Na Svatou Helenu se předkládá zdravotní pojištění před odletem

0
647
Svatou_Helenu
Úvodní foto a foto v textu: Saint Helena Island Info

Svatou Helenu, ostrov v jižním Atlantiku, navštíví asi dva tisíce turistů ročně. Jde o jeden z nejodlehlejších ostrovů světa, kam letadlo létá teprve od roku 2017. A před nástupem do letadla se turisté prokazují dokladem o zdravotním připojištění.

Dnes už letadlo na Svatou Helenu létá každý týden z Johannesburku, od prosince do března, ve vrcholné sezóně se týdně přidává další jeden let. A doklad o uzavřeném zdravotním připojištění předkládají cestovatelé ještě dříve, než se usadí v letadle. To s krytím nákladů minimálně do výše 175 tisíc liber [cca 5,16 mil. Kč.].

Do roku 2017 trvala cesta lodí na ostrov, který je britským zámořským územím, pět dnů. Dnes rychlejší spojení obstarává letecká doprava. Nedávno na ostrov dorazil internet a vláda doufá ve větší rozvoj cestovního ruchu. V roce 2023 Svatou Helenu navštívilo 2 100 turistů, ale docela netradičních turistů, uvádí agentura AP.

„Jsou to lidé, kteří rádi cestují ne proto, aby se dostali někam, kde svítí slunce a kde se dobře jí,“ cituje AP Emmu Phillipsovou, jejíž manžel Nigel je na Svaté Heleně guvernérem.

Zdejší počasí je totiž nevyzpytatelné. A v obchodech se ne výjimečně stává, že dojde i zboží. Není se moc čemu divit, když je ostrov tak daleko od civilizace.

„Na to vše se musíte připravit,“ říká Phillipsová, která vychvaluje vstřícné místní obyvatele, bohatou historii ostrova, a především jeho přírodní krásy.

Napoleon Bonaparte strávil na Svaté Heleně šest let

Odlehlý ostrov vzdálený asi 1 850 kilometrů od jižního pobřeží Afriky a 3 300 kilometrů od Brazílie objevil v roce 1 502 španělský mořeplavec ve službách Portugalska Juan de Nova. Zabírá rozlohu 122 kilometrů čtverečních a na ostrově žije 4 255 obyvatel, ti sami sebe nazývají Svatí.

Svatou Helenu proslavil především císař Napoleon Bonaparte, kterého na ostrov deportovali v roce 1815 po prohrané válce Angličané. A tak není divu, že největší atrakcí ostrova je právě místo pobytu Napoleona Bonaparteho, kde exkomunikovaný císař strávil šest let, od roku 1815 do své smrti roku 1821.

Turisté mohou navštívit jeho dům i místo, kde ho pohřbili, než jeho tělo v roce 1840 převezli do Francie. Rakev s ostatky tehdy převezla regata Belle Poule. Pro tuto příležitost ji natřeli celou černě.

Hlavní město ostrova, Jamestown, je pestrá směs starého a nového umění. Najdete v něm britské koloniální domy a obchůdky. Nechybějí ani půjčovny DVD, pozůstatek z dob, kdy na ostrově ještě nefungoval internet.

Turistickou atrakcí ve městě je po zdolání 699 schodů Jakobova žebříku výhled z výšky 183 metrů na celé město [foto vpravo]. Schodiště původně spojovalo město s pevností, jejíž zásobování zajišťovali oslíci s náklady potřebného zboží.

Asi tři kilometry jižně od města stojí Plantation House, velký georgiánský dům postavený v roce 1792 Britskou východoindickou společností, ze kterého vládla ostrovu do roku 1834. Nyní v něm sídlí guvernér. Stavbu zdobí portréty královských představitelů, její interiéry jsou vybavené původním nábytkem, starým čínským porcelánem a lustrem z posledního bydliště Napoleona Bonaparte.

Želví gentleman Jonatán. I to je Svatá Helena

Na zahradě Plantation House dnes žije i nejznámější obyvatel ostrova Svatá Helena. Je jím vážená želva jménem Jonatán, jejíž věk se odhaduje na 192 let. Jonatán je podle Guinnessovy knihy rekordů nejstarším živočichem na světě. Přivítal již několik královských veličenstev, včetně královny Alžběty II., která ostrov navštívila v roce 1947, a prince Eduarda letos v lednu.

„Jonatán je záhadná želva,“ říká Teeny Lucyová, která se o ni stará více než deset let.

„Návštěvníci Svaté Heleny o ostrově vědí dvě věci, a těmi jsou želva Jonatán a Napoleon,“ doplňuje.

Sama si však není jista, která z těchto celebrit je slavnější. Jonatán je už slepý a ztratil i čich. Stále ale přitahuje turisty. Nyní například Gilly Hillovou, která za ním přijela z Velké Británie jen proto, aby se s ním vyfotila.

„Je to nejúžasnější stvoření,“ řekla o Jonatánovi.

Svatá Helena nabízí plavání s rejnoky a žraloky

Při návštěvě ostrova je třeba si zaplavat i s rejnoky a se žraloky obrovskými, kteří do místních vod připlouvají od prosince do března. Od června do prosince jsou tu k vidění keporkaci. V lednu se na ostrově do sítí chytají Svatohelenští kulíci, kteří žijí jen na tomto ostrově.

Zhruba jedna třetina endemických živočichů a rostlin na britském teritoriu se nachází právě na tomto ostrově. Více než 500 druhů se nevyskytuje nikde jinde na světě včetně 45 rostlin a kapradin. Může za to mikroklima, které zahrnuje studené tropické lesy a zvlněnou travnatou krajinu a vulkanické útesy ošlehané větrem.

Ani zdravotní průkaz EHIC není v unijních zemích všespásný

Na ostrově jsou dva tucty turistických tras. Zdatní turisté mohou vystoupit na nejvyšší bod ostrova Dianin štít. Cestou dlouhou 3 700 metrů vystoupají do nadmořské výšky 820 metrů, kde se ocitnou v posledním britském mlžném lese.

Méně zdatní turisté se mohou vydat po Blue Point Trail, odkud je nádherný výhled na Sandy Bay, Sperry Islands a Castle Rock.

Za návštěvu stojí i Wranghams, malá kávovníková farma

K dalším turistickým cílům ostrova Svatá Helena patří místo ve výšce 518 metrů v jeho nejbujnější a nejodlehlejší části. Tam stojí historická nemovitost s výhledem na mlžné lesy, který si turisté vychutnají při šálku lahodné kávy. Wranghams je totiž malá kávovníková farma vedená Neilem a Debbie Fantomovými.

„Je nejlepší na světě? Nevím. Užíváme si její pěstování a popíjení, to stoprocentně,“ tvrdí farmář Neil.

„Je tu pro ni ideální klima a pěstujeme ji s láskou,“ chválí si jeho žena Debbie.

Milovníci kávy zdejší druh velmi oceňují. Patří k nejvzácnějšímu a nejdražšímu druhu. Jednak kvůli svému originálnímu původu a jednak kvůli nákladům na její vývoz. Na internetových portálech se prodává za 150 dolarů [cca 3 500 Kč] za půl libry [227 gramů]. Extrémní izolace ostrova přispěla i k tomu, že původní rostliny dovezené z Jemenu v 18. století se nezkřížily s jinými druhy kávovníků.

A co si vzít na Svatou Helenu s sebou?

Na ostrově neexistují bankomaty a platební karty všude nepřijímají. Místní banky mají krátkou pracovní dobu. Turisté se proto vybavují britskými librami. Vstupní poplatek na ostrov činí 20 liber [cca 590 Kč]. Další možností je aplikace Tourist Card Banky Svaté Heleny, kterou turista využije po celém ostrově. Nutno ale i dodat, že služby wifi a mobilní data jsou omezené a velmi drahé.

Ubytování na ostrově se nabízí v soukromí i v malých hotelech. K nejluxusnějším patří hotel Mantis Svatá Helena se 30 pokoji. A pozor, na ostrově se jezdí vlevo. Turisté si často pronajímají automobily nebo využívají taxi službu. Tak šťastnou cestu na ostrov, kde prý neexistuje kriminalita a kde se prý každý zná z každým.

Michal Achremenko

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here