Epidemie koronaviru v Česku zpomaluje. Reprodukční číslo se dostalo na hodnotu 1,13. Počty pozitivních i hospitalizovaných ale budou stále vysoké. Navíc trvá riziko eskalace růstu nakažených. Za měsíc říjen se jich u nás potvrdilo 260 tisíc. Vyplynulo to z dnešní tiskové konference Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Opatření, která se v Česku zavedla před dvěma týdny, se zřejmě v těchto dnech začínají projevovat. Odborníci mluví o brždění epidemie v zemi a útlumu eskalace dalšího nárůstu covid pozitivních. Reprodukční číslo se k včerejšímu dni dotklo hodnoty 1,13. Což v praxi znamená stále vysoké riziko nákazy v běžném životě. Statistici ale i předpovídají, že bude hodnota R mírně klesat a denní záchyty koncem října se očekávají v rozmezí 1,1 až 1,3. To znamená v průměru dvanáct tisíc nově nakažených denně.

„V posledních třech týdnech dochází k eskalaci hodnot, vysokým nárůstům i o víkendu. Je to velmi riziková situace, která může pokračovat, avšak nové hodnoty signalizují, že se tomu neděje a nedochází k eskalaci v dalším vývoji,“ tvrdí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Upozorňuje však, že to neznamená konec, ale pouhé zbrždění vývoje růstu epidemie. Situace je podle něj stále riziková. Varuje především před zavlečením koronaviru do skupin starších a nemocných lidí, k čemuž již došlo při říjnové expanzi viru v populaci. V září se virem nakazilo zhruba 10 procent lidí ve věku 65+, v říjnu již 14 procent. Celkem máme 15 tisíc nově nakažených ve věku nad 65 let. V říjnu hygienici řešili covid nákazy ve 180 klastrech s touto věkovou kategorií. Covidem se infikovalo na čtyři tisíce seniorů ve velmi špatném zdravotním stavu.

V této souvislosti Ladislav Dušek upozorňuje na čísla počtů nově hospitalizovaných, kterých je v průměru 718 za den. Přičemž denní čisté saldo [odchody vs. příchody, pozn. red.] je 250 pacientů.

Lůžek je v Česku dost, vyškoleného personálu málo

V součtu funguje v zařízeních zdravotnické lůžkové péče v Česku zhruba 47 tisíc lůžek, jejichž koordinaci od pondělí povede Národní dispečink lůžkové péče. Jde o veškerá lůžka, tedy v intenzivní, standardní a následné péči. V posledních týdnech se povedlo navýšit jejich počty o tisíce kusů. Navíc v Praze a Brně se vystavily dvě takzvané polní nemocnice.

Mimořádné dodávky lůžek dorazí do Letňan již dnes

„Navyšování je realizováno zastavením odkladné péče, překladem pacientů, kteří nemusí být v nemocnice a snížením takzvaných sociálních hospitalizací [cca kolem pětiny pacientů, jež jsou hospitalizovaní v zařízeních Česka],“ vysvětluje předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a Národní koordinátor intenzivní péče Vladimír Černý.

Dle něj máme čas v trvání dvou až čtyř týdnů k úplnému nachystání lůžkových kapacit. Nyní dle jeho slov nehrozí, že by zdravotníci neměli v případě nutnosti hospitalizace, kam pacienta umístit nebo možnost ho napojit na podporu kyslíku. Zdravotnická zařízení dle něj netrápí nedostatek přístrojů a technického zázemí, ale absence kvalifikovaného personálu.

I přes klesající ukazatel R se Černý a Dušek shodují na tom, že uvolňování restrikcí není v tuto chvíli vůbec v diskuzi.

„Visí nad námi Damoklův meč v šíření nákazy u rizikové části populace,“ říká Dušek.

„Rostoucí počty nakažených a úmrtí budou ještě nějakou dobu trvat, taková je pandemie“ dodává Černý.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here