Sociální výbor Sněmovně doporučil rozpočet pro MPSV

0
1110
socialni
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

Sněmovní sociální výbor doporučil [22.2.] schválit novelu rozpočtu Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] pro letošní rok beze změn. Rezort má podle návrhu hospodařit s příjmy ve výši 617,23 mld. Kč a výdaji 757,99 mld. Kč.

Podle novely státní rozpočtu vlády Petra Fialy [ODS] bude letos MPSV ve srovnání s loňskem hospodařit s částkou vyšší o 43,55 miliardy korun. Upravený státní rozpočet se schodkem 280 miliardy korun, podle kterého má Česko hospodařit od dubna, schválila Sněmovna v prvním čtení minulý týden.

Poslanci schválili rozpočet. Babiš řekl, že ho vláda domatlala

Ministerstvu se proti původní verzi rozpočtu navrženém vládou Andreje Babiše [ANO] zvedly příjmy i výdaje. Některé výdajové položky, především ty provozní, Ministerstvo financí ČR ponížilo. I tak pro schválení navržené podoby rezortní pokladny na úterním jednání sněmovního výboru pro sociální politiku hlasovalo devět z 16 přítomných členů výboru. Proti se hlasem vyslovil jeden poslanec, šest se jich hlasování zdrželo.

MPSV hospodaří s 2/5 celkových výdajů státu

Podle zpravodaje návrhu Jana Bauera [ODS] na ministerstvo práce připadají dvě pětiny všech výdajů státu. Celkem 94 procent sumy, kterou by mohl letos resort utratit, tvoří takzvané mandatorní výdaje. MPSV je musí podle zákona vyplatit. Nejvyšší mandatorní položku tvoří tradičně penze, dále k nim patří rodičovský příspěvek, dávky nemocenského pojištění a různé státní sociální podpory.

„K diskusi [o úsporách] je tak šest procent rozpočtu,“ poznamenal Bauer.

Podle něj výdaje resortu rostly doslova raketovým tempem. Od roku 2018 do letoška se zvedly o 166,38 miliardy korun, tedy o 28 procent. Vládní poslanec podotkl, že stouply hlavně mandatorní výdaje.

Rok 2022 přináší změny v mnoha sociálních dávkách

Nejvíce rezort práce a sociálních věcí inkasuje z odvodů z výdělků. A i tato položka se dle poslance v minulých letech zvedla. Proti roku 2018 by se letos mělo vybrat o 126,85 miliardy víc, tedy o 26 procent.

„Kdybychom neměli významně nízkou nezaměstnanost, tak se kapitola ministerstva práce dostane do obrovských problémů,“ upozornil Bauer.

Příjemci dávek si nikterak nepohorší

Proti rozpočtu z minulého roku by mělo být podle rozpočtové novely více peněz na penze, přídavky na děti. Větší položka je vyčleněna také na příspěvky na bydlení, to v důsledku zdražování energií.

Od června 2022 si opět více polepší ti s nejvyššími důchody

Rozpočet navyšuje i výdajovou položku pro dávky pěstounské péče, jež se od ledna 2022 navýšily. Byť jen určité skupině jejich příjemců. A více peněz jde i na nemocenské dávky.

Stát ponížil pěstouny, kteří pečují o děti příbuzných

Podle dřívějšího prohlášení ministra práce Mariana Jurečky [KDU-ČSL] se v návrhu rozpočtu ponižují hlavně provozní a další výdaje.

„Snažili jsme se hledat úspory tam, kde je možné je reálně udělat. V IT, právních službách v souvislosti s IT, v investičních aktivitách, které můžeme pozdržet či přesunout do plánu obnovy,” uvedl ministr s dovětkem, že počítá s využitím neutracené sumy 2,5 miliardy z minulých let.

Opozičním poslancům návrhu vadilo snížení výdajů na platy, podporu zaměstnávání či na náhradní výživné. Jurečka argumentoval velmi nízkou nezaměstnaností a dosavadními nízkými výdaji na výživné od státu za neplatiče.

Náhradní výživné se míjí účinkem, nákladný je úřednický aparát

Dodal, že při případném zvýšení příjmů státního rozpočtu díky dobrému vývoji ekonomiky se bude snažit některé položky ve druhém pololetí případně posílit.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here