Pacientů s covidem přibývá. K volbám nesmějí

0
455
pacientu_s_covidem
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Pacientů s covidem v Česku v posledních dnech přibývá. Situace je ve většině nemocnicích a sociálních zařízeních zatím pod kontrolou. Přesto jsou v karanténě a izolaci tisíce lidí. Ti navíc nesmějí k aktuálním komunálním a senátním volbám. 

Údaje vyplývají z webu ministerstva zdravotnictví. Pacientů ležících v nemocnici s covidem proti minulému týdnu mírně ubylo. V posledním týdnu přibylo ve Středočeském kraji 2 023 nových nákaz koronavirem. To je v mezitýdenním srovnání o šedesát více. Nejvíce nákaz středočeští hygienici potvrdili v pondělí [19.9.], kdy jich laboratoře prokázaly 491.

V nemocnicích v kraji jich leží 56, z toho dva na intenzivní péči, uvedl krajský náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík [ODS]. Před týdnem jich bylo 59. Dobré zprávy zatím přicházejí i od sociálních zařízeních a vzdělávacích institucí. Ani v nich středočeští hygienici nehlásí žádné ohnisko šíření koronaviru.

Praktici začali s očkováním proti covidu i proti chřipce

Například v domově seniorů v Rožďalovicích na Nymbursku, kde se starají o 180 klientů, onemocněli covidem před dvěma týdny dva lidé. Nyní nemá covid žádný z klientů a návštěvy přicházejí bez omezení.

„Nedávno se u nás nechali klienti očkovat čtvrtou dávkou. Dostala ji většina lidí, co už měli třetí dávku,“ řekla ředitelka domova Jana Příhodová.

Podle údajů ministerstva v kraji opět mírně stoupla incidence. Za uplynulých sedm dní připadá na 100 000 obyvatel 145 nakažených covidem, před týdnem jich bylo 141.

„Počty nakažených covidem v kraji mírně stoupají, ale v drtivé většině se jedná o lehké průběhy onemocnění. Vzhledem k sezoně narůstá i počet ostatních respiračních onemocnění, jako jsou nachlazení, bronchitidy a chřipky,“ zhodnotila situaci mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Respiračních onemocnění evidují hygienici v kraji přes 600 případů na 100 tisíc obyvatel.

Pacientů s covidem přibývá i na Vysočině

Nakažených covidem přibývá v posledním týdnu i na Vysočině, kde se nákaza potvrdila u 782 lidí. V porovnání s předchozím týdnem je to o 81 více. V pondělí laboratoře potvrdily 234 případů, což bylo v kraji nejvíce od 11. dubna. Za posledních sedm dní připadá na půlmilionové Vysočině na 100 000 obyvatel 154 potvrzených nákaz. V republikovém srovnání je Vysočina na sedmém místě. V krajských nemocnicích pobývá s covidem zhruba o třetinu víc pacientů než před týdnem.

Pacientů s covidem bylo v krajských nemocnicích ke čtvrtku 81, šest z nich na intenzivní péči a tři na umělé plicní ventilaci. Před týdnem bylo hospitalizovaných 50, z toho dva byli na jednotce intenzivní péče a jeden na umělé plicní ventilaci.

Nakažených přibylo i v některých sociálních zařízeních v kraji. Podle mluvčí Kraje Vysočina Evy Neuwirthové jde o jednotlivce. Není proto nutné přijímat žádná mimořádná opatření.

Upravené vakcíny proti covidu dostanou jen ti očkovaní

Kupříkladu Domov Černovice – Lidmaň pečující o lidi se zdravotním postižením měl ve čtvrtek čtyři klienty z covidem-19. Podle ředitele Luboše Milichovského ale neměli vážné příznaky. Nemocných bylo i šest pracovníků zařízení. Do domova návštěvy mohou bez omezení, musejí mít ale nasazený respirátor.

Obdobná situace ohledně covidu a dalších respiračních nemocí panuje v ostatních krajích. Jak se shoduje většina hygieniků, s příchodem podzimu se dal nárůst nemocných očekávat.

Lidé v izolaci a karanténě letos neodvolí

Mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina Jana Böhmová veřejnost upozornila, že lidé s covidem či jinou infekční nemocí nemohou jít k volbám. Tedy ani k těm do zastupitelstev měst a obcí a části senátu, které začínají v pátek 23.9. ve 14:00 hodin.

„Ten, kdo má vystavenou pracovní neschopnost a nemá povolené vycházky, což u trvající infekce nelze, nesmí opustit místo, kde se léčí. Tedy nemůže jít ani k volebním urnám,“ zdůraznila Jana Böhmová.

Podle ní se jen v sedmi dnech pracovní neschopnost kvůli covidu-19 týká na Vysočině 1 252 lidí starších 18 let. Voličů, kteří jsou kvůli covidu v izolaci, ale může být reálně víc.

Vládní koalice slibuje změnu zákona

Skutečnost, že lidé v karanténě či izolaci nesmějí přijít k volbám potvrdil tento týden na Twitteru ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Desítky lidí, kteří leží na infekčních odděleních, stovky, ne-li tisíce lidí, kteří jsou v izolaci kvůli různým jiným onemocněním. A spousta lidí, která má neschopenku a zákaz vycházení, také nemohou volit,“ uvedl.

Válkův resort navrhl méně topit ve školách

Dodal, že chce proto volební právo těchto lidí řešit systémově. Chystá proto ve spolupráci s ministerstvem vnitra změnu zákona, aby mohli i lidé v izolaci kvůli jakékoli infekční chorobě odvolit. Platit by mohla od následujících prezidentských voleb.

„Zapomnělo se, že v případě každých voleb je část lidí, kteří nemohou jít k volbám,“ uvedl s tím, že nechtěl lidem s covidem-19 umožnit něco, co jiní infekční pacienti nemohou. Považuje to za diskriminační. Nemocí, u kterých hygienici nařizují izolaci, jsou desítky. Jde například o spalničky, tuberkulózu nebo i opičí neštovice.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here