Každé vejce má své číslo. Pozná se z něj kvalita i čerstvost vajec

0
282
vejce
Každé vejce má své číslo. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

V následujících dnech se v lednicích domácností nashromáždí kupy vajec, čerstvých i vařených. Jejich čerstvost a nezávadnost si může každý ověřit snadnou metodou. Vejce se ale vyplatí letmo zkontrolovat už v obchodě.

Velké pečení, návštěvy a koleda o velikonočních svátcích vede domácnosti k nákupům vajec ve větším množství než obvykle. I v obchodech se ale objevují závadná vejce, proto se je s ohledem na zdravé prožití velikonočních svátků vyplatí zkontrolovat ještě dříve, než je vložíme do nákupního košíku.

Už při nákupu vajec v obchodě je namístě otevřít krabičku a letmo vejce v ní prohlédnout. Jejich barva musí být jednotná, matná a bez nápadných skvrn. Skvrny na skořápce představují riziko, že je vejce staré.

„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. […] Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ říká pro server Akademie kvality, který se zaměřuje na podporu a kvalitu tuzemských potravin, Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Při preferování domácí produkce je podle ní třeba se podívat přímo na vejce v krabičce a na nich otištěné kódové označení. Na samotné krabici se totiž obvykle uvádí kód země, ve které došlo k zabalení či vytřídění vajec, nikoliv jejich snášce. A na obalu spotřebitel zjistí i dobu jejich trvanlivosti, což je u vajec velmi podstatný údaj.

Jak rozluštit kódy na vejcích

Každé vejce v obchodě musí být podle platných předpisů jasně opatřeno jednoduchým kódem skládajícím se z číslic a dvou písmen. Pro lepší představu si uveďme například následující kód: 1CZ1234. První číslo, v našem případě číslo 1, označuje metodu chovu nosnic.

1vejce nosnic z chovu ve volném výběhu. Nosnice žijí v objektech s výběhy venku.

2vejce nosnic z chovu v halách. Jde o metodu chovu, kdy se tisíce slepic chovají ve velkých halách obvykle bez denního světla namačkané jedna vedle druhé.

3vejce nosnic z chovu v klecích. Každá slepice žije a snáší vejce v prostoru zhruba o velikosti formátu papíru A4.

0vejce nosnic z chovu v ekologickém zemědělství [BIO]. Slepice žijí v objektech s výběhy a dostávají bio krmení.

Po první číslici označující metodu chovu slepice následují dvě písmena. Ta jsou zkratkou pro zemi, odkud vejce skutečně pochází, tedy, kde došlo k jejich snášce. Pro Českou republiku platí označení CZ. Vejce snesena na Slovensku se označují zkratkou SK, pro Lotyšsko platí zkratka LV, pro Polsko – PL, Německo – DE, Nizozemsko – NL a Španělsko – ES.

Následující čtyřmístné číselné pořadí, například 1234, znamená registrační číslo konkrétního chovu.

Nejen o Velikonocích zdraví neohrozí jedno až dvě vejce denně

A vejce se stejně jako například oblečení rozdělují i podle velikostí. Značka S platí pro nejmenší vejce, XL pak pro ta největší. V obchodech se ale nejčastěji setkáme s velikostmi M a L. Takové označení ale není úplné, protože každá značka má i svoji hmotnost.

  • XL – velmi velké vejce, hmotnost nad 73 gramů.
  • L – velké vejce, hmotnost od 63 do 73 gramů.
  • M – středně velké vejce, hmotnost od 53 do 63 gramů.
  • S – malé vejce, hmotnost méně než 53 gramů.

Správné skladování a čerstvost vajec

Kvalitu vajec ovlivňuje i jejich samotné skladování doma v lednici. Vejce ať už syrová, či vařená, či jinak upravená se nesmí nechávat na přímém slunci. To je mimochodem důvod, proč nekupovat vejce u stánku, na který praží slunce. Ideální teplota pro skladování vajec je v rozmezí 5–8 °C.

„Kvůli kolísající teplotě nenechávejte vejce v boxu dvířek lednice. Ukládejte je špičkou dolů, kde se nachází póry, kterými přijímají kyslík. Vejce rozhodně neomývejte, abyste neodstranili jejich ochranný obal,“ říká ke správné skladovací praxi Gabriela Dlouhá.

Sílu svalům dává vitamín D. Pomáhá zejména starším lidem

Dobře uskladněná vejce podle ní vydrží v lednici i několik týdnů, aniž by u nich došlo k narušení kvality. V této souvislosti uveďme, že minimální trvanlivost vajec je 28 dnů od data snášky. Přičemž na obalech musí jejich producent minimální trvanlivost vždy uvést.

Čerstvé vejce neplave, ale ve vodě se potopí

Ještě před použitím či uvařením vajíčka si doma může jeho kvalitu ověřit každý sám jednoduchou, ale spolehlivou metodou. Vejce stačí vložit do nádoby s vodou. Pokud vejce klesne na dno, je čerstvé. V opačném případě, tedy vyplave-li na povrch, pak čerstvé není a s ohledem na zdraví je lepší ho vyhodit.

Druhou metodou, jak zkontrolovat čerstvost vajec, je sledování kompaktnosti bílku a žloutku. Když po rozklepnutí bílek zůstane blízko žloutku, pak je vejce čerstvé. Pokud se rozteče do stran, zřejmě je staré.

Uvařená vejce běžně doma, kterých bude v následujících dnech více než dost, vydrží v lednici zhruba jeden týden. V obchodě zakoupená barevná takzvaně šelakovaná vejce ale vydrží v lednici zhruba měsíc.

„Z důvodu prodloužení trvanlivosti, která je delší než měsíc, se na ně nanáší speciální pryskyřice, která zaplní póry skořápky a zamezí přístupu vzduchu. Vařená loupaná vejce se také uchovávají v ochranném nálevu nebo balí do ochranné atmosféry,“ uzavírá Gabriela Dlouhá s tím, že takto konzervovaná vejce se používají hlavně ve stravovacích zařízeních.

Táňa Pikartová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here