Spolu proti melanomu letos odstartuje 13. května v Opavě

0
451
spolu_proti_melanomu
Foto: ČPZP

I letos si mohou lidé nechat zkontrolovat podezřelé útvary na kůži bez objednání a zdarma ve stanu České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP]. Akce Spolu proti melanomu začne 13. května v Opavě. Odtud se vydá do 14 měst republiky.

Lékaři ve stanech vyšetří všechny zájemce bez ohledu na to, u které zdravotní pojišťovny jsou registrovaní. Letos půjde již o sedmý ročník roadshow Spolu proti melanomu. Akce skončí 6. června před OC Nová Karolina v Ostravě.

„Ve stanu budou opět bezplatně vyšetřeni pojištěnci všech zdravotních pojišťoven. Smyslem akce, kterou pořádáme ve spolupráci s dermatology již posedmé, je upozornit veřejnost na nebezpečí zvyšujícího se výskytu melanomu a na nutnost prevence,“ říká k akci tisková mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

A nachystaný má pojišťovna i doprovodný program zaměřený na zdravotní prevenci. I ten zájemcům poskytne zdarma.

Lidé si i letos budou moci například změřit množství tukové a svalové tkáně v těle, nebo provést samovyšetření prsou a varlat na silikonovém modelu,“ jmenuje jen některé z připravených aktivit mluvčí pojišťovny.

Spolu proti melanomu se uskuteční v 15 městech

Po Opavě roadshow zamíří do Zlína, Prostějova, Olomouce, Liberce, Kladna, Plzně, Znojma, Jihlavy, Českých Budějovic, Písku, Třince, Havířova, Frýdku-Místku a na konec do Ostravy. Ve všech městech se stany a doprovodné programy veřejnosti otevřou od 10 do 17 hodin.

Města, místa a termíny akce Spolu proti melanomu 2024
Město Den Datum Místo
Opava PO 13. 5. 2024 Horní náměstí
Zlín ÚT 14. 5. 2024 náměstí Míru
Prostějov ST 15. 5. 2024 Náměstí T. G. Masaryka
Olomouc ČT 16. 5. 2024 Dolní náměstí
Liberec Út 21. 5. 2024 Náměstí Dr. E. Beneše
Kladno ST 22. 5. 2024 ul. Na Stráni
Plzeň ČT 23. 5. 2024 náměstí Republiky
Znojmo PO 27. 5. 2024 Horní náměstí
Jihlava ÚT 28. 5. 2024 Masarykovo náměstí
České Budějovice ST 29. 5. 2024 Náměstí Přemysla Otakara II
Písek ČT 30. 5. 2024 Bakaláře
Třinec PO 3. 6. 2024 náměstí Svobody
Havířov ÚT 4. 6. 2024 náměstí Republiky
Frýdek-Místek ST 5. 6. 2024 náměstí Svobody
Ostrava ČT 6. 6. 2024 před OC Nová Karolina – ul. Jantarová

[Zdroj: ČPZP]

Akce probíhá pod odbornou garancí ordinace zdravakuze.com. V každém městě nabídne pojišťovna pacientům tři oddělené ordinace. V nich lékaři pomocí ručního dermatoskopu vyšetří kožní útvary příchozích. A vyhodnotí, zda si žádají další odborné vyšetření ve zdravotnickém zařízení. Kam je zdravotníci případně následně odešlou.

Preventivně vzdělávací program Spolu proti melanomu se poprvé uskutečnil v roce 2016. Loni na akci přišlo bezmála 6 300 zájemců o vyšetření. U 481 z nich zachytili lékaři podezřelý nález.

Kožní útvary a jejich pravidelná kontrola

Zhoubný nádor na kůži může na začátku vypadat nenápadně jako docela běžné znaménko. Na rozdíl od něj se ale zvětšuje a vytváří nepravidelná a často skvrnitě pigmentovaná ložiska. Právě takové útvary o velikosti větší než 5 mm vyžadují kontrolu od dermatologa.

Odborníci doporučují pravidelnou kontrolu zvláště u mateřských znamének a měnících se kožních útvarů. Při jejich kontrole poslouží varovný systém „ABCDE“. V jeho případě platí, že čím více písmenek je pozitivních u pigmentového znaménka, tím větší je riziko, že jde o zhoubný útvar.

  • A [asymmetry] – asymetrie / Asymetrická skvrna je taková, která nemá symetrickou formu, například oválu či kruhu.
  • B [border] – ohraničení / Hranice skvrny má být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka jsou důvod k návštěvě dermatologa.
  • C [colour] – barva / Znaménko nemá být tmavě hnědé až černé nebo mít nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.
  • D [diameter] – průměr / Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než pět milimetrů, má být pod pravidelnou kontrolou odborníka.
  • E [elevation] – vyvýšení / Rostoucí pigmentové znaménko do výšky, může být příznak postupujícího nádoru. Pokud je mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to značit nebezpečí.

Pihy a kožní útvary důkladně vyšetří dermatoskop

K rozvoji rakoviny kůže vede i nadměrné slunění, které se během života sčítá. To znamená, že pobyt na slunci bez ochrany v mládí se projeví třeba karcinomem na kůži až v 50 letech věku. Určitou roli v jeho výskytu sehrává i fototyp kůže. Většina české populace patří podle dermatologů mezi druhý a třetí fototyp. Zpočátku je tedy nutná vyšší ochrana, klidně s faktorem 50. Teprve po zhnědnutí kůže se začíná snižovat na 30 nebo 15. Opalovací přípravky s ještě nižším faktorem pokožku příliš nebo vůbec nechrání.

Bezpečné opalování zajistí krém s vysokou ochranou

Namazat se opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem je třeba alespoň půl hodiny před sluněním. Vycházet na slunce lékaři kvůli silnému záření nedoporučují přes poledne, zhruba od jedenácté do čtrnácté hodiny odpolední. V poledne slunce dopadá kolmo a dosahuje osmdesáti procent celodenní intenzity záření. I s vysokým ochranným faktorem je proto lepší se slunci v pravé poledne nevystavovat.

I nakopnutý palec může ukázat na zhoubný nádor

Kromě toho, že nadměrné slunění často vede ke vzniku nádorů na kůži, tak i přispívá ke stárnutí pleti. Opalování poškozuje vazivo pokožky a buněčné membrány, čímž způsobuje hluboké vrásky a neucelenou pigmentaci kůže. I běžné denní krémy proto mají obsahovat ochranné UV faktory.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here