Ministr Válek navrhuje kratom jako doplněk stravy

1
4184
kratom_doplnek_stravy
Ministr zdravotnictví a místopředseda vlády Vlastimil Válek / Foto: MZ

Kratom by se mohl na českém trhu prodávat jako doplněk stravy. A tak by se alespoň nějakým způsobem tato stimulační látka regulovala. Novelu o návykových látkách, která by kratom omezila, zákonodárci chystají od loňského července.

Zařazení kratomu mezi doplňky stravy navrhl Ministerstvu zemědělství ČR [MZe] resort zdravotnictví. Na včerejších [18.4.] interpelacích ve Sněmovně to uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] v reakci na písemnou interpelaci ze strany poslance Marka Nováka [ANO]. Ten poukazoval především na to, že o kratomu a jeho omezení prodeje dětem a mladistvým se v Česku bezvýsledně mluví už dva roky.

„Je jasně prokázáno, že užívání kratomu poškozuje vývoj dětí,” uvedl v písemné interpelaci poslanec Novák.

Ministr Válek v této souvislosti zmínil loňské rozhodnutí vlády, která odmítla v červenci zařazení kratomu na seznam zakázaných návykových látek, jako je to nyní třeba u HHC. Podle něj ministerstvo zdravotnictví nyní ale právě navrhlo, aby MZe zařadilo kratom mezi doplňky stravy. Což by přineslo podobné omezení jeho prodeje jako u alkoholu.

„Jde o řešení regulace trhu s kratomem bez zbytečné penalizace jeho držitelů,” vysvětlil důvody takového způsobu regulace ministr zdravotnictví.

Kratom jako doplněk stravy

Další z možností, jak prodeje a držení kratomu upravit, je podle Válka rychlé přijetí novely zákona o návykových látkách. Na té poslanci více politických stran a hnutí ale pracují od loňského července. Novela do praxe zavádí seznam méně rizikových psychomodulačních látek, které nebudou plošně zakázané, ale regulované. Především půjde o zajištění jejich dostupnosti jen osobám starším 18 let. Novela přináší i omezení prodejů na internetu i v kamenných obchodech. A zakazuje jejich prodeje v automatech.

Seznam psychostimulačních látek, na který by se měly zařadit mimo kratomu třeba i HHC a další kanabinoidy, bude podle poslanecké novely variabilní. Vláda by na něj umisťovala i na český trh nově uváděné látky ovlivňující psychiku jejich uživatelů tak, aby omezila jejich dostupnost dětem a dospívajícím.

Děti se otravují paralenem i ibalginem. A často je zapíjí alkoholem

Třetí možností, jak omezit dostupnost kratomu a výrobků z něj, je pak podle ministra Válka zařadit jej na seznam návykových látek. Jako je to nyní kvůli ochraně dětí a mládež u HHC a jemu podobných syntetických kanabinoidů.

„Pokud se nic nepodaří, tak nezbude než zase žádat vládu o zařazení na seznam návykových látek,” podotkl ministr.

Novela o návykových látkách si dává načas

Novela o návykových látkách je ve Sněmovně před závěrečným třetím čtení. Nicméně její platnost podmiňuje notifikace ze strany Evropské komise. Což může začátek její platnosti prodloužit, protože novela je podle odborníků v rozporu s unijním právem. Konkrétně s tím, že psychomodulační látky nemohou být v ČR povoleny a současně zakázány k vývozu ze země. Podle odborníků jde o porušování zásady volného pohybu zboží v EU. A současná verze zákona zakazuje vývoz těchto nově pojmenovávaných psychomodulačních látek.

Uvolnění HHC hrozí průtahy, novela je v rozporu s právem EU

Ministr Válek při interpelaci poznamenal, že Evropská komise by musela ostatně schválit i zařazení kratomu na seznam zakázaných návykových látek. Stejně jako tomu bylo letos v březnu při zákazu HHC, HHC-O a THCP kvůli tomu, aby se zamezilo jejich užívání nezletilým, například v podobně gumových medvídků.

„Bohužel WHO a odborné evropské společnosti nevyslovily doporučení, aby byl kratom takto hodnocen,” podotkl ministr.

Připomněl dále, že se tato látka v mnoha zemích legálně používá. To i k takzvaným paramedicínským účelům. V této souvislosti připomeňme, že před několika týdny ministerstvo zdravotnictví navrhlo rozšířit seznam zakázaných návykových látek o dalších sedm látek odvozených od kanabinoidů HHC a THCP.

–ČTK/VRN–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here