Testování na revma začne 8.10. na Palackého náměstí

0
6710
na_revma
Foto: Pixabay.com

Na pražském Palackého náměstí v sobotu 8. října od 10 hodin odborníci otestují zájemce na revma. Výsledky se lidé dozvědí ihned. Konzultovat je budou moci přímo na místě s lékařem. Radu dostanou i od fyzioterapeuta a psychologa.

Preventivní akci připravila pacientská organizace Revma Liga ČR k příležitosti Světového dne artritidy, který připadá právě na 8. října. K otestování na Palackého náměstí, kde sídlí i Ministerstvo zdravotnictví ČR, zvou lidé z Revma Ligy všechny zájemce. A to i ty, kterým některé z revmatických onemocnění lékaři diagnostikovali.

„Pacienti na tabletech a počítačích, které jim zapůjčíme, vyplní sadu několika jednoduchých otázek. Například označí, jak problematické pro ně bylo zapnout si minulý týden knoflíky u košile nebo zavázat tkaničky,“ popisuje, jak vypadá krátké vyšetření na revma, David Kříž z Revma Ligy ČR.

Pokud podle něj testovaný odpoví na více než tři otázky kladně, pak by měl zvážit návštěvu lékaře. Výsledky testu se lidé dozví ihned. K podrobnější diskusi budou na místě přítomni i specialisté několika odborností. Například revmatolog zhodnotí dosavadní léčbu pacienta, fyzioterapeut mu doporučí vhodné cvičení a psycholog pacienta podpoří ve zvládání nemoci. Ti, kdo to mají do Prahy daleko nebo to zkrátka nestihnou, si mohou test provést od 12. října na webu denartritidy.

Testování na revma je rychlé a zadarmo

Pacienti s již potvrzeným revmatem dostanou na akci o něco jiný dotazník, který jim pomůže blíže určit aktivitu onemocnění. Kromě dotazníků budou pro návštěvníky akce připravena vzdělávací videa. Od akce si organizátoři a zdravotníci slibují zvýšení zájmu lidí o svůj zdravotní stav. Především těch, kteří pociťují příznaky revmatoidního onemocnění.

„Zpoždění v diagnostice a v nasazení efektivní léčby může mít nepříznivý vliv na docílení remise. Pacientům můžeme v současné době nabídnout řadu léků od většinou přechodně podávaných glukokortikoidů, které rychle utlumí zánět, až po tu nejmodernější léčbu, díky které se nám často daří stav pacientů dlouhodobě stabilizovat,“ jmenuje výhody včasné diagnostiky předseda České revmatologické společnosti ČLS JEP prof. Ladislav Šenolt.

Revmatoidní artritida není onemocnění jen starších lidí

Zbystřit by měli podle lékařů hlavně lidé, kteří pociťují delší dobu ztuhlost kloubů. U většiny pacientů revma zprvu postihuje drobné klouby, často na rukou.

„Opravdu bývají nejdříve a nejvíce postiženým orgánem v těle. Pokud klouby bolí, otékají a jsou po ránu ztuhlé déle než půl hodiny, je to problém. Všimnout si toho můžeme zejména na kloubech prstů, které se nacházejí nejblíže dlani,“ popisuje projevy nemoci ředitel Revmatologického ústavu v Praze prof. Karel Pavelka.

Těmto pacientům radí zajít za svým praktickým lékařem, který je zřejmě následně doporučí k vyšetření u revmatologa.

„Pokud se pacienti nezačnou léčit včas, může u nich dojít k nevratným kloubním změnám, například na zápěstí,“ upozorňuje prof. Pavelka.

Revmatickou nemoc signalizuje ztuhlost a bolest kloubů

Revmatoidní artritida nezasahuje výhradně ruce. Nemocí trpí vesměs všechny klouby v těle. A bohužel často i orgány, například oči a plíce. Na což upozorní dlouhodobá dušnost a zhoršující se kašel. Jako další příznaky revmatu jmenují lékaři únavu, zvýšenou teplotu a také to, že pacienti s nemocí nápadně hubnou.

Revmatoidní artritida je dnes úspěšně léčitelná

Revmatická onemocnění obecně nazývaná revma zasahují celý pohybový aparát. Klouby, kosti, páteř, svaly, vazy, a šlachové úpony. Záněty často zasahují i další orgány. Revmatická onemocnění se dělí do několika základních skupin. Jde o revmatická onemocnění zánětlivá, k nimž se řadí revmatoidní artritida a takzvané systémové nemoci. Dále degenerativní revmatické nemoci, jako je artróza. Infekční artritidy, metabolické a endokrinní choroby spojené s revmatickými stavy. Což je všem známá dna. A také mimokloubní revmatismus.

Do povědomí veřejnosti se asi nevíce dostaly revmatoidní artritida, dna a Bechtěrevova nemoc, se kterou zápolil i český spisovatel Karel Čapek.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here