Cara Plasma otevřela odběrové místo v Bohnicích

0
717
v_Bohnicich
Foto I, II: Cara Plasma

Praha má nové odběrové centrum krevní plasmy v Bohnicích. Centrum se nachází přímo v obchodním domě Odra v Lodžské ulici. Společnost Cara Plasma ho otevřela při příležitosti Mezinárodního týdne dárcovství krevní plasmy.

Slavnostního otevření se zúčastnila 1. vicemiss ČR 2021 a Miss Jungle International 2022 Sarah Horáková. Ta nejenže je ambasadorkou společnosti, ale i pravidelnou dárkyní krevní plasmy.

Nově otevřená pobočka se nachází v Bohnicích přímo v obchodním centru Odra v Lodžské ulici č. 1008. Stejně jako všechna odběrová centra Cara Plasma disponuje nejmodernějším lékařským vybavením. Samozřejmostí je zkušený zdravotnický personál, který každého dárce ochotně provede celým procesem odběru.

První odběrové centrum Cara Plasma otevřela v roce 2013 v Praze. V současné době mohou dárci navštívit již 13 poboček – kromě Prahy také v Jihlavě, Brně, Břeclavi, Českých Budějovicích, Strakonicích, Kolíně, Mladé Boleslavi, Ostravě, Uherském Brodu a Pelhřimově. V nejbližších dnech se společnost chystá otevřít novou pobočku ve Zlíně.

O mezinárodním týdnu dárcovství krevní plasmy

Mezinárodní týden dárcovství krevní plasmy pořádá asociace Plasma Protein Therapeutics Association od roku 2013. Letošní ročník připadá na 3.–7. října. A stejně jako v předchozích letech zvyšuje povědomí o zásadním významu krevní plasmy pro moderní medicínu a ocenění těch, kteří darováním plasmy pomáhají pacientům se závažnými onemocněními.

„Je úžasné, že díky procesu, který trvá přibližně hodinu, můžete pomoct někomu s vážnými zdravotními problémy, nebo mu dokonce zachránit život,“ citují zástupci firmy pravidelnou dárkyni plasmy Sarah Horákovou.

Darovat krevní plasmu lze už i v Pelhřimově

Krevní plasma má v lidském těle zcela nenahraditelnou funkci, a to transportovat všechny důležité součásti krve na jejich potřebná místa. Plasma je z největší části tvořena vodou, ve které je „rozpuštěno“ množství živin ve formě cukrů, minerálních látek, enzymů, hormonů a tuků.

Plasma získaná v Bohnicích se využívá i na výrobu léčiv

Naprosto klíčovou součástí jsou plasmatické bílkoviny, které se využívají při výrobě moderních léčiv. Ta pomáhají pacientům s poruchami srážlivosti krve, sníženou imunitou či nádorovým onemocněními. Krevní plasma se významně uplatňuje také při léčbě popálenin a úrazů doprovázených velkými ztrátami krve. Účinné látky, které plasma obsahuje, nelze synteticky vyrobit. V medicíně ji proto lze využívat jen díky dárcům.

„Chci pochválit české dárce krevní plasmy. I díky nim má například hemofilik ve Španělsku to, co potřebuje,“ uvedl v nedávném podcastu ZdraveZpravy.cz vedoucí lékař odběrových center krevní plasmy Cara Plasma Martin Toman.

Český dárce krevní plasmy je důležitý dárce

Upozornil v něm i na to, že ne všechny země v Evropě dovolují darovat krevní plasmu tak, jak to umožňuje Česká republika. Tedy nejen pro potřeby akutní medicíny, například při záchraně života pacienta s rozsáhlými popáleninami, ale i pro farmaceutické účely. V tomto případě se z vysoce zamražené krevní plasmy vyrábí potřebné léky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here