ČPZP letos navýšila příspěvky i zavedla nové programy

0
9979
programy
Ilustrační foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Zdraví svých klientů Česká průmyslová zdravotní pojišťovna [ČPZP] letos podpoří z fondu prevence částkou 290 milionů korun. To je o deset milionů korun více než loni. Zavádí i nové programy a zvyšuje některé příspěvky.

Na prevenci závažných onemocnění a podporu zdravého způsobu života letos ČPZP vyčlenila 290 milionů korun. To je přibližně o 10 milionů korun více než v roce 2021.

„Pro letošní rok jsme opět zavedli nové programy a zvýšili příspěvky. Například v rámci nového programu Rázová vlna lze na tuto rehabilitační metodu čerpat až 500 korun,“ přibližuje tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

Upozorňuje, že ČPZP zároveň rozšířila možnosti využití příspěvků u některých již zavedených programů. Na další preventivní programy tak díky širšímu věkovému rozpětí dosáhne více jejích klientů.

Zdraví v mobilu přivádí k ČPZP nové pojištěnce

O příspěvky žádají klienti pojišťovny i bez osobní návštěvy některé z jejích poboček. Doklad o zaplacení dokládají i elektronicky v aplikaci Zdraví v mobilu nebo v Elektronické přepážce.

„Princip je jednoduchý – pojištěnec vyfotí doklad o úhradě a případně další doklady, pokud jsou vyžadovány u jednotlivých programů, zadá číslo svého bankovního účtu a odešle svůj požadavek ke zpracování,“ popisuje mluvčí pojišťovny.

Až 2 500 Kč na psychoterapeuta a 1 500 na letní tábor

Od letoška tak ČPZP rozšiřuje například již zavedený program Duševní zdraví, ve kterém přispívá na psychosociální intervenci u vybraného psychoterapeuta. Částku ve výši až 2 500 korun na jeho služby mohou letos dostat všichni pojištěnci od sedmi let věku.

Program Duševní zdraví zachová ČPZP i v příštím roce

A věkovou hranici ČPZP nově snížila také u rodiči často využívaného programu Letní tábory. Příspěvek až 1 500 korun pojišťovna vyplatí nově i na letní tábory dětí od tří let věku.

Vyšší příspěvek pro těhotné, seniory a na rovnátka

Klienty pojišťovny jistě potěší i navýšení hned několika příspěvků. O 500 korun na 2 500 korun se navyšuje příspěvek v programu Manažerka mateřství. Těhotná žena jej může využít na nadstandardní vyšetření spojená s těhotenství, pokud tedy nespadají do úhrad z veřejného zdravotního pojištění. V praxi jde nejčastěji o screening v prvním trimestru gravidity nebo epidurální analgezii. Finanční benefit často čerpají těhotné ženy i na nejrůznější kurzy pro těhotné, na masáže v době těhotenství či těhotenské plavání.

U těhotenství bez potíží stačí tři ultrazvuková vyšetření

Letos pojišťovna zvýšila i příspěvek na nákup doplňků stravy pro seniory od 65 let. Pro letošek jim pojišťovna oproti dokladu proplatí o stokorunu více než loni, tedy 500 korun.

Rodiče dospívajících dětí ocení i dvojnásobné navýšení příspěvku u programu Rovnátka. V letošním roce ČPZP proplatí až jeden tisíc korun na zdravotní péči u ortodontisty. Za upozornění pak stojí i navýšení příspěvku v programu Školky a školy v přírodě na 500 ze 300 korun loni.

ČPZP myslí i na programy prevence civilizačních nemocí

Do nabídky příspěvků na prevenci ČPZP již tradičně zařazuje programy zaměřené na závažné civilizační onemocnění. Patří mezi ně například příspěvek na očkování, screeningové vyšetření v těhotenství, preventivní komplexní onkologickou prohlídku. Anebo i příspěvek pro pacienty s diabetem.

Na podporu zdravého životního stylu pak pojištěnci čerpají z nabídky příspěvků na sport. Sportovní kroužky dětí letos pojišťovna podpoří částkou až 500 korun. Organizované plavecké kurzy pak až 1 000 korun. Pravidelnou pohybovou aktivitu dospělých i letos podpoří částkou ve výši 700 korun. A ve svých preventivních programech ČPZP pamatuje stejně jako v minulých letech také na dárce krve a krevní plazmy.

Zájem o preventivní programy u ČPZP opět roste

Pojišťovna dále rozšířila využití benefitů u některých již zavedených příspěvků. Například u programu Žena po porodu jej mohou nově uplatnit na zakoupení dětských inhalátorů. U programu Laserová operace očí příspěvek nově pokryje část výdajů na odbornou operaci šedého zákalu laserem.

Až 500 Kč třeba na dentální hygienu či lázeňskou péči

Klienti ČPZP dále mohou využít až 500 korun ročně v doplňkovém preventivního programu Bonus Plus. Příspěvek, který má pojištěnce motivovat k preventivním prohlídkám, často čerpají na dentální hygienu. Dále i na zdravotní služby nehrazené z veřejného zdravotního pojištění, na léčebné kúry a procedury v lázeňských zařízeních, ale třeba i na úhradu za nadstandardní pokoj při porodu. Maximálně 250 korun tohoto příspěvku pokryje nákup výživy pro děti nebo pomůcky na ústní hygienu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here