Jižní Korea byla loni jednou z prvních zemí, kde se objevila nákaza covidu-19. Přesto se v ní naplno nerozšířila díky rychlému nasazení masivního testování a trasování. Počty nemocných jsou nízké i nyní a země se tak může v klidu připravit na očkování proti covidu-19.

Ministerský předseda Jižní Koreje Chung Sye-kyun [Democratic Party of Korea] uvedl, že cíl jeho vlády je plně proočkovat obyvatelstvo už letos na podzim. Jedná se o ambiciózní plán, protože země vakcinaci proti covidu zahájila mnohem později než většina ostatních zemí. Přesto již v tomto týdnu začne v zemi očkování zdravotníků a personálu pečovatelských domů jako prvních. Cílem je naočkovat v jednom měsíci cca 800 tisíc lidí. Vakcinovat budou látkou od AstraZeneca a Pfizer-BioNTech.

„I pozdní start vakcinace má své výhody. Umožnil nám zjistit, jak vakcíny fungují v jiných zemích, jak máme ideálně postupovat. A víte, jak jsou Jihokorejci rychlí,“ prohlásil premiér Chung Sye-kyun.

Jižní Korea má 55 milionů obyvatel. Vláda už zajistila dostatečné množství vakcíny, většina z nich nedorazí dříve než v červenci. Podle pozorovatelů tak mají zdravotníci v zemi dostatek času, aby se na očkování důkladně připravili.

„Náš cíl není snadný, ale chceme, aby první dávku vakcíny dostalo 70 procent populace do konce třetího čtvrtletí. Věřím, že se nám to podaří,“ uvedl premiér.

Zároveň upřesnil, že vláda ještě nevzdala svou snahu o vyvinutí korejské vakcíny proti covidu, ale dle jeho slov je spíše nepravděpodobné, že by se to podařilo. Vláda proto začala rychle jednat s dodavateli ze zahraničí.

Jižní Korea: Obecná proočkovanost je vysoká

Jihokorejci očkování proti covidu-19 neodmítají a země patří k nejvíce proočkovaným proti hlavním nemocem, jako jsou hepatitida-B, spalničky, pravé neštovice a další. V tomto ohledu překonává Korea Spojené státy, Británii i Austrálii.

Odmítání očkování patří dle WHO k největším hrozbám

I přesto nedávný průzkum veřejného mínění ukázal, že proti covidu-19 je ochotno se nechat naočkovat jen 45 procent dotázaných. Dalších 45 procent „si počká, co a jak“ a pět procent očkování odmítá. Premiér však doufá, že se jejich názor změní.

„Ano, někteří to mohou odmítnout, ale vláda snad i je přesvědčí. A pokud bude vakcína skutečně efektivní a když proočkovanost dosáhne 70 procent, vrátí se země zpět k normálnímu životu,“ řekl.

Vidina „normálního života“ je zřejmě silným argumentem. Proto se dařilo v Koreji omezit šíření pandemie, aniž by došlo k zásadnímu lockdownu. Jistá omezení v zemi přesto existují. Restaurace a malé podniky v Soulu a okolí od prosince zavírají v devět hodin. Jakkoli už nyní došlo k prodloužení otevírací doby o jednu hodinu.

Rovnováha mezi restrikcemi a ekonomikou

Ministerský předseda Chung Sye-kyun prohlásil, že cílem země je zachovat rovnováhu mezi ekonomikou a preventivními opatřeními proti nákaze. S blížícím se jarem se ale i ulice v Jižní Koreji postupně zaplňují. Kavárny a bary jsou plné a otevřely dokonce i noční kluby.

Ovšem, jak potvrdily úřady, na diskotéce pro seniory se nákaza přeci jen objevila. V prosinci počet denního výskytu přesáhl tisíc případů, což je ve srovnání se světem sice málo, ale v Soulu zpozorněli.

„Věřím, že je lepší minimalizovat restrikce. Ale musíme si uvědomit, že když nás covid-19 přemůže, pak utrpí i ekonomika. Ano, prioritou je boj proti nákaze, ale není to jediný boj,“ reagoval premiér.

Dodal, že přílišná důvěra v opatření proti rozšíření epidemie již vedla ke třem vlnám nákazy. A proto je podle něj třeba situaci nepodceňovat a rychle jednat.

„Chystáme se v březnu zpřísnit opatření v sociální oblasti. Zaměříme se na živnostníky a malé podniky, které restrikce zasáhly nejvíce a budeme apelovat na jednotlivce, aby byli odpovědnější a dodržovali omezení,“ řekl.

Demokracii, transparentnost a otevřenost

Zatím není jasné, co to v praxi bude znamenat, ale dosud platí zákaz shromažďování více než čtyř osob. Podle pozorovatelů v boji proti koronaviru nebyla Jižní Korea vždy perfektní, ale přesto se jí podařilo zachránit mnoho životů. Na virus v ní zemřelo zhruba 1 500 lidí a nakažených jich loni bylo 87 tisíc. Jak takových výsledků země dosáhla? Britská BBC to v článku s názvem “South Korea coronavirus: PM aims for ‚herd immunity by autumn“ vysvětluje jejím zaujetím pro tři oblasti. Jsou to testování, trasování a stopování viru.

„A také se opíráme o tři pilíře: demokracii, transparentnost a otevřenost. A tak se stalo, že jsme si s pandemií poradili lépe než na celém světě,“ uvedl pro BBC jihokorejský premiér.

–AM–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here