Intenzivně hledaná vakcína proti covid-19 musí být nejen účinná, ale musí splňovat i několik důležitých podmínek. Třeba by měla fungovat dlouhodobě. To proto, aby se jí lidé nemuseli očkovat každý rok, jako je tomu například u chřipky. Je přitom naivní si myslet, že vakcínu proti covid-19 dostane ČR mezi prvními.

Alespoň to minulý týden v úterý na konferenci „Co víme a nevíme o covid-19 aneb Nemoc není politika“ uvedl vědecký sekretář České vakcinologické společnosti ČLS JEP a vedoucí Katedry epidemiologie FVZ UO Hradec Králové Roman Chlíbek.

Přední odborníci řešili, co se [ne]ví o infekci covid-19

Podle něj vývoj vakcíny proti novému koronaviru nebude hned. Což doložil i skutečností, že koronaviry jsou přítomny ve společnosti již velice dlouhou dobu, ale dosud na ně nebyla vyvinuta žádná humánní vakcína. A to i přesto, že společnost v některých částech světa zasáhla vlna epidemie SARS-CoV-1 a MERS. Lidstvo ale na objevení vakcíny proti covid-19 intenzivně pracuje.

Vakcínu proti covid-19 vyvíjí více než 120 zemí

V tuto chvíli je ve vývoji více než 120 kandidátních vakcín a více než 100 světových týmů se vývojem této vakcíny zabývá. Podle Romana Chlíbka jsou ve vývoji nové vakcíny nejdále Čína, Velká Británie, Jižní Korea, USA, Kanada, Izrael a Německo. A nové země k nim stále přibývají. Podle něj je třeba mít i na zřeteli, že covid-19 je ve vývoji vakcíny, léčiv i diagnostiky zcela novým fenoménem.

„Vývoj vakcíny proti covid-19 se zřejmě neobejde bez mezinárodní spolupráce výzkumných týmů. To proto, že ta může vývoj vakcíny významně urychlit. Dobré je, že je zde globální potřeba této vakcíny, což napomáhá mezinárodním koaličním mezinárodním týmům,“ vysvětluje Roman Chlíbek.

Evropská komise podpoří 8 výzkumných covid projektů

Při vývoji vakcíny je podle něj nutné sledovat, v jaké fázi vývoje se nachází. Prioritou je přitom fáze II a III klinických studií. Ty jsou mnohem více nadějné než fáze preklinické a fáze I. Většina výzkumných týmů se nachází ve fázi vývoje I. Jde o společnosti, které s výzkumem začaly v březnu 2020 a i tyto týmy s největší nadějí na úspěch ve vývoji říkají, že se svou prací neskončí dříve než v roce 2021. V současné době tedy není žádná vakcína ve vývojové fázi III. Což je fáze již klinického hodnocení.

Ani fáze klinického hodnocení případné nové vakcíny proti koronaviru však nebude jednoduchá. Nejprve se musí nový přípravek otestovat na desítkách tisíců dobrovolníků, aby se získala dostatečná data k registraci nového přípravku. V tu chvíli podle Romana Chlíbka vyvstane etické dilema jako vždy, když se vyvine nová vakcína proti nemoci.

„Vakcína se musí testovat tam, kde je nemoc. Polovině musí být podána účinná látka a polovině placebo. A je proto nutné rozhodnout, kdo dostane neúčinnou a kdo účinnou látku,“ vysvětluje Roman Chlíbek.

Vakcína proti nemoci covid-19 nejdříve v roce 2021

Rychlý vývoj vakcíny proti SARS-CoV-2 se stal globální potřebou a v tuto chvíli nikdo ani neví, jestli se dříve objeví vakcína nebo dříve přijde druhá vlna pandemie covid-19. Dle odhadů Romana Chlíbka se tu ale vakcína proti covid-19 nemůže objevit dříve než koncem letošního roku, ale spíše v průběhu příštího roku. A otázkou také je, kdy bude zaregistrována a kdy se dostane do České republiky.

„Asi nemůžeme být naivní, abychom si mysleli, že první vyrobená vakcína poputuje do České republiky,“ uvedl s tím, že určitě nejde o dobu několika měsíců.

Další otázka ve vývoji vakcíny podle něj také zní, jaká na ní bude postvakcinační odpověď. A dále i to, zda bude vakcína pro všechny bezpečná a nezhorší průběh samotného onemocnění covid-19. Rizikem totiž je, aby průběh infekce u očkovaných lidí nebyl ještě horší než u lidí, kteří očkovaní nebyli.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here