SZÚ upozorňuje na účinky kurkumy v doplňcích stravy

2
30783
stravy
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ani doplňky stravy ve volném prodeji nejsou vždy zcela bez zdravotních rizik. Příkladem jsou doplňky stravy s kurkumou, do nichž výrobci přidávají látky na zvýšení účinnosti. Pro některé lidi jsou takové produkty toxické.

Na riziko nežádoucích účinků po užití doplňků stravy s obsahem kurkumy nebo kurkuminu, tedy účinné látky obsažené v rostlině zvané kurkuma, upozornil francouzský Úřad pro potraviny, životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost [L’Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail, zkráceně ANSES]. A na riziko upozornil ve své zprávě také český Státní zdravotní ústav [SZÚ].

V poslední době bylo v Itálii zaznamenáno přibližně 20 případů hepatitidy, které se týkaly potravinových doplňků obsahujících kurkumu. Ve Francii obdržel nutrivigilanční systém ANSES více než 100 hlášení nežádoucích účinků, včetně 15 hlášení hepatitidy, potenciálně souvisejících s konzumací doplňků stravy obsahujících kurkumu nebo kurkumin,“ shrnuje hlášení prof. Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ.

Přičemž upozorňuje, že Evropský úřad pro bezpečnost potravin [EFSA] stanoví bezpečnou hranici pro denní příjem kurkuminu na 180 mg pro dospělou osobu o hmotnosti 60 kilogramů. A tento limit dle vyjádření zdravotních úřadů francouzská populace u potravin zdaleka nepřekračuje.

Na vině jsou kombinace v doplňcích stravy

Podle zjištění odborníků z ANSES stojí za problémem s rostoucím počtem nežádoucích účinků na doplňky stravy s obsahem kurkumy to, že jejich výrobci zvyšují jejich účinky kombinací s dalšími složkami. V případě kurkumy pak s piperinem, tedy extraktem z černého pepře.

„Kurkumin má velmi nízkou biologickou dostupnost. To znamená, že se špatně vstřebává do krevního oběhu a je velmi rychle vyloučen z těla. Výrobci vyvinuli různé přípravky, které mají tuto biologickou dostupnost zvýšit, a tím posílit účinky kurkuminu,” vysvětluje důvody pro snahu o zvyšování účinků kurkumy v doplňcích stravy koordinátorka odborného hodnocení v ANSES Fanny Huret.

Negativní interakci s léky vyvolá i jen třezalka tečkovaná

I když doplňky stravy nepřekračují denní doporučené množství, pro některé spotřebitele přesto představují i nemalé riziko nežádoucí reakce. To kvůli vyšším účinkům kurkuminu v lidském organismu, který umocňují právě přidané složky v preparátu, třeba piperin.

„Dosud se na etiketách doplňků stravy jen zřídka uvádí, zda se jedná o klasické nebo nové formulace. Spotřebitelé tak mohou nevědomky požít potenciálně toxický výrobek,“ doplňuje profesor Ruprich.

Dle něj proto zástupci z ANSES doporučují na výrobcích uvádět i podrobné údaje o skutečných účincích daného doplňku stravy. Jedině tak pak lékař nebo lékárník může pacientovi stanovit konkrétní maximální denní dávku přípravku.

Rozdíly mezi klasickými a novými doplňky stravy s kurkumou dle SZÚ
  • Klasické formy: Prášek z oddenku kurkumy /výtažky z kurkumy obohacené nebo neobohacené kurkuminem.
  • Nové formy zvyšující biologickou dostupnost kurkuminu: Kombinace kurkuminu a piperinu nebo kurkumové silice.
  • Složitější formy: Fytosomální komplex, micely, koloidní nanočástice, zapouzdření do cyklodextrinů atd.

Kurkuma dokáže lidem pomoci i ublížit

Kurkuma je rostlina, kterou si lidé oblíbili hlavně díky jejím trávicím, antioxidačním a protizánětlivým vlastnostem. Postupně se stala součástí i mnoha doplňků stravy. Nicméně kurkuma může některým lidem i ublížit, zejména její choleretické vlastnosti.

„Což znamená, že stimuluje vylučování žluči a zlepšuje tak trávení. Stejně jako u všech ostatních látek a přípravků s těmito choleretickými vlastnostmi agentura [ANSES] nedoporučuje osobám s onemocněním žlučových cest konzumaci doplňků stravy obsahujících kurkumu,“ upozorňuje Jiří Ruprich ze SZÚ.

Zájem o léčivé byliny roste, lidé posilují své zdraví

Varuje i před lékovými interakcemi, ke kterým dochází právě v kombinaci s kurkumou. Vysoké riziko dle něj značí kombinace kurkumy s léky, jako jsou antikoagulancia, léky proti rakovině a imunosupresiva. Pro pacienty se mohou v kombinaci s kurkumou stát méně bezpečnými nebo méně účinnými. Veškeré užívané doplňky stravy by proto měl každý pacient konzultovat se svým ošetřujícím lékařem nebo se svým lékárníkem.

–VRN–

2 KOMENTÁŘE

    • Umělé vitaminy byť z lékárny jsou prostě jen reklamní tah.
      Nic dobrého to nepřinese.
      Pokud přece jen chcete vitaminy v podobě kapslí,
      poohlédněte se po těch organických.
      Nekupujte vitaminy obsahující-plniva,aditiva,mastek,je to k ničemu.
      Dodáte tělu vitamin,no a zároveň jej zatížíte odpadem,takže k čemu?
      Prostě čtěte složení a nenechte se oblbnout.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here