Česko snižuje zásoby ochranných pomůcek proti covidu

0
619
ochrannych
Foto: Pixabay.com

Zásoby ochranných pomůcek proti koronaviru Správa státních hmotných rezerv [SSHR] sníží, aby pokryly měsíční potřebu místo dvou měsíců. SSHR uvolní dva miliony hygienických vložek potravinovým bankám. Materiál zasílá i na Ukrajinu.

O snížení zásob zdravotnických ochranných prostředků ve státním držení rozhodl na svém jednání [14.7.] kabinet Petra Fialy [ODS]. Důvodem jsou finanční úspory a dostatek zdravotnických prostředků na tuzemském trhu.

„Schválili jsme, aby SSHR aktualizovala objemy ochranných prostředků, které byly určeny k řešení dopadů onemocnění covid-19,“ potvrdil po jednání předseda vlády Petr Fiala.

Dodal, že podle požadavků ze strany ústředních orgánů státu nyní stačí spravovat zásoby pro pokrytí jednoměsíční potřeby. Dosud Správa skladovala ochranné pomůcky pro pokrytí dvouměsíční potřeby. Prakticky to značí snížení držených položek ze 160 milionů kusů na 100 milionů. Ročně tak SSHR dle jejího předsedy Pavla Švagra uspoří přibližně 200 milionů korun. Tolik totiž stojí jejich pravidelná obměna.

Obstarání ochranných pomůcek teď není problém

Na rozdíl od doby, kdy se u nás začal šířit koronavirus a nebyly k dostání žádné ochranné prostředky, to i kvůli vyhlášenému embargu na jejich prodej ze strany ministerstva zdravotnictví, je jejich nabídka aktuálně dostatečná. A dle Švagra od té doby v Česku značně přibylo i výrobců ochranných pomůcek. Zásobování trhu tak dle něj dobře funguje.

„Proto už není potřeba držet ve skladech tolik zásob,“ řekl s tím, že zásoby na případný druhý měsíc by Správa dokoupila operativně s pomocí dynamického nákupního systému.

Nyní SSHR přitom registruje přibližně 45 firem, jež jsou pomůcky schopny dodat. Pořízení zásob je tak dle Švagra poměrně rychlé. Pro změnu zásob ale musela jednotlivá ministerstva aktualizovat požadované počty ochranných pomůcek. S výjimkou respirátorů třídy FFP2 se u všech ostatních ochranných prostředků počty podle Švagra snížily.

V tuto chvíli máme ve skladech 12,2 milionu respirátorů třídy FFP2, 2,2 milionu respirátorů třídy FFP3. Dále máme 90 milionů zdravotnických rukavic nebo dva miliony ochranných obleků,“ uvedl.

Na svém jednání kabinet odsouhlasil i převod dvou milionů hygienických vložek do zásob potravinových bank. Smlouvu už dle Švagra podepsaly obě strany. K předání dle něj dojde začátkem září.

Držení menstruačních vložek v zásobách SSHR zavedla na základě iniciativy exministryně financí Aleny Schillerové [ANO] předchozí vláda ve snaze snížit menstruační chudobu v Česku. Z rozhodnutí resortu financí tak měla SSHR do konce roku 2023 nakoupit deset milionů kusů hygienických vložek. Součástí strategických zásob mají být pro případ živelních, válečných a jiných katastrof a krizí.

Ochranné pomůcky ze SSHR proudí i na Ukrajinu

Ochranné zdravotnické pomůcky Správa průběžně vypravuje i na Ukrajinu. Obvykle je do logistických skladů zřízených na ukrajinské hranici dopravují hasiči. Počátkem července SSHR do země vypravila kamiony se zásobou zdravotnických rukavic v celkovém objemu 5,2 milionu balení. V červnu pak 32 vagónů, ve kterých na Ukrajinu dovezla 900 palet jednorázových zdravotnických rukavic a ochranných obleků za více než 100 milionů korun.

Na Ukrajinu z Česka zamířilo již devět kamionů s léky

Na Ukrajinu Česko prostřednictvím SSHR už dříve darovalo téměř tisíc palet zdravotnického materiálu. Více než milion kusů ochranných pomůcek a 127 tun trvanlivých potravin. Součástí pomoci byly i dva provizorní mosty, které do země vezlo dvacet aut. V Česku se tyto mosty využívají k zajištění civilní dopravy po povodních v situacích, kdy voda poničí mosty. K další zdravotnické humanitární pomoci Ukrajině patří i závozy léčivých přípravků, které zařizuje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Od začátku války do země zamířilo devět kamionů s léčivými přípravky. Léky v celkové hodnotě 36 milionů korun darovaly farmaceutické firmy.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here