Farma firmy v USA jsou proti zlevňování předepisovaných léků

0
313
leků
Zřejmě i farmaceutickou firmu AbbVie na podzim čekají jednání se zástupci Medicare o cenách jejího léku na léčbu leukémie. / Foto: AbbVie

Americká vláda se chystá srazit ceny nejužívanějších léků na předpis hrazených z programu Medicare. Úpravy cen mají podle plánů vlády v roce 2026 přinést úsporu 4,8 miliardy dolarů a do roku 2031 až 25 miliard dolarů každý rok.

Lék na ředění krve Eliquis od společnosti Bristol Myers Squibb, lék Ibrance na léčbu rakoviny prsu nebo lék na leukémii firmy AbbVie Imbruvica se podle analytiků agentury Reuters pravděpodobně objeví mezi prvními, jejichž nižší ceny zástupci Medicare projednají s výrobci ještě letos na podzim. Dále se hovoří i o léku na cukrovku Ozempic od Novo Nordisk či léku na rakovinu prostaty japonské firmy Astellas.

Snížení cen nejčastěji hrazených léků na předpis pro pacienty spadající do systému veřejného pojištění Medicare upravuje loni přijatý zákon o snižování inflace Inflation Reduction Act [IRA]. V prvním kroku úsporných opatření zástupci Medicare vyjmenují ještě letos v září deset léků na předpis, za které vydává veřejný systém vůbec nejvíce peněz. Jejich výrobci budou mít podle nového zákona měsíc na předložení potřebných údajů. Například o skutečné hodnotě každé léčby, jejích terapeutických přínosů nebo třeba i roční tržby za daný lék. Výrobci tato data mají. Předkládají při jednáních o cenách za své léky.

Nové ceny léků přinesou miliardové úspory

Rozpočtový úřad Kongresu odhadl, že vyjednávání o cenách nejčastěji předepisovaných léků ušetří vládě v roce 2026, kdy začnou nově vyjednané ceny vybraných léků platit, přibližně 4,8 miliardy dolarů [cca 107 mld. Kč]. Do roku 2031 by měly náklady Medicare snížit až o 25 miliard dolarů [cca 557 mld. Kč] ročně. Počítá se, že do procesu vyjednávání se postupně přidají další léčivé přípravky užívané na předpis.

„Nemohli bychom naplnit ostatní části IRA bez vyjednávání o cenách pro Medicare,” říká Sean Dickson, ředitel West Health Policy Center, nestranného zdravotnického think-tanku.

V USA tlačí na snížení cen inzulinu. A daří se jim

Tyto úspory podle něj pomohou financovat výdajové stropy zákona a pomohou snížit sdílené náklady na zdravotní péči pro starší Američany. Systém Medicare zajišťuje úhrady léků i základní zdravotní péče pro více než 60 milionů Američanů. Většinou seniorů ve věku 65 a více let. Medicare je tak největším odběratelem léků v USA, který zdravotnickým zařízením proplácí léky předepsané pacientům, na které se systém vztahuje.

Farma firmy cenová jednání znervózňují

Zástupce velkých farmaceutických výrobců, které dodávají léky pacientům pojištěných v Medicare, jednání o nových cenách nenechává klidnými. Lobbisté již několik týdnů komunikují s představiteli Medicare, jaké léky na svůj seznam zlevněných léků uvede. I jaké podmínky upřednostní při jednáních o konečných cenách. Někteří z nich Reuters sdělili, že dosud dostali jen minimum informací nad rámec těch, které administrativa Joe Bidena již zveřejnila.

Americké centrum pro Medicare and Medicaid Services, které bude řídit proces vyjednávání, v prohlášení uvedlo, že na některé jejich otázky odpoví v dokumentu, který plánuje rozeslat letos na jaře. Mluvčí centra je rovněž ubezpečil, že zástupci Medicare mají v úmyslu využít zpětnou vazbu získanou ze vzájemných setkání.

Anglie schválila injekce na hubnutí Wegovy. V USA už je znají

Chris Boerner, ředitel sekce komercializace Bristolu Myers, minulý měsíc řekl, že lék na ředění krve Eliquis skutečně může být v hledáčku vlády. Společnost Astellas dodávající lék na rakovinu prostaty uvedla, že ještě analyzuje dostupné informace. To, aby lépe pochopila jejich potenciální dopady. A firmy Pfizer, Novo Nordisk a J&J odmítly blíže komentovat pravděpodobnost, že jejich léky budou zahrnuty do prvního kola vyjednávání.

Firmy chtějí znát vládní výpočet spravedlivé ceny

Několik farmaceutických lobbistů agentuře Reuters řeklo, že firmy po vládě požadují uvést postup, jakým způsobem volí konečnou cenu léku. Dále chtějí znát možnosti odvolání se proti stanovení ceny. A to, jak se budou řešit případné spory.

Steven Pearson, prezident Institutu pro klinickou a ekonomickou kontrolu [ICER], vlivné výzkumné skupiny, která provádí hodnocení hodnoty cen léků, řekl, že by mělo být jasně sděleno, jak vláda dospěje k ceně na základě údajů předložených společnostmi.

Výrobci léků hrozí soudními spory. Uvádějí je jako poslední pokus zastavit vládní stanovování cen. Problém ale je, že program IRA tento proces ze soudních sporů vyjímá. Což mluvčí Medicare nechal bez komentáře. Na druhé straně financování amerického systému veřejného zdravotního pojištění Medicare vykazuje v poslední době deficity. Joe Biden tak již i oznámil zvýšení daní právě pro zajištění jeho dalšího financování.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here