Gilead přidá ÚOCHB téměř 22 mil. Kč na výzkum ročně

0
297
Gilead
Foto: ÚOCHB

Ústav organické chemie a biochemie [ÚOCHB] a americká farmaceutická společnost Gilead Sciences oznámily obnovení společného výzkumného programu Gilead Sciences Research Centre at IOCB Prague [GSRC].

Projekt se zaměří na výzkum v oblasti pacientů s naléhavými a nenaplněnými zdravotními potřebami. Přesněji na pacienty, kteří trpí virovými, zánětlivými nebo onkologickými onemocněními. Právě v těchto odvětvích jdou technologie rychle dopředu.

„S Gileadem nás pojí nejen úspěšná minulost, která přinesla revoluci v léčbě HIV a hepatitidy B, ale, jak věřím, i stejně zajímavá budoucnost,“ uvedl ředitel ÚOCHB prof. Jan Konvalinka.

Gilead koupila Immunomedics kvůli léku na rakovinu

Nad rámec licenčních poplatků za léky proti HIV a hepatitidě typu B Gilead patnáct let v tomto programu podporoval vybrané projekty našich vědců zaměřené na vývoj nových terapií. Jsem moc rád, že v tom bude pokračovat nadále,“ dodal.

V obnoveném výzkumném programu společnost Gilead zajistí finanční prostředky. Její zástupci potvrdili investici v objemu jednoho milionu dolarů [cca 22 mil. Kč] ročně. Zároveň se farmaceutická firma připojí k vybraným projektům ÚOCHB ve zmíněných oblastech virových, zánětlivých a onkologických onemocnění.

ÚOCHB na daních někdy odvede víc než Letiště Praha

Partnerský výzkumný program se profiluje z jedinečné spolupráce Ústavu a Gileadu z počátku 90. let. Tehdy si Gilead licencoval několik sloučenin objevených významným českým vědcem Antonínem Holým z ÚOCHB. Ze tří z nich následně úspěšně vyvinul léky, které dnes zlepšují životy milionů pacientů s HIV a hepatitidou B. ÚOCHB inkasoval od té doby za užití patentů několik miliard korun. A peníze za ně mu stále přicházejí. Na Praze 6 patří Ústav vůbec k největším plátcům daně z příjmů. Dokonce se i stalo, že na dani odvedl více než Letiště Praha, které rovněž sídlí v této městské části.

Prodáváme českou chytrost, říká Jaromír Zahrádka z i&i Biotech Fund

„V Gileadu se zaměřujeme na vyhledávání a vývoj inovativních léků, které pomáhají řešit neuspokojené potřeby a jejichž cílem je zlepšit životy lidí na celém světě. Proto jsme odhodláni pokračovat v partnerství s ÚOCHB,“ uvedl k prodloužení programu GSRC Tomáš Cihlář, viceprezident Gilead Sciences pro výzkum v oblasti virologie.

Gilead Sciences Research Centre at IOCB Prague

Původně pětiletý program Gilead Sciences Research Centre at IOCB Prague zahájil činnost v roce 2006 a v letech 2011 a 2016 jej obě strany prodloužily na dalších pět let. V jeho rámci společnost poskytovala Ústavu finanční podporu přesahující jeden milion dolarů [cca 22 mil. Kč] ročně na inovativní výzkumné projekty.

„Naším cílem je ukončení epidemie HIV, eliminace virové hepatitidy a zlepšení připravenosti na pandemie virových infekcí. Silná výzkumná partnerství, jako je GSRC ve spolupráci s ÚOCHB, jsou klíčová pro dosažení těchto cílů,“ dodal Tomáš Cihlář.

Gilead Sciences, Inc. je americká farmaceutická společnost. Zaměřuje se na vývoj inovativních léků pro prevenci a léčbu život ohrožujících onemocnění. Včetně HIV, virové hepatitidy a rakoviny. Působí ve více než 35 zemích světa. Ústředí sídlí v USA, v kalifornském Foster City. V roce 2019 společnost vstoupila do české Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here