Obávaný suchý zápal plic se v ČR nešíří. Lékaři vědí, jak na něj

0
654
zapal_plic
„Původce suchého zápalu plic v České republice identifikujeme velmi sporadicky,“ ubezpečila veřejnost Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění SZÚ / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Suchý zápal plic vyvolaný bakterií mycoplasma pneumoniae, který sužuje hlavně severní Čínu, se Českem nijak nápadně nešíří. A nejde o nové onemocnění. Lékaři vědí, čím ho účinně léčit.

O situaci kolem šíření takzvaného suchého zápalu plic vyvolaného bakterií mycoplasma pneumoniae, jehož vlnou nákaz nyní prochází především velká města na severu Číny, informovalo dnes [7.12.] na tiskové konferenci Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] a odborníci na plicní nemoci.

„Původce suchého zápalu plic v České republice identifikujeme velmi sporadicky,“ ubezpečila veřejnost Helena Jiřincová z Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Státního zdravotního ústavu [SZÚ].

V žádném z regionů ČR podle Jiřincové nedošlo a ani nedochází k jeho vyšším záchytům. Ani v Jihomoravském kraji, kde je aktuálně nejvyšší nemocnost respiračními viry.

„Situace se nijak nevymyká předchozím létům,“ dodala s tím, že zápal plic tohoto typu se obvykle šíří v pětiletém intervalu.

Na suchý zápal plic běžná antibiotika nezaberou

K vysoké nemocnosti především dětí v jihovýchodní Asii uvedla, že jde o výsledek souběhu více respiračních virů, ke kterým se navíc přidala právě bakterie mycoplasma pneumoniae.

„Je stále vysoká incidence všech respiračních virů v Číně,“ podotkla Jiřincová.

Určitou roli v šíření suchého zápalu plic v čínském regionu připisují odborníci tomu, že jihovýchodní Asie se ve srovnání s Evropou podstatně více potýká s odolností bakterií na dostupná antibiotika [antibiotická rezistence].

Na Čínu dopadl imunitní dluh z dob covidu

Infekce v plicích vyvolaná bakterií mycoplasma pneumoniae se neléčí běžně dostupnými antibiotiky. Ty na ni totiž nezabírají.

„Jde o bakterii, která je malá a nemá buněčnou stěnu, proto se nemůže léčit běžnými antibiotiky,“ vysvětlil přednosta Plicní kliniky LF UK a FN v Hradci Králové a nastupující předseda České pneumologické a ftizeologické společnosti ČLS JEP Vladimír Koblížek.

Upřesnil, že na rozdíl od jiných bakterií mycoplasmu nezničí ani na ni vhodná antibiotika, ale pouze ji zastaví. I to je důvod, proč léčba takového zápalu plic trvá podstatně déle.

„Před předepisováním antibiotik je proto dobrý průkaz patogenu,“ podotkla Jiřincová.

Roste spotřeba antivirotik, zatím jich je v ČR dostatek

I doc. Koblížek potvrdil, že v Česku jsou dostupné léky na mycoplasmu. A nejde o jediný lék, ale dají se objednat od více výrobců.

„Léků je dost, restrikce žádné nejsou, dají se i lehce objednat,“ řekl.

Obecně pak podle něj infekce vyvolaná touto bakterií nemívá těžký průběh, jde spíše o vzácné případy, desítky pacientů ročně. U některých osob probíhá nemoc dokonce asymptomaticky, tedy bez příznaků, aniž by o infekci věděly.

Covid proniká do mozku i svalů. Následky vyřazují z běžného života

Jeho slova o dostupnosti antibiotik obecně, ale i těch speciálně určených pro léčbu zápalu plic vyvolaného mycoplasmou, potvrdil náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Antibiotika v tabletách podle Dvořáčka v Česku nevykazují žádné výpadky. Lokálně podle něj bývají občas nedostupné antibiotické sirupy pro děti. Nicméně s ohledem na šíření covidu-19, chřipky a dalších respiračních virů upozornil na vyšší spotřebu antivirotik.

„Roste významně spotřeba antivirotických přípravků na léčbu covidu,“ řekl s tím, že vyšší spotřeba souvisí se současným šířením nákaz covidu-19.

V dostupnosti se vyšší spotřeba těchto léků neprojevila. Nicméně ale doporučil, aby se lidé nechali očkovat proti covidu-19 i chřipce. V Česku je podle údajů MZ ČR stále dostupných asi 200 tisíc balení vakcín proti chřipce. A stejně tak nabízí většina praktických lékařů i podání vakcíny proti covidu-19, za které na rozdíl od chřipkové vakcíny lidé nic nezaplatí.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here