Zanedbaná léčba diabetu zvyšuje riziko těžkého covidu

0
1147
riziko
Foto: Pixabay.com

Špatně kompenzovaný diabetes zvyšuje riziko těžkého průběhu covidu i úmrtí. Ukazují to české i zahraniční studie. Diabetici proto mají dodržovat pravidelné konzultace a vyšetření v diabetologické ambulanci.

Druhou nejčastější komorbiditou zemřelých s covidem-19 je cukrovka neboli diabetes. Diabetici jsou podle odborníků obecně vystaveni zvýšenému riziku vážných infekcí, tedy i covidu-19. Proto mají dle odborníků i v době šíření koronaviru bezpodmínečně dodržovat nastavenou léčbu a pravidelně docházet na vyšetření do diabetologických ambulancí. Dobře kompenzovaný diabetik má totiž v případě nákazy covidem významně lepší prognózu.

„Telemedicína, včetně možnosti telefonických kontrol a e-receptu, v mnohém pomohla. Je však třeba si uvědomit, že standardní péči nahradit nedokáže,“ upozorňuje vědecký sekretář České diabetologické společnosti ČLS JEP Martin Prázný.

Dodává, že v době covidu v ordinacích ubylo pacientů, kteří docházeli na pravidelná vyšetření, kdy jim lékaři změřili hladinu glykémie a podle toho i upravili nastavenou terapii. Což je v léčbě diabetu naprosto zásadní, upozorňuje Prázný.

Diabetes značí i vysoké riziko onemocnění srdce a cév

Kompenzace onemocnění tak u mnoha pacientů s diabetem nemusí být ideální. A to následně zvyšuje riziko horšího průběhu onemocnění covidu-19,” říká lékař.

Data Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] ukazují, že diabetes je u nás druhé nejčastější onemocnění lidí, kteří zemřeli s covidem. Trpěla jím asi jedna třetina všech zemřelých pacientů takzvaně s covidem.

Souvislost covidu a diabetu

Vliv diabetu na závažnost onemocnění covid potvrzují i data z Národního registru hrazených zdravotních služeb [NRHZS, ÚZIS]. Ta ukazují meziroční nárůst zemřelých pacientů s diabetem v prvním roce pandemie, a to téměř o 20 procent. V předchozích letech se úmrtnost pohybovala v rozmezí od 35 do 37 tisíc pacientů ročně. V roce 2020 ale skokově vzrostla na 45 279.

Nejčastější příčinou úmrtí bylo loni onemocnění srdce

A nejinak tomu je i v zahraničí. Z informací amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí [CDC] vyplývá, že diabetes se pojí s vyšším rizikem úmrtí, a to hlavně při jeho nedostatečné kompenzaci. Data Centra ukazují na více než trojnásobný nárůst úmrtí.

Podíl diabetiků 2. typu u pacientů s covidem-19 v USA činil u nehospitalizovaných pacientů šest procent, u hospitalizovaných již 24 procent. Mezi přijatými na jednotku intenzivní péče pro těžký průběhu onemocnění covid-19 jich bylo 32 procent. V Itálii evidují 17% prevalenci diabetu u pacientů, kteří byli pro vážný průběh covid-19 přijati na jednotky intenzivní péče. Ve Velké Británii přijali na jednotky intenzivní péče 18,3 procenta diabetiků s vážným průběhem covidu-19.

Dostupné zahraniční studie v odborných, recenzovaných časopisech dále potvrzují, že pro pacienty s diabetem jsou vysoké i nízké hodnoty glykémie jednoznačně rizikovými faktory v případě nákazy covidem-19. U pacientů s nedostatečně kontrolovanou glykémií navíc zdravotníci pozorují nárůst závažnosti onemocnění, a i nárůst úmrtnosti.

A obdobně tomu je s obezitou, jež diabetes často provází. Obézní pacienti jsou během pandemie častěji hospitalizovaní, navíc s výrazně horší prognózou na úzdravu. To za Česko potvrzuje i Martin Prázný.

Zdravotníci poukazují na boom obezity a nadváhy v ČR

„Přestože nemáme k dispozici česká souhrnná data, víme jednoznačně, že se během pandemie snížila pohybová aktivita obyvatel a populace v souhrnu přibrala na hmotnosti. Společně se zvýšenou psychickou zátěží může tato situace vyústit ve zhoršení kompenzace diabetu,“ říká.

Upozorňuje, že v případě pozdní a nedostatečné léčby diabetu se významně zhoršuje prognóza pacientů při nákaze koronavirem.

Diabetes není takové riziko, když je pod kontrolou

Onemocnění diabetem vyžaduje pravidelný dohled odborníka, diabetologa, který nastavenou léčbou, režimovými opatřeními a ve spolupráci s pacientem dokáže udržet onemocnění pod kontrolou. Na pravidelných kontrolách sleduje a vyhodnocuje hladinu glykémie [hladiny cukru v krvi], krevního tlaku, lipidů a tělesnou hmotnost pacienta.

Léčebnou terapii průběžně upravuje tak, aby pacient dosahoval co nejlepšího možného stavu, takzvané kompenzace onemocnění. Tím se dá velmi dobře předcházet závažným komplikacím. Jako je diabetické onemocnění ledvin, diabetická retinopatie [poruchy zraku], horší průběh infekcí a komplikace označovaná jako diabetická noha.

Ránu na noze zhojíme velice rychle, říká Miroslav Koliba

Diabetickým onemocněním ledvin u nás trpí zhruba deset procent pacientů z celkového počtu léčených diabetiků. 33 procent z nich se potýká se selháváním ledvin.

Diabetickou retinopatii lékaři evidují u 11,7 procenta pacientů. Z toho 23,7 procenta mělo velmi nebezpečnou proliferativní formu, která má za následek novotvorbu cév, sklivcovou hemoragii, riziko odchlípení sítnice a poruchy zraku. Z celkového počtu pacientů s diabetickou retinopatií jich 2,6 procenta trpí slepotou.

Diabetická noha u nás v minulých letech postihla 5,6 procenta sledovaných diabetiků. U 18,5 procenta z nich lékaři provedli v důsledku diabetické nohy amputaci dolní končetiny.

S diabetem se v Česku léčí zhruba 1,04 milionu pacientů, přes 90 procent z nich trpí jeho 2. typem. Každoročně u nás podle lékařů přibyde zhruba dalších 25 až 30 tisíc nových diabetiků. Při současném trendu se dá předpokládat, že v roce 2030 jich u nás bude žít přibližně 1,3 milionu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here