Algifen Neo na tlumení bolesti přijde do Česka na konci května

0
515
algifen
Náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček oznamuje několikatýdenní výpadek Algifenu Neo, léku na bolest. Dostupný má být na konci května. / Foto: Redakce Zdravé Zprávy

Několikatýdenní výpadek léku na předpis Algifen Neo oznámila společnost Teva. Výrobce ho do Česka zřejmě dodá na konci května. Lék by lékaři pacientům proto neměli předepisovat. Náhradních alternativ přípravku je více, tvrdí specialisté.

Do Česka se závoz léku plánovaný na březen dostane zřejmě až na konci května. Za dočasným výpadkem Algifenu Neo může podle Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] výpadek účinné látky pro výrobu tohoto léku. Měsíčně si přípravek v českých lékárnách vyzvedne zhruba 60 tisíc pacientů.

„To je poměrně vysoké množství,“ uvedl na tiskové konferenci MZ ČR náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

V souvislosti s výpadky léků zmínil, že větší přehled o dostupných lécích v lékárnách budou mít instituce od letošního června. Což podle něj zmírní dopady případných výpadků na samotné pacienty.

„Od 1. 6. bude k dispozici informace, kde ty zbytkové zásoby jsou. Na tom pracuje jak Státní ústav pro kontrolu léčiv, tak i ministerstvo zdravotnictví,” vysvětlil Jakub Dvořáček.

Algifen se dá docela dobře nahradit, tvrdí lékař

Podle pověřeného ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv [SÚKL] Jakuba Velíka se dají mimořádné dodávky léku Algifen do Česka z jiných unijních zemí řešit jen těžko. Algifen Neo je totiž registrovaný jen v několika málo zemích Evropské unie [EU].

„A podle našich informací je dodáván pouze na český a slovenský farmaceutický trh,“ upřesnil Velík.

Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na ředitele SÚKL

Podstatné proto nyní je, aby lékaři tento lék svým pacientům nepředepisovali. Pacient ho totiž v lékárně zřejmě nedostane a lékárník mu oproti tomu nemůže vydat jeho jinou alternativu. Pacient by se tak musel podle Velíka vrátit zpátky ke svému ošetřujícímu lékaři pro nový recept na lék s podobnou účinnou látkou.

Lék Algifen Neo se vydává pouze na lékařský předpis. Lékaři jej pacientům předepisují při gastrointestinálních kolikách, jako jsou bolesti žlučníku a žaludku. Velmi často jej užívají ženy s bolestivou menstruací.

„Naštěstí ho lze poměrně lehce nahradit,“ zhodnotil situaci kolem výpadku Algifenu vedoucí Pracovní skupiny pro lékovou politiku a kategorizaci léčiv ČLS JEP doc. Martin Votava.

AIFP: Většina výpadků léků vzniká v procesu výroby a distribuce

Lékaři podle něj mohou předepsat i jiné léky s účinnou látkou metamizol, případně v kombinaci s jinými léky.

„U některých pacientů můžeme použít i jiná analgetika,” dodal s tím, že náhradní lék posuzuje u každého pacienta jeho ošetřující lékař individuálně s ohledem na jeho zdraví.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here