Stiko doporučuje očkování proti opičím neštovicím

0
660
opicim
Foto: Pixabay.com

Očkovat proti opičím neštovicím doporučují odborníci z německé očkovací komise Stiko lidem v blízkém kontaktu s nakaženým. Očkování doporučují i mužům mající sex s více mužskými partnery. V neendemických zemích se nakazilo přes tisíc lidí.

O doporučení očkovací komise Stiko, která je stálým výborem pro vakcinaci Institutu Roberta Kocha [RKI], informovala koncem týdne agentura DPA. Podle RKI hygienici k 9. červnu v Německu evidují 131 případů nákazy opičími neštovicemi. O den dříve jich bylo 113. Dle Institutu jsou nakaženými výhradně muži.

Očkování odborníci ze Stiko doporučují v první řadě všem dospělým s prokázaným užším tělesným kontaktem, konkrétně prostřednictvím narušené kůže nebo sliznice. A dále osobám, které s nakaženým pobývaly delší dobu v blízkosti kratší než jeden metr. Proti opičím neštovicím se v Evropské unii očkuje proti neštovicím schválenou vakcínou Imvanex.

Stiko očkování doporučuje i promiskuitním mužům

Vydané doporučení Stiko není dle RKI ještě konečné. Vakcinaci členové Stiko dále doporučují zdravotníkům v kontaktu s nakaženým, pokud se při něm nechránili ochrannými prostředky. Stejně tak je očkování vhodné pro pracovníky laboratoří, kteří nedopatřením přišli do styku s materiálem kontaminovaným virem opičích neštovice. Na očkování mají přijít co nejdříve, nejlépe do čtrnácti dnů od kontaktu.

Druhou skupinou, pro kterou Stiko považuje očkování za vhodné, jsou muži, kteří mají sexuální styky s různými mužskými partnery. DPA uvádí, že důvod doporučení je fakt, že v případě nakažených opičími neštovicemi v Německu doposud šlo výhradně o homosexuály.

Opičí neštovice se v Evropě šíří hlavně v gay komunitě

Problém je, že očkovací látka proti neštovicím je v Německu v současné době dostupná jen velmi omezeně. Proto by ji podle Stiko měli přednostně dostat lidé z prvně jmenované skupiny. Podávají se dvě dávky se zhruba měsíčním odstupem. Lidem, kteří už byli imunizování proti planým neštovicím, stačí dle odborníků jedna dávka. Stiko připomíná, že k zastavení šíření infekce je kromě očkování důležité včas odhalit nakažené. A vytrasovat lidi, kteří s nimi byli ve styku. Dále dodržovat izolaci a karanténu a poučit o rizicích nákazy ohrožené skupiny.

Přes tisíc nakažených mimo endemické oblasti

Koncem týdne evidovala Světová zdravotnická organizace [WHO] již přes tisíc nákaz opičími neštovicemi v zemích, kde se infekce dříve nevyskytovala. Podle generálního ředitele WHO Tedrose Adhanoma Ghebreyesuse reálně hrozí, že se i v těchto takzvaně neendemických zemích virus etabluje. V tuto chvíli tomu lze ještě zabránit, dodal šéf WHO.

Problém i je, že dle WHO není jasné, zda při nakažení opičími neštovicemi člověk získává celoživotní imunitu. Což nebyl případ pravých neštovic, které se do roku 1980 podařilo vymýtit díky soustředěnému programu očkování. Expertka WHO na opičí neštovice Rosamund Lewisová řekla, že z Afriky jsou známy případy, kdy se lidé po uzdravení virem znovu nakazili.

Většina případů nákazy se vyskytla u mužů, kteří měli pohlavní styk s jinými muži. Jednotlivé případy se však objevily také u žen. Důležité podle WHO je, aby se lidé s příznaky izolovali a vystříhali se kontaktu se členy rodiny. Virus se totiž většinou přenáší tělesným kontaktem.

Opičí neštovice řádí v Africe od roku 2017. Ale bez zájmu

Odborníci z WHO nyní zjišťují, kolik je očkovací látky proti neštovicím na světě k dispozici. Země dle zástupců organizace mívaly dostatek zásob k tomu, aby se obrnily proti možné nové epidemii. Protože jde o stejný virový rod, je vakcína podle organizace účinná i proti opičím neštovicím. WHO se domnívá, že je k dispozici dostatek vakcíny na utlumení současných ohnisek. Větší množství vakcíny ale bude třeba, pokud prudce vzroste počet případů, upozornila další expertka WHO Sylvie Briandová. WHO o tom již jedná s výrobci.

Opičím neštovicím v Africe letos podlehlo 66 lidí

Tedros připomněl, že první případ opičích neštovic u člověka zdravotníci prokázali v roce 1970 v Africe. Vir tak na kontinentě cirkuluje delší dobu. Od začátku tohoto roku se na něm nakazilo více než 14 000 lidí, 66 z nich zemřelo.

„Je politováníhodný obraz světa, v němž žijeme, že mezinárodní společenství věnuje pozornost opičím neštovicím až teď, protože se vyskytly ve vysokopříjmových zemích,” poznamenal Tedros.

Opičí neštovice nejsou covid-19, ubezpečuje WHO

Opičí neštovice jsou však považovány za méně závažné onemocnění než pravé neštovice. Od propuknutí nynějšího šíření mimo Afriku, tedy od letošního dubna, ohlásilo případy 29 zemí. Nikdo v nich infekci dosud nepodlehl.

Podle dat českého Státního zdravotního ústavu [SZÚ] k pátku 10. června v Česku za poslední týden nepřibyl žádný nový případ nákazy opičími neštovicemi. V zemi tak zůstává šest nakažených.

„Celkem tedy zůstává laboratorně potvrzeno šest případů opičích neštovic v ČR, tento týden žádný nový nepřibyl,” uvedla mluvčí SZÚ Štěpánka Čechová.

Hygienická stanice Hlavního města Prahy už dříve informovala, že všichni nakažení pocházejí z Prahy. První případ v Česku SZÚ předběžně potvrdil v předposledním květnovém týdnu. Nakažení z Česka podle epidemiologického šetření pražských hygieniků pobývali například na Kanárských ostrovech, festivalu v belgických Antverpách nebo v Portugalsku. Odborníci tvrdí, že riziko šíření v populaci je aktuálně nízké.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here