ČČK loni na Ukrajinu vypravil 43 misí s pomocí za 121 mil. Kč

0
308
Ukrajinu
Foto: ČČK

Na Ukrajinu loni zamířilo 43 týmů Českého červeného kříže [ČČK]. Do převážně zdravotnických zařízení doručily zdravotní materiál, přístroje a léčiva. ČČK pomohl i při převozu raněných a nemocných z Ukrajiny do Česka.

Na východě Ukrajiny pomáhají pracovníci a dobrovolníci Českého červeného kříže už od roku 2014. Do vypuknutí války na Ukrajině v únoru 2022 zrealizoval ČČK na východ země celkem třináct výjezdů. Do nepokoji zasažených oblastí dodaly jeho týmy zdravotnický materiál, přístroje i sanitní vozidla v celkové hodnotě 102,6 milionu korun.

Od vypuknutí války na Ukrajině loni v únoru se humanitární pomoc směřovaná na Ukrajinu znásobila. ČČK vypravil do válčících oblastí čtyřicet tři misí přivážejících hlavně zdravotnickou pomoc. Hodnota dovezené pomoci za loňský rok dosáhla částky 121,4 milionu korun. První vozy na Ukrajinu dorazily už první březnový den.

„To je vzhledem k ohromnému nárůstu počtu raněných a nemocných a současně kritickému nedostatku materiálu a přístrojů nezbytného k jejich ošetření a léčbě zcela zásadní a prvořadá věc,“ říká prezident ČČK Marek Jukl s tím, že právě zdravotnická pomoc je jakýmsi předstupněm pro poskytnutí jakékoli další formy pomoci.

Pomoc Ukrajině po ruské invazi v roce 2022

Týmy ČČK se na Ukrajině zaměřují hlavně na podporu zdravotnické péče přímo v terénu a dále na přesun raněných a nemocných do bezpečí. Pomáhají přímo ve válkou zasažených oblastech. Konkrétně v oblastech Doněcka, Luhanska a Chersonu. Některé výpravy míří s pomocí i do zdravotnických zařízeních. Loni šlo o nemocnice Mykolajiv, v Bojarce i Lékařskou akademii v Kyjevě.

Červený kříž varuje před zneužíváním červeného kříže

K nejčastěji dodávané zdravotnické pomoci na Ukrajinu patří traumasety, zdravotnické batohy, popáleninové sety, výbavy pro polní chirurgii. Dále jde o infuzní sady, injekční stříkačky, dlahy, zevní fixátory, a hlavně v terénu jsou potřeba také nosítka.

Do válečných oblastí loni ČČK zavezl i desítky mobilních zdravotnických stanů vybavených teplovzdušným vytápěním a elektrocentrálami. Především ukrajinské nemocnice na východě země potřebují dovybavit zdravotnickými přístroji, jako jsou rentgeny, ultrazvuky, odsávačky, monitory životních funkcí, plicní ventilátory, oxymetry a tonometry. A ani pacienti na Ukrajině se neobejdou bez léčiv, aktuálně hlavně antibiotik a léků na tlumení bolesti.

ČČK Ukrajincům pomáhá i v Česku

Díky sponzorům a darům dodaly týmy vypravené ČČK loni na Ukrajinu také zařízení pro úpravu pitné vody, sanitní vozy, včetně mobilní JIP a Mercedesu Benz Atego, který umožňuje najednou převoz osmi ležících raněných, a zdravotnická odsunová vozidla.

„Celkově na Ukrajině již jezdí 45 námi dodaných vozidel a několik elektrokoloběžek,“ shrnují zástupci ČČK.

Loni došlo i na převoz raněných a nemocných z Ukrajiny k ošetření do České republiky i jiných evropských zemí. Mezinárodní pomoc pro ošetření raněných probíhá podle ujednání programu MEDEVAC. Ten se soustředí na pomoc i v dalších oblastech zasažených válkou a nepokoji. Nyní ale většina z jeho pomoci míří na Ukrajinu.

Válka na Ukrajině je jednou z mnoha válek na světě

Pomoc ze strany ČČK se nevyhraňuje pouze na zahraničí. Dobrovolníci stejně jako profesionálové pod jeho logem pomáhají Ukrajincům i na českém území. V prvních měsících uprchlické krize, kdy do Česka z Ukrajiny přicházely desítky tisíc běženců denně, pracovali i v centrech pomoci, takzvaných KACPU. Pohybovali se i na ubytovnách, ošetřovnách, potřebným zajišťovali stravu, oděvy, hygienické potřeby i psychosociální podporu. Pro dětské běžence pořádali kroužky první pomoci, rekondiční a příměstské pobyty.

S léky pro Ukrajinu pomáhá i ministerstvo

Se zajištěním zdravotnické pomoci, především léčivých přípravků, pomáhá ukrajinské straně i české Ministerstvo zdravotnictví [MZ ČR]. Do země už vypravilo několik kamionů s léky za několik desítek milionů korun.

„Do oblastí zasažených vojenským konfliktem posíláme ukrajinským občanům a lékařům potřebné léky, které darovaly farmaceutické společnosti. Za jejich dary jsem jim nesmírně vděčný,“ uvedl loni v červenci k pomoci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

Na Ukrajinu z Česka zamířilo již devět kamionů s léky

Na Ukrajinu loni odeslal úřad převážně léky pro urgentní medicínu. Jde například o přípravky na tlumení bolesti, k léčbě krevních sraženin, infekcí, zánětů a léčbu šokových stavů. Dále léčiva na srdeční onemocnění a další léky, o které konkrétně požádala ukrajinská vláda.

Ministerstvo zároveň upozornilo, že humanitární pomoc s léčivy organizuje a vypravuje s ohledem na stav zásob léků v tuzemsku. Čímž, jak tvrdí, předchází výpadkům v dostupnosti léčiv na českém trhu.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here