Dva PCR testy zdarma nepodmiňuje žádanka od lékaře

0
5953
dva_PCR_testy_zdarma
Foto: Pixabay.com

Dva PCR testy zdarma a antigenní test každých sedm dnů taktéž bez doplatku u nás může od 1. 6. využít každý pojištěnec. Od 1. července se zredukují hrazené testy na dva PCR a dva antigeny do měsíce. Častější testování už si zaplatí každý z vlastní kapsy. Mění se i úhrada testů takzvaně na pojišťovnu.

Od 1. června hradí zdravotní pojišťovny klientům nově i PCR testy, a to maximálně dva do měsíce. Naopak se po dohodě s Ministerstvem zdravotnictví ČR [MZ ČR] omezila frekvence hrazených antigenních testů.

V červnu se může každý pojištěnec antigenním testem bezplatně otestovat nanejvýš čtyřikrát. Od 1. července už mu jeho zdravotní pojišťovna uhradí jen dva antigenní testy a dva PCR testy na přítomnost koronaviru. Další testy už si bude hradit každý sám.

Bezplatný test na koronavirus jednou za tři dny končí

Konkrétní částku za PCR a antigenní test [AG test] pro samoplátce si stanoví každé odběrové centrum podle vlastní kalkulace. Obvykle nabízí AG test v rozptylu 400 až 500 korun, otestování PCR metodou pak kolem 1 500 korun.

Dva PCR testy zdarma nepodmiňuje žádanka od lékaře

Preventivní testování na koronavirus laboratorním PCR testem nepodmiňuje doložení žádanky od lékaře nebo hygieny. Což platí pro ze zdravotního pojištění hrazené testy i pro samoplátce. Zájemce o otestování [PCR i AG testem] se online objedná na konkrétní odběrové místo. Jejich seznam spravuje MZ ČR, odkaz je zde.

Před testování se pojištěnec nejprve prokáže kartičkou své zdravotní pojišťovny, případně náhradním dokladem. Po stěru ho odběrové místo informuje o výsledku testu elektronicky a vydá mu i certifikát.

Certifikát o provedených testech, případně i o očkování nebo prodělaném covidu-19 si od 1. června také může kdokoli stáhnout sám na serveru Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] v sekci Očkovací portál občana. Po zadání rodného čísla a čísla občanského průkazu se mu zpřístupní dosavadní evidence výkonů ke covidu-19.

Kde si vyžádat potvrzení o bezinfekčnosti na covid-19

Ceny testů pro pojišťovny klesají a zase stoupají

Původně měly od 1. června zdravotní pojišťovny za otestování svého klienta PCR metodou odběrovému místu zaplatit 350 korun. Částka podle zástupců pojišťoven zahrnuje náklady spojené s odběrem biologického materiálu [47 Kč], vlastní vyšetření [303 Kč] a vydání platného certifikátu o výsledku testu. Za testy předepsané lékařem či hygienou pojišťovna platí 614 Kč, dříve hradila 1 131 Kč. Většina odběrových míst však hned první den [1.6.] odmítla za takovou úhradu PCR pojištěncům provádět. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO] v odpoledních hodinách na Twitteru uvedl, že pojišťovny budou s okamžitou platností za PCR test platit 614 korun. V měsíci červnu slíbil doladit dostupnost míst s PCR testováním na pojišťovnu.

„Domluvil jsem se s pojišťovnami, že ještě dnes zvýší úhradu odběrovým místům na 614 Kč. Pojišťovny v průběhu června nadefinují pravidla pro poolování vzorků a vytvoří dostatečné kapacity pro hrazené testování po celé ČR,” uvedl Vojtěch. 

Mění se také úhrady za antigenní testy, ovšem pouze pro pojišťovny, nikoli samoplátce. Ze zdravotního pojištění zaplatí pojišťovny nově 201 korun za každý AG test. V pondělí 31.5. se na tom dohodli zástupci zdravotních pojišťoven s resortem zdravotnictví.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here