Na Karlovarsku otevřeli první spánkovou laboratoř

0
1047
spankovou_laborator
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vůbec první spánkovou laboratoř v Karlovarském kraji pro veřejnost otevřela Nemocnice Sokolov. Lékaři se v ní specializují především na diagnostiku a léčbu poruch dýchání ve spánku, nejčastěji spánkovou apnoe.

Poruchy spánku se začínají řadit mezi civilizační choroby. Často za nimi stojí stres, absence pohybu, špatné stravovací návyky a nedodržování spánkové hygieny. Jenže za nekvalitní spánek v mnoha případech mohou i poruchy dýchání ve spánku, takzvaný syndrom spánkové apnoe [SSA]. A to už je vážný problém vyžadující lékařský dohled.

Pro vyloučení nebo naopak potvrzení takové diagnózy a stanovení léčebné terapie musí pacienti navštívit speciální pracoviště – spánkovou laboratoř. A jedna taková, a vůbec první na Karlovarsku, se nyní otevřela v Nemocnici Sokolov.

„Je to určitě velký posun, který zlepší dostupnost diagnostiky pro pacienty v našem kraji, i komfort, protože odpadne dojíždění na vzdálená pracoviště,” říká vedoucí lékař iktového centra neurologického oddělení nemocnice Sokolov Aleš Novák.

Spánek snižuje riziko rozvoje civilizačních nemocí

Podle něj pacienti trpící poruchami spánku dosud dojížděli za specializovanými službami i do zhruba sto kilometrů vzdálené Plzně či Chomutova.

Kdy pomyslet na spánkovou laboratoř

Poruchy spánku trápí stále více lidí, ať už vlivem nezdravého životního stylu, nebo kvůli jinému onemocnění. Přičemž může jít i o následek pandemie covidu-19. Vždy je třeba takovou potíž řešit s lékařem. To proto, aby vyloučil závažné onemocnění.

„Je to obecně podceňovaný problém. Mnoho lidí si neuvědomuje, že chrápání může být signálem poměrně závažných zdravotních problémů. A riziko následků není vůbec malé,” upozorňuje Aleš Novák.

Pacienti s poruchami spánku a jejich blízcí se dle něj mají soustředit i na další průvodní jevy možného onemocnění.

„Pokud se budíte unavení, s bolestmi hlavy, suchem v ústech, nebo máte přes den problém se soustředit a cítíte nadměrnou únavu, nebo máte pocit, že se nedokážete soustředit, tak to může souviset se syndromem spánkové apnoe,“ popisuje lékař.

Za poruchy spánku může i modré světlo z telefonů

A to dle jeho slov znamená, že vedle chrápání a opakovaných zástav dechu je pacient ve významně vyšším riziku kardiovaskulárních nemocí, mozkových příhod, obezity. A obecně u těchto pacientů při zanedbání léčby spánkové apnoe hrozí kratší délka života.

Pobyt ve spánkové laboratoři není nebezpečný

Nicméně Aleš Novák jasně říká, že příčiny obtíží se spánkem nedokáží odborníci zjistit při běžném ambulantním vyšetření. Správná diagnostika se tak dle něj neobejde bez pobytu pacienta na specializovaném pracovišti. A tím je právě zmiňovaná spánková laboratoř v sokolovské nemocnici.

„Samotné vyšetření je prováděno během jedné noční hospitalizace pomocí moderního elektronického systému, který umí průběh spánku následně i vyhodnotit,“ říká.

Získaná data následně lékařům poslouží k přesnější diagnostice. Po vyšetření lékaři především zjistí, jestli potíže se spánkem u pacienta nevycházejí právě ze zmiňované spánkové apnoe.

Spánek je důležitý pro zdravou činnost mozku

„Nyní provádíme vyšetření vždy od pondělí do čtvrtka a pacient se může na úvodní vyšetření do ambulance objednat i bez doporučení odborného lékaře,” říká Aleš Novák.

V prvních ordinačních dnech lékaři čekají vyšší zájem ze strany pacientů. Do budoucna by měla být kapacita čtyř až pěti pacientů týdně pro potřeby Karlovarského kraje plně dostačující. Aleš Novák všechny budoucí pacienty ubezpečuje, že pobyt ve spánkové laboratoři není pro pacienta nikterak zatěžující. Není se tak čeho obávat.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here