TeleMedPoint změří hodnoty lidem v další obci. Tentokrát v Pražmu

0
165
TeleMedPoint
Foto: TeleMedPoint

Dnes [7.12.] se v obci Pražmo na Frýdecko-Místecku obyvatelům mikroregionu otevře takzvaný TeleMedPoint. V něm si lidé sami nebo s pomocí asistentky změří fyziologické funkce a hodnoty budou sdílet i s lékaři.

Službu mohou využívat všichni občané bezplatně. Kontaktní místo TeleMedPoint sídlí na úřadu obce. A místní lidé ho mohou navštívit v pondělí od 09:00 do 13:00 a ve čtvrtek od 12:00 do 16:00 hodin. Obec Pražmo s rozšířenou působností má bezmála tisíc obyvatel.

„TeleMedPointy jsou kontaktní místa vybavená moderním telemedicínským systémem, kde si lidé mohou sami nebo za pomoci proškolené asistentky změřit své životní funkce a další zdravotní parametry,“ popisují zástupci projektu na webových stránkách.

 Za příklad dávají měření krevního tlaku, tepové frekvence, srdečního rytmu, hladiny cukru v krvi, okysličen krve, funkci plic, váhu nebo i jen tělesnou teplotu. Služba TeleMedPointů dále nabízí:

  • Naměřené hodnoty sdílet se svým lékařem.
  • Videokonzultaci se svým lékařem.
  • Sdílení dat v šifrovaném formátu v zabezpečené síti. 
  • Využití dalších služeb pro podporu a péči o zdraví.

Za projektem stojí Centrum telemedicínských služeb Fakultní nemocnice Ostrava. To vzniklo jako společná platforma Fakultní nemocnice Ostrava, Lékařské fakulty Ostravské univerzity a Ústavu vývoje a klinických aplikací za účelem koordinace činnosti v rámci realizace telemedicínských řešení. A díky podpoře Moravskoslezského kraje nabízí kontaktní místa jmenované služby zdarma. Navíc je neomezuje počtem návštěv ani počtem provedených měření.

O projektu TeleMedPoint

V odlehlých oblastech Moravskoslezského kraje, konkrétně v podhůří Beskyd, ale i na Opavsku a Krnovsku, by měli mít lidé k dispozici pět takovýchto TeleMedPointů. Prozatím fungují v obcích Bílá a Bukovec na Frýdecko-Místecku, kde je využívá více než 120 lidí.

„Nejčastěji zatím u pacientů pomohly s odhalením hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku,“ říká mluvčí Moravskoslezského kraje Nikola Birklenová.

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Martina Gebauera [ANO] těmito místy kraj zvyšuje dostupnost zdravotní péče a umožňuje lékařům dohled nad chronickými pacienty na dálku. Pilotní projekt potrvá čtyři roky a kraj na něj uvolnil přes sedm milionů korun.

Ve Francii se šíří zdravotní pouště. Jak na ně, se neví

TeleMedPointy mají základní zdravotní přístroje. Jako jsou glukoměry, tlakoměry, přístroje k vyšetření funkce plic, okysličení krve, ale i EKG pro záznam srdečních aktivit a další.

„Lidé tyto přístroje běžně ovládají sami. V TeleMedPointu ale mají k dispozici vyškolenou obsluhu. Ta jim pomůže a následně zajistí odeslání naměřených hodnot do Centra telemedicínských služeb při Fakultní nemocnici Ostrava,“ říká manažer projektu Tomáš Konderla z Ústavu vývoje klinických aplikací.

Pokud systém vyhodnotí, že naměřené hodnoty signalizují zhoršující se zdravotní stav, kontaktuje obsluha dohledového centra ošetřujícího lékaře. Ten s pacientem situaci na dálku zkonzultuje a stanoví další postup léčby. Případně zažádá o sanitku, která pacienta zaveze na potřebná odborná vyšetření do nejbližší nemocnice.

TeleMedPointy přinášejí výsledky

O tom, že provoz TeleMedPointů dává smysl, svědčí několik konkrétních příběhů. Například v obci Bílá s jeho pomocí lékaři odhalili zdravotní problémy u padesátiletého muže.

„Naměřil si šestnáctkrát varovné, a dokonce dvakrát kritické hodnoty tlaku. S hypertenzí se už léčil, ale díky TeleMedPointu mu jeho lékař upravil medikaci a doporučil častější měření,” popsal hejtman Jan Krkoška [ANO].

Lékaři zapojení do služby TeleMedPoint

[Zdroj: TeleMedPoint]

Z pacientů, kteří využívají dosavadní kontaktní místa, kde si změří své hodnoty, jsou zhruba dvě třetiny žen a třetina mužů.

„Nejčastěji dochází lidé mezi čtyřicítkou a padesátkou. Z velké části mají o službu zájem chronicky nemocní. Docházejí ale také lidé, kteří se cítí dobře a měřit se chtějí jen pro jistotu,” uvedl náměstek Gebauer.

V lednu příštího roku podle něj plánuje kraj otevřít další kontaktní místo, to v Široké Nivě na Bruntálsku. Další TeleMedPoint je v plánu zřídit na Opavsku. Náměstek upozorňuje, že všechny naměřené údaje jsou sdílené se zdravotnickými zařízeními či konkrétními lékaři, kteří doporučí další léčebný postup, to vždy s písemným souhlasem pacienta.

–DNA/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here