Praktici začnou starší pacienty nově vyšetřovat i na osteoporózu

0
42530
osteoporozu
Ilustrační foto: Pixabay.com

Prevence u praktika a gynekologa se od dubna rozšíří o vyšetření na osteoporózu. Ve dvouletém projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny se lékaři zaměří na ženy po menopauze do 59 let a muže od 65 do 69 let. Přístrojově vyšetří starší pacienty.

Metabolickým onemocněním kostí zvaném osteoporóza v Česku trpí přes tři čtvrtině milionu pacientů, více pak lidé ve věku 50 a více let. Přičemž každá druhá žena a každý pátý muž starší 50 let utrpí osteoporotickou zlomeninu. Ty přitom bývají velmi komplikované a u starších osob i smrtelné.

Vzhledem k vysokému počtu pacientů s osteoporózou, kteří o svém onemocnění ale neví, začnou praktičtí lékaři a gynekologové v primární péči od dubna určitou skupinu svých pacientů na osteoporózu preventivně vyšetřovat. Zatím ve dvouletém projektu Všeobecné zdravotní pojišťovny [VZP ČR].

Koho čeká vyšetření na osteoporózu u praktika či gynekologa
  • Ženy během jednoho roku po menopauze až do věku 59 let, u mužů ve věku 65 až 69 let. Lékař u pacientů provede anamnézu a jednoduchý dotazník FRAX. Při podezření na onemocnění osteoporózou vyšetří pacienta pomocí denzitometrem.
  • Ženy nad 60 let a muže nad 70 let praktik či gynekolog u žen při preventivní prohlídce vyšetří vždy denzitometrem. A to buď přímo v ordinaci, nebo pacienta odešle na specializované pracoviště.

VZP 1. dubna spouští program časného záchytu tohoto onemocnění, zapojit se do něj budou moci všeobecní praktičtí lékaři i ambulantní gynekologové. Sledovány budou ženy do roku po ukončení menopauzy a muži starší 65 let,“ potvrzuje náměstek ředitele VZP ČR pro zdravotní péči Jan Bodnár.

Revize v předepisování léků na SÚKL

Jmenovanou skupinu pacientů praktický lékař či gynekolog při preventivní prohlídce, na kterou má pojištěnec u praktika nárok jednou za dva roky, vyšetří pomocí jednoduchého dotazníku zvaného FRAX. Ten doplní stručnou anamnézou. Při podezření na osteoporózu pacienta změří denzitometrem, přístrojem na měření kostní hustoty.

Ženy ve věku 60 a více let a muže nad 70 let věku pak praktik u žen i gynekolog při prevenci vyšetří denzitometrem automaticky, pokud tedy má přístroj přímo v ordinaci. V opačném případě je doporučí k vyšetření na jiné pracoviště. Při pozitivním nálezu předá pacienta do péče ke specialistovi, v tomto případě klinickému osteologovi.

Rozšířit by se mohl i počet specializací s oprávněním předepisovat léky na osteoporózu. Na Státním ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] proběhne přehodnocení aktuálně platných preskripčních omezení, která se týkají právě účinných léků na léčbu osteoporózy. Podnět k zahájení hloubkové revize na lékový ústav podala právě VZP ČR.

Osteoporózu laický pacient nepozná

Jak upozorňují lékaři, na osteoporózu jsou už i v Česku dostupná účinná terapeutika pro ty pacienty, u nichž se na onemocnění přijde včas. K čemuž by mělo pomoci právě zařazení preventivních vyšetří na osteoporózu do dvouletých prohlídek v ordinacích praktických lékařů.

Zlomenin krčku kosti stehenní je v České republice ročně více než 17 000. A jejich počet neustále stoupá. I v zemích s vyspělým zdravotnictvím jako je české je udávána úmrtnost do jednoho roku po zlomenině 15–20 %. A cca 30 % pacientů zůstává nesoběstačných,“ říká předseda Správní rady VZP ČR a přednosta Kliniky revmatologie a rehabilitace 3. LF UK a Fakultní Thomayerovy nemocnice Tom Philipp.

Zlomenina krčku stehenní kosti zabíjí pětinu nemocných

Prevence osteoporózy je proto podle něj naprosto zásadní pro prodloužení života pacientů, především pak života ve zdraví. Problém je, že toto onemocnění kostí probíhá dlouhou dobu bez příznaků a nijak nebolí. Často se na něj přijde až při úrazu, kterým bývá těžko se hojící zlomenina obratle, krčku kosti stehenní nebo zápěstí.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here