Britská farmaceutická společnost AstraZeneca oznámila pozastavení finálního testování vakcíny proti covidu-19. Jeden z účastníků klinického testování začal mít nevysvětlitelné zdravotní potíže. Situaci posuzuje a zkoumá nezávislá komise.

Zdravotní potíže jednoho z účastníků třetí fáze testování vakcíny proti covidu-19 společnost AstraZeneca blíže nespecifikovala. Ví se pouze to, že jde o osobu ze Spojeného království. Mluvčí společnosti AstraZeneca Michele Meixellová uvedla, že rozhodnutí o pozastavení testování vakcíny učinila firma dobrovolně. Dodala, že nyní záležitost posoudí a vyhodnotí nezávislá komise. Klinická studie vakcíny proti covidu-19 se provádí na vícero místech. Kromě Británie také v USA, Brazílii a JAR, kde se podle televize BBC testování účastní dohromady na 30 000 lidí.

„V rámci klinických studií jsou obdobné situace normální a běžně se s nimi setkáváme, nyní se vše musí nezávisle prověřit. Potvrzuje to, že testování běží podle mezinárodně závazných pravidel Správné klinické praxe [klade důraz na bezpečnost pacientů a účinnost testovaných látek],” okomentoval situaci na Twitteru výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu [AIFP] Jakub Dvořáček.

K pozastavení testování se vyjádřila i WHO

Hlavní vědecká pracovnice Světové zdravotnické organizace [WHO] Soumya Swaminathanová reagovala, že bezpečnost vakcíny je stále na prvním místě a není možné dělat ústupky jen kvůli touze vyvinout vakcínu na covid-19 co nejdříve.

„Postup musí stále dodržovat pravidla hry. U léků a vakcín, které jsou podávány lidem, musíte otestovat bezpečnost,” uvedla.

WHO už dříve označila vakcínu vyvíjenou AstraZenecou a Oxfordskou univerzitou za jednu z nejnadějnějších a nejpokročilejších co do výzkumu očkování proti covid-19.

„Na první pohled to může vypadat děsivě. Testování vakcíny, a nejen tak ledajaké, ale takové, jíž se dostává masivní světové pozornosti, je pozastaveno kvůli podezření na vážnou nežádoucí reakci. To není nic, co by se už nestalo. Pro oxfordský tým to je rutina. Pokaždé, když je dobrovolník přijat v nemocnici a důvod jeho nemoci není okamžitě zjevný, vyvolá to pozastavení studie,“ uvedl reportér BBC věnující se zdravotnictví Fergus Walsh.

Konečné rozhodnutí o obnovení klinických testů bude na britské lékové agentuře MHRA, podle BBC by mohlo padnout již za několik dní.

Podle webu Stat News se očekává, že se účastník studie, u kterého je podezření na vážnější nežádoucí reakci, zotaví. Zmiňovaný zpravodajský portál dále uvádí, že pozastavení klinických testů společnosti AstraZeneca ovlivnilo i další testy společnosti, stejně jako klinické studie prováděné jinými farmaceutickými firmami. AstraZeneca ve svém prohlášení uvedla, že u velkých studií se mohou projevit nemoci čistě náhodou, ale je nutné okolnosti nezávisle přezkoumat.

EK přijala první dohodu na zajištění vakcíny proti covidu

AstraZeneca: 8% propad na akciových trzích

Akcie společnosti AstraZeneca po zveřejnění zprávy o pozastavení závěrečné fáze klinického testování kvůli nevysvětlitelné reakci testovaného klesly o více než osm procent. Oproti tomu akcie konkurenčních společností, které vyvíjejí vakcínu proti novému koronaviru, zaznamenaly náhlý růst. Například americká společnost Moderna si připsala čtyři procenta, Pfizer méně než procento.

Moderna jedná o prodeji vakcíny mRNA-1273 do Evropy

Závazek dodržování bezpečnostních standardů

Včera 8. září se devět amerických a evropských farmaceutických společností vyvíjející novou vakcínu proti covidu-19 zavázalo, že budou dodržovat vědecké bezpečnostní standardy u svých experimentálních vakcín. Prohlášení bylo vydáno především kvůli rostoucím obavám z toho, že bezpečnostní standardy nebudou při studiích vakcín plně dodržovány. To v důsledku politického tlaku na rychlé dodání vakcíny proti covidu-19.

EK již zaplatila firmě AstraZeneca 336 mil. eur

Evropská komise podepsala dohodu o zajištění 300 milionů dávek očkovací látky proti covidu-19 a to jménem všech států EU. Součástí smlouvy je i opce, tedy právo přednostního nákupu, na dalších 100 milionů dávek případné očkovací látky. Za zajištění případných vakcín do zemí EU zaplatila komise firmě AstraZeneca zatím 336 milionů eur, tedy cca 8,8 miliardy korun.

Jde tak o první kontrakt, který EU s firmou vyvíjející vakcínu proti covidu-19 podepsala.  Velká část celkových nákladů je však podle zpráv agentury Reuters financována prostřednictvím nástroje nouzové podpory ESI. Podle tiskového mluvčí EK není možné v této fázi uvést konkrétní cenu za jednu dávku vakcíny, aniž by uvedl proč.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here