Praha má další výdejnu potravin. Pomoc ale nevydá každému

0
5578
vydejnu_potravin
Nově otevřená výdejna potraviny v Novoměstské radnici na Praze 2 / Foto: Praha 2

Novou výdejnu potravin otevřela městská část Prahy 2 v přízemí Novoměstské radnice. Tašku s jídlem v ní dostanou potřební lidé z Prahy 1 a 2 vždy v pondělí od 9 do 12 hodin. Potraviny ale dostanou jen oproti úřednímu potvrzení.

Od června se každé pondělí na tři hodiny dopoledne otevře okno výdejny potravin v přízemí Novoměstské radnice. Pro potravinový balíček si ale nemůže přijít kdokoliv. Za prvé musí nejlépe občanským průkazem prokázat, že je obyvatel Prahy 1 nebo Prahy 2. Za druhé pracovníkovi výdejny předloží potvrzení z městského úřadu o tom, že je ve finanční tísni a skutečně potřebný.

„Lidé, kteří se ocitli ve finančních problémech mohou do nové výdejny v Novoměstské radnici přijít pro potraviny 1x týdně. Aby mohli pomoc získat, musí přinést doporučení sociálního odboru, úřadu práce, nebo OSPODu,“ informují zástupci Prahy 2 o podmínkách výdeje potravinové pomoci.

Vydávání potravinové pomoci výhradně oproti úřednímu potvrzení o potřebnosti má zabránit zneužívání pomoci potravinových bank lidmi, kteří si do výdejen chodí pro trvanlivé potraviny, aniž by ale pomoc skutečně potřebovali. Na takové praktiky na nedávném sněmovním Výboru pro zdravotnictví upozornili jeho členové.

Praha 2 si příjemce balíčků potravin hlídá

Na způsob a kontrolu distribuce balíčků se na jednání směrem k vedení potravinových bank, které na Výboru zastupoval předseda České federace potravinových bank Aleš Slavíček, dotazoval poslanec Igor Hendrich [ANO].

„Přece jenom mám poznatky z terénu, že ne vždy může docházet ke spravedlivé redistribuci,“ řekl Hendrich.

Podle něj se v praxi i stává, že si pro potraviny chodí lidé, které taková pomoc demotivuje k práci. Tito lidé podle něj bývají dlouhodobě na dávkách. Jelikož k tomu dostávají ještě tuto formu pomoci, nejsou motivovaní se zapojit na trhu práce.

„Měl by být zaveden motivačně redistribuční prvek,“ řekl poslanec a přidal i vlastní zkušenost.

Před několika lety, kdy zastával funkci náměstka primátora a jednal s jednou z neziskovek zabývající se výdejem potravin, mu její pracovnice řekla: „Klidně se pane náměstku přijďte postavit do fronty a dostanete taky.“

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

S obavami poslance Hendricha vyjádřila souhlas Lenka Dražilová [ANO]. I její informace z terénu dokládají, že si balíčky s pomocí ve výdejnách vyzvedávají i nepotřební. Nikoli ti potřební, protože právě ti se často ostýchají požádat o pomoc v nouzi.

„I já mám vazbu, že je to často zneužíváno,“ řekla poslankyně.

Aleš Slavíček na jednání konstatoval, že zneužívání pomoci potravinových bank nepotřebnými se dá jen těžko zabránit.

„Vždycky se najde někdo, kdo ten systém zneužije. My jako potravinové banky nemáme možnost to ovlivnit,“ řekl poslancům předseda potravinových bank.

Nicméně jak nyní dokládá i přístup k vydávání pomoci na Praze 2, určité řešení poskytování potravinové pomoci skutečně potřebným přeci jen má. I když je spojeno s byrokracií, kdy si lidé musí vyřídit potvrzení o potřebnosti na městském úřadu.

Na výdejnu potravin si lidé zvykají

Potravinová banka pro Prahu a Středočeský kraj má nyní podle svých webových stránek v metropoli čtyři výdejny. Kromě Novoměstské radnice si potřební vyzvedávají balíčky ve výdejně ve Vršovicích, kde pomoc cílí na dlouhodobě nezaměstnané a osoby bez domova.

Každý občas také smrdí, říká lékařka Armády spásy

Dále funguje výdejna pro seniory a osoby se zdravotním průkazem na Novém Městě. V Nuslích funguje výdejna pro matky s dětmi, kde spolu s potravinami dostanou i pleny a dětskou hygienu.

„Potravinová banka není supermarket, do tašek dávají naši zaměstnanci vždy ty potraviny, které máme zrovna na skladě. Bývají to těstoviny, rýže, mléko, sladkosti, cukr, pečivo, sladkosti, ovoce, zelenina, paštiky… zkrátka cokoli zrovna svezou řidiči z potravinových řetězců,“ přibližuje ředitelka Potravinové banky Věra Doušová.

Hlavní činností potravinové banky pro Prahu a Středočeský kraj je podle Doušové svoz potravin určených k likvidaci z prodejen s prodejní plochou nad 400 m². Potraviny se odebírají i od výrobců, farmářů, ze škol, restaurací nebo z hotelů, kde se nespotřebovává spousta potravin.

Loni rozdělila výdejní místa, která lidem distribuují potravinovou pomoc iniciovanou potravinovými bankami, celkem 11 300 tun jídla. Prakticky jde o 22 milionů porcí pokrmů v hodnotě 600 milionů korun.

Inflace požírá mzdy, dělníci hladovějí, píše bruselský Politico

Poptávka po potravinové pomoci podle Aleše Slavíčka z České federace potravinových bank v posledních letech strmě narostla. Zejména pak loni v souvislosti s válkou na Ukrajině a raketovým růstem inflace. Zatímco v roce 2021 si pro potravinový balíček do výdejen přišlo zhruba 200 tisíc lidí, loni už to bylo 300 tisíc lidí.

„Je znát, že krize dorazila do střední třídy obyvatel,“ uvedl Slavíček.

I když se snaží potravinové banky pomoc navyšovat, poptávku se jim uspokojovat nedaří. Denně dostávají nespočet dotazů na to, kde získat bezplatný balíček s potravinami.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here