Slovensko má první případ opičích neštovic, EU přes 4 500

0
995
opicich
Částice viru opičích neštovic se skládají z genomu DNA deoxyribonukleové kyseliny. Virus obklopuje proteinový a lipidový obal. / Ilustrace: WHO

Slovensko má první případ opičích neštovic, zřejmě jde o dovezenou nákazu. Evropské země již potvrdily přes 4 500 nakažených. Dle Světové zdravotnické organizace [WHO] se infekce v 99 % potvrdila u mužů, hlavně mající sex s muži.

Vůbec první nákazu virem opičích neštovic na svém území dnes [7.7.] potvrdil úřad hlavního hygienika Slovenska. Podle něj jde o osobu ve věku od 20 do 59 let. V současné době je s onemocněním hospitalizovaná v izolaci.

„Osoba při podezření na onemocnění postupovala korektně a v souladu s doporučeními. Projevy nepodcenila a iniciativně vyhledala lékaře, který s ohledem na klinické příznaky stanovil další vyšetření,” uvedl úřad hlavního hygienika Slovenska.

K nakažené osobě toho zástupci úřadu dále mnoho neuvedli. Snad jen to, že nemocný se opičími neštovicemi nakazil pravděpodobně v zahraničí.

Rizikové a blízké kontakty nakažené osoby hygienici dle úřadu obratem poučili ohledně sledování zdravotního stavu. A dále i nutnosti preventivní izolace pro případ, že se u nich vyskytnou příznaky onemocnění. V Česku Státní zdravotní ústav [SZÚ] dosud potvrdil opičí neštovice u desíti osob.

Opičí neštovice trápí hlavně muže

Podle zdravotních statistik evropské WHO se v 99 procentech případů nákaza v zemích Evropy týkala mužů ve věku 20 až 40 let. A to hlavně těch, kteří měli pohlavní styk s dalšími muži. Zdravotní stav zhruba deseti procent z nakažených vyžadoval hospitalizaci v nemocnici. Jeden člověk skončil na jednotce intenzivní péče, nikdo na nemoc nezemřel.

Opičí neštovice se v Evropě šíří hlavně v gay komunitě

Nejvíce nakažených dosud potvrdila Velká Británie, a to více než jeden tisíc. Poté následuje Německo s 838 potvrzenými infekcemi. Španělsko a Portugalsko mají společně přibližně něco přes jeden tisíc případů.

Zhruba před týdnem zástupci evropské WHO země v Evropě vyzvali k naléhavému a koordinovanému postupu proti opičím neštovicím. Zdravotnická organizace argumentovala rychlejším nárůstem počtu nemocných na evropském kontinentě v posledních týdnech.  Onemocnění, jež se šíří hlavně intimním kontaktem, se dříve vyskytovalo výlučně v afrických zemích.

90 % opičích neštovic připadá na Evropu

Počet nových potvrzených případů opičích neštovic v Evropě se ve srovnání s polovinou června dle WHO skoro ztrojnásobil. Celkový počet vystoupil zhruba na 4 500 případů. Na Evropu připadalo zhruba 90 procent případů nákazy zaznamenaných od poloviny května, kdy se potvrdila první ohniska mimo africké země. V Evropě nemoc potvrdilo už 31 států.

„Pokud chceme obrátit stránku v šíření této nemoci, tak je nezbytně nutný naléhavý a koordinovaný postup [evropských států],” uvedl šéf evropské pobočky WHO Hans Kluge.

Opičí neštovice řádí v Africe od roku 2017. Ale bez zájmu

 

Podle něj se vlády musejí více snažit, aby se nemoc na širším území neusadila. Dle Klugeho by zdravotnické systémy měly více sledovat šíření nemoci. Uvedl, že je nezbytné o nemoci a situacích, které napomáhají k přenosu infekce, více a správně mluvit. WHO požaduje, aby vlády svým zdravotnickým systémům zajistily dostatek financí na řešení problémů spojených s šířením této infekční nemoci. Ta se ve srovnání například s koronavirem ale nemá potenciál šířit takovou rychlostí. S čímž operuje i krizový výbor WHO, který sice vyjádřil obavy z šíření opičích neštovic, ale i zdůraznil, že nepředstavují ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu.

Nicméně evropská pobočka WHO si stojí za svým názorem. Tvrdí, že výbor by mohl brzy své stanovisko přehodnotit kvůli “rychlému vývoji a naléhavé podstatě této události”.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here