Boris Johnson pobouřil britské domovy pro seniory

0
245
Boris_Johnson
Foto: Prime Minister's Office, 10 Downing Street

Britský premiér Boris Johnson se ocitl pod palbou kritiky za svůj pondělní výrok na adresu pečovatelského sektoru. Podle něj domovy pro seniory nedodržovaly vládní doporučení proti šíření infekce covid-19. V britských domovech seniorů přitom na covid-19 zemřelo 20 tisíc lidí. Podle neoficiálních údajů až 30 tisíc lidí.

„Zjistili jsme, že příliš mnoho pečovatelských domovů v podstatě nedodržovalo procedury takovým způsobem, jak mohly, ale neustále se učíme,” řekl v pondělí britský premiér Boris Johnson, jenž se sám v minulých týdnech covidem-19 nakazil.

Podle Mark Adamse, který vede organizaci Community Integrated Care poskytující podporu seniorům či mentálně postiženým obyvatelům, je Johnsonův výrok nepovedený a zbabělý.

„Jestli je tohle skutečně jeho názor, tak si myslím, že skoro vstupujeme do kafkovské alternativní reality. V ní vláda nastaví pravidla, my je dodržujeme, ale jí se nelíbí výsledky a vinu svalí na lidi, kteří dělají, co můžou,” řekl v rozhlasovém vysílání BBC.

Podobně se vyjádřila skupina National Care Forum, která zastupuje 120 charitativních organizací ze sektoru sociální péče. Podle jejího šéfa Vica Raynera se domovy “do písmene” držely znění oficiálních doporučení, zatímco se vláda soustředila hlavně na situaci v nemocnicích. Johnsonovo pondělní vyjádření je “upřímně řečeno obrovskou urážkou” vůči pečovatelům v sociálních zařízeních.

Johnson se omlouvat nebude

Johnsonova slova přišla v době, kdy vláda čelí sílící kritice za to, že pokyny ohledně minimalizace rizika v domovech důchodců od ní přicházely a přicházejí příliš pomalu. Labouristická opozice po premiérovi žádá omluvu. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock ale vzkázal, že Johnson vyjádření nevezme zpět. V britském parlamentu nicméně uvedl, že pečovatelské domy odvedly při epidemii “skvělou práci”. Slovy o nedodržování pravidel podle něj premiér Johnson odkazoval na to, že “správné procedury” zpočátku “nebyly známé”.

V britských domovech pro seniory a podobných zařízeních podle vládních statistik zemřelo na 20 000 lidí s covidem-19. Bilance epidemie v pečovatelském sektoru ale může být ještě výrazně vyšší. V domovech seniorů podle neoficiálních statistik zemřelo za dobu trvání krize covid-19 téměř o 30 000 lidí více než za stejné období v loňském roce. Další tisíce obětí pak Británie zaznamenala u seniorů, kteří zemřeli doma.

Agentura Reuters na jaře v rozsáhlé reportáži popsala, že klienti a pracovníci v domovech důchodců zůstali vystaveni covidu-19 bez pomoci i v důsledku vládní snahy zabránit přetížení nemocnic. Média zmapovala mnoho případů, kdy nemocnice posílaly pacienty zpět do domovů, aniž by bylo jasné, zda je to bezpečné. Kontroverze vyvolal také obsah vládních doporučení, která až do poloviny března označovala šíření nákazy v zařízeních sociální péče za “velmi nepravděpodobné”.

Podle komentáře BBC je zároveň v zákulisí vlády citelná frustrace z toho, že pečovatelský sektor nečelí takřka žádné kritice.

„Odvětví si navíc oprávněně stěžuje, že především ze začátku se doporučení neustále měnila. Velká celostátní operace kolem osobních ochranných pomůcek se soustředila na [státní zdravotnický systém] NHS. […] Testování se zavádělo pomalu a teprve nyní bylo ohlášeno pravidelné testování klientů a pracovníků,” shrnuje zpravodaj BBC Nick Triggle.

Británie se zaměřuje na lokální ohniska

V Británii, kde žije asi 66 milionů obyvatel, se podle americké Univerzity Johnse Hopkinse dosud koronavirem nakazilo asi 285 800 lidí. Z nich více 44 200 komplikacím souvisejících s infekcí covid-19 podlehlo.

Podle premiéra Borise Johnsona musí dojít k přechodu od celostátních k lokálním omezením, která budou přesně cílit na jednotlivá ohniska nemoci covid-19. Za poslední možnost místní ochrany před koronavirem pak Johnson označil uzávěru.

Boris Johnson přesto v posledních dnech prohlásil, že Velká Británie, která je koronavirem jednou z nejpostiženějších zemí, učinila značný pokrok. Komise SAGE, která připravuje doporučení pro britskou vládu, odhaduje, že definiční reprodukční číslo, jež uvádí, kolik lidí v průměru nakazí jeden infikovaný se pohybuje mezi 0,7 až 0,9. Tato hodnota značí, že epidemie ustupuje.

Lokální tažení proti koronaviru se podle Johnsona bude řídit pěti principy, a to sledováním, odpovědným přístupem, testováním, cílenými omezeními a v poslední řadě uzávěrou. Za příklad cíleného opatření premiér označil uzavření jen té školy, na které se nákaza potvrdí. Johnson ve svém posledním projevu také vyzval obyvatele, aby se vyvarovali shromažďování více než šesti osob, případně dvou domácností. Tam, kde není možné dodržovat odstup, doporučil nosit roušky.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here