Praktici radí, jak zvládnout onemocnění covidem-19

0
962
praktici
Ilustrace: Pixabay.com

Praktičtí lékaři vydali doporučení, co dělat při příznacích covidu-19. Kdy a jak se spojit s lékařem a kdy už zajet do nemocnice či volat záchrannou službu. V doporučení praktici i radí, jak na léčbu covidu-19.

Podle praktiků si je třeba hlavně uvědomit, že onemocnění covid-19 nelze odlišit od jiných respiračních infekcí. Při jeho příznacích by tak měli pacienti vždy pomýšlet na nákazu covidem-19. Projevy nemoci jsou teplota nad 37,3 °C, suchý kašel, dušnost, únava, malátnost, bolesti hlavy, průjem, zvracení, ztráta chuti a čichu. Dále rýma a škrábání v krku. Při příznacích covidu-19 je třeba kontaktovat svého praktického lékaře. Svého lékaře mají pacienti kontaktovat nejlépe telefonicky, emailem nebo elektronickou aplikací.

„Pokud praktického lékaře nemáte nebo je Váš praktický lékař několik dnů nedostupný, kontaktuje Vaši zdravotní pojišťovnu a požádejte ji o pomoc,“ radí zástupci praktiků.

Lidé s podezřením na covid už mohou do ordinací praktiků

V naléhavých případech doporučují se spojit s jiným praktickým lékařem v okolí či navštívit zdravotnickou pohotovost. Vždy je třeba předem informovat o možné nákaze koronavirem.

Osobní návštěva u praktika

Při podezření na nákazu covidem-19 pacienta lékař nejprve objedná na určitý čas, kdy v čekárně nebudou zdraví pacienti nebo ti bez podezření na infekční onemocnění. Při osobní návštěvě praktičtí lékaři již běžně testují na koronavirus antigenními i PCR testy.

„V případě lehkých příznaků onemocnění [rýma, škrábání v krku], se kterými byste běžně nevyhledávali návštěvu lékaře, či v době nedostupnosti praktického lékaře, například o víkendu, doporučujeme nechat se otestovat v odběrovém centru, nejlépe PCR testem,“ radí praktičtí lékaři s tím, že vždy je třeba zůstat v domácí izolaci. To znamená, nenavštěvovat ani rodinu, nechodit na nákupy ani do práce. / Seznam odběrových míst je zde.

Chronické onemocnění zvyšuje riziko vážnějšího průběhu covidu-19, proto o něm musí lékař vědět. Dlouhodobě léčení pacienti o tom podle doporučení Společnosti mají svého praktika informovat ihned při příznacích možné infekce.

„Je pro Vás vhodné včasné vyšetření a může být indikována léčba monoklonálními protilátkami, která může zabránit zhoršení onemocnění,“ vysvětlují lékaři s tím, že test na covid-19 je u nich třeba provést co možná nejdříve.

Co dělat při zhoršení zdravotního stavu

Při pozitivním výsledku testu na covid-19 nařizuje praktický lékař domácí izolaci. Ta trvá minimálně 14 dnů ode dne odběru vzorku. Ukončení izolace je podmíněno absencí příznaků nemoci po dobu alespoň tří dnů. Přičemž izolaci ukončí svému pacientovi vždy lékař.

Nezávisle na výsledku testu je při zhoršení stavu třeba kontaktovat svého ošetřujícího lékaře, a to co nejdříve. Společně s pacientem se domluví na vyšetření v ordinaci. V akutních případech i na návštěvě doma u pacienta.

„V případě život ohrožujících stavů, zejména dušnosti, bolesti na hrudi, neklesajících vysokých horečkách, nesnesitelných bolestech hlavy, ztuhlosti šíje, zvracení, malátnosti, kolapsu či poruše vědomí, volejte 155 a hlaste podezření na možnou infekci covid-19,“ upozorňují praktičtí lékaři.

Praktici radí, jakou léčbu zvolit u příznaků covidu-19

Infekce covid-19 se podle doporučení praktických lékařů léčí stejně jako ostatní infekce dýchacích cest. Je třeba odpočívat, pít tekutiny a zajistit si více potravin bohatých na vitaminy a stopové prvky.

Při horečce nebo bolesti má pacient užít 1 tabletu paracetamolu 500mg [Paralen 500]. Případně 1 tabletu ibuprofenu 400mg [Ibalgin 400] nebo 1 tabletu kyseiny acetylosalicylové 400-500 mg [Aspirin].

Při krvácení z trávicího traktu, či vředové chorobě žaludku nebo onemocněním ledvin je třeba upřednostnit paracetamol a zároveň se poradit s lékařem o vhodnosti léčby.

„Je možné požádat lékaře také o předpis metamizolu [Novalgin 500mg]. O kombinaci léků se poraďte s lékařem,“ upozorňují praktici.

Při vysoké a neklesající teplotě nad 38 st. C je možné užít 2 tablety paracetamolu 500mg najednou. Nikdy nesmí přesáhnout dávku 6 tbl. paracetamolu 500 mg za den. Varují i před kombinacemi s přípravky, které již obsahují paracetamol [např. Coldrex, Zaldiar].

Příznaky covidu-19 zmírní i běžně dostupná léčiva

Lékaři doporučují si naordinovat také fyzikální chlazení. Jakou jsou obklady, zábaly nebo studená sprcha. Na kašel pak užívat volně prodejné léky. Konkrétně na suchý kašel antitusika [Tussin, Ditustat, Stoptussin, Levopront, Codein]. Na vlhký kašel pak expektorancia a léky ulehčující odkašlávání [Erdomed, ACC long, Mucosolvan, Ambrobene, Bromhexin].

„Doporučujeme léky usnadňující odkašlání naposledy užít kolem 17.00 hodiny, aby nenastalo přílišné zahlenění na noc,“ dodávají s tím, že možné je i užívat přírodní přípravky. Například sirup z cibule a cukru, Kaloba, průduškový čaj a jitrocelový sirup.

Následky covidu-19 zmírní tymián, břečťan a levandule

Jsou to praktici, kdo vystavují e-neschopenku a e-recept

Častá otázka pacientů zní, jak získat e-neschopenku. Pracovní neschopnost vystavuje ošetřující lékař elektronicky, a to i distančně bez nutnosti návštěvy ordinace. Pracovní neschopnost vede lékař, který pacienta pro daný problém léčí.

„Neschopenku nevystavuje jen zdravotnická záchranná služba a lékařská služba první pomoci, jinak je každý lékař povinen pracovní neschopnost vystavit,“ radí praktici.

Upozorňují, že pacientovi ji mohou vystavit maximálně tři dny zpětně a nikdy ne dopředu.

Další častá otázka je, zda si může pacient vyzvednout předepsané léky na e-recept i bez přiděleného kódu. Odpověď zní ano. I když kód e-receptu pacientovi přijde na jakýkoli mobilní telefon [i tlačítkový, pozn. red.] nebo do emailu, vyzvednout si léky může ale i bez tohoto kódu. Stačí mu k tomu pouze občanský průkaz a číslo pojištěnce.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here