Na podzim nás určitě čeká vlna covidu, říká ministr Válek

0
1636
podzim
Foto: Redakce ZdraveZpravy.cz

V Česku je proti covidu aktuálně proočkováno asi 65 % populace. Poptávka po očkování strmě klesá, byť riziko covidové vlny na podzim zůstává. Ministerstvo zdravotnictví se proto snaží vzbudit zájem o očkování mezi lidmi. 

Otázka přitom zůstává, jak efektivní jsou dodané vakcíny proti covidu s ohledem na nové variantu viru. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09] při nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz uvedl, že tato otázka je bez diskuze.

„V České republice máme mRNA vakcíny a proteinové vakcíny. To, že ty vakcíny byly vyvíjeny na jiné mutace toho viru, je pravda, ale mutace je jenom změna na části té RNA šroubovnice. To znamená, že ty vakcíny stále vytváří dostatečné množství protilátek, stále perfektně chrání proti úmrtí, výborně chrání vážnému průběhu a riziku hospitalizace na JIP a přístroji ECMO. Ale samozřejmě, že jen po určitou dobu,” řekl.

Ukrajinu napadl blázen. Musíme pomoci, říká ministr Válek

Dodal, že pokud se letos na podzim objeví nová mutace koronaviru, bude to tragédie, ale ani to se dle jeho slov nedá vyloučit.

„Na podzim nás určitě čeká vlna. To, že by nepřišla je vyloučeno. To, co je neznámé, je, jaká mutace viru to bude. Dominantní názor odborníků je, že to bude nějaká varianta omikronu. Rekombinace toho viru, nebo nějaká varianta. A s omikronem umíme pracovat, tragédie by byla, kdyby to byla nějaká nová mutace, to se nedá nikdy vyloučit,” uvedl.

Zároveň veřejnost ubezpečuje, že se ministerstvo zdravotnictví na příchod dle něj celkem jisté další vlny covidu pečlivě připravuje. A přesvědčit k očkování chce především rizikové skupiny obyvatel.

„To jsou senioři 65+, zvlášť, když mají nějakou komorbiditu či nadváhu, což je v České populaci drtivá většina seniorů. Těmto musíme nabídnou na podzim očkování, které bude bezplatné a kvalitní vakcínou. Očkovací kampaň samozřejmě spustíme. Doufám, že bude úspěšná,” upřesnil pro ZdraveZpravy.cz ministr Válek.

Očkování [nejen] na podzim podporuje i ÚZIS ČR

O tom, že očkování proti covidu, dává stále význam, jsou přesvědčeni i zástupci Ústavu pro zdravotnické informace a statistiky ČR [ÚZIS]. S odvoláním na data z letošního února podle nich platí, že druhá dávka vakcíny chrání před hospitalizací pacienta z 83 procent. Proti samotné nákaze pak o 50 procent.

„Ochrana očkování proti covidu slábne zhruba po třech až čtyřech měsících. Na druhou stranu ochrana proti těžkému průběhu nemoci je trvalejší. U ohrožených skupin se i v prvních měsících letošního roku držela nad 80 procent,“ uvedl včera [12.5.] na tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví k očkování ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Podle něj loni v listopadu, kdy se šířila varianta delta, očkování dvěma dávkami snížilo riziko nákazy u osob nad 65 let o cca 59 procent. Riziko hospitalizace pak snížilo o více než 76 procent a léčbu na JIP o téměř 85 procent.

„Letos v únoru, kdy se už šířila nakažlivější varianta omikron, bylo riziko nákazy nižší o 50 procent, hospitalizace téměř 87 procent a JIP 89 procent,“ upřesnil.

Ještě jednoznačněji se na konferenci vyjádřil k potřebě očkování u rizikových osob ministr Válek. Podle něj očkování v jejich případě sice stoprocentně nezabrání tomu, aby se lidé nenakazili. A dle jeho slov nezabrání ani jejich případné hospitalizaci, ale i tak desetkrát sníží riziko, že zemřou. Zároveň doporučil čtvrtou dávku vakcíny po lidi starší 55 let s chronickými onemocněními. Vyjádřil přesvědčení, že pravidelné očkování proti covidu vždy na podzim se stane běžnou praxí.

Očkování pomáhá pacientům po transplantaci

Za očkováním proti covidu stojí i lékaři Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM]. Ti spolu s pracovníky ÚZIS nově představili studii o účincích očkování proti covidu-19 u pacientů po transplantaci ledvin. Jejich studii otiskl prestižní časopis Annals of Internal Medicine.

„Účinnost očkování proti covid-19 prokázalo mnoho vědeckých prací, přesto poznatky z klinické praxe u transplantovaných pacientů dosud chyběly. Výsledky naší studie považuji za zásadní, protože pacientům po transplantaci hrozí vysoké riziko těžkého průběhu covid-19,“ uvedl vedoucí výzkumného týmu a přednosta transplantačního centra v IKEM profesor Ondřej Viklický

Do studie lékaři zařadili 2 101 pacientů po transplantaci ledvin, kteří do té doby neprodělali onemocnění covid-19. Sledování pacientů pokrylo období od února do května 2021, tedy etapu vrcholného šíření alfa varianty viru. Analýza primárních dat prokázala až 65% ochranný efekt očkování proti nákaze u transplantovaných osob.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here