplikací. Nový přístup přitom nevyžaduje více personálu.

„Je to více času stráveného s pacientkami. Porod vyžaduje svůj čas. Pokud chceme, aby ženy skutečně rodily přirozeně, tak jim musíme dát čas. A to jsme se museli naučit,” doplnil primář, který i zdůraznil, že v Česku se každé čtvrté miminko rodí císařským řezem.

Císařským řezem rodí každá čtvrtá žena v ČR

To je cca 24 procent ze všech porodů. Jakkoli se to může zdát hodně je to méně než například v sousedním Německu.

„V počtu císařských řezů jsme pod mediánem evropských zemí, není tedy pravda, co se říká, že u nás je císařských řezů hodně,“ potvrzuje předseda České gynekologické a porodnické společnosti ČLS JEP Vladimír Dvořák.

Centra porodní asistence se osvědčují

V Česku je ročně v průměru 110 000 porodů, funguje 93 porodnic a 12 perinatologických center pro péči o nedonošené děti. Úmrtnost dětí je asi 4,7 promile a ročně zemře asi deset matek. Statistiky postihují jen porody v porodnicích, data o domácích porodech podle odborníků neexistují. Názory na domácí porody nebo porodní domy se různí. Proti jsou hlavně lékaři. Kompromis mají být podle nich přitom již zmíněná centra porodní asistence, kde by se kladl větší důraz na komunikaci, soukromí a přání rodičky.

První CPA v Česku začalo fungovat v únoru 2019 ve Fakultní nemocnici Bulovka. A zájem rodiček překonal očekávání. Důvod je, že stále více žen hledá jiné alternativy porodů než v nemocničním prostředí. V nich jim totiž často chybí soukromí. Pocit domácího prostředí je důležitý nejen pro úspěšný porod, ale i první chvíle strávené s miminkem a pro kojení.

Zájem o Centrum porodní asistence Na Bulovce je velký

V CPA FNB se o těhotnou a rodící ženu stará zkušená porodní asistentka podle jasně stanovených pravidel. A to s dostupností odborného lékaře a potřebné techniky. Statistiky za prvních osm měsíců provozu potvrdily úspěšnost centra. Zhruba tři čtvrtiny žen v Centru porodní asistence bez problémů zvládly porod pouze s porodní asistentkou. Jen u 20 % porodů byla využita konzultace či přítomnost lékaře. V CPA přišlo na svět 10 procent novorozenců císařským řezem.

„Centrum porodní asistence není budova či prostor, ale princip, koncepce,“ uvedl přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a FNB Michal Zikán.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here